• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Praca bez szkoły [ankieta]

Object Storage Arubacloud
+4 głosów
479 wizyt
pytanie zadane 13 grudnia 2020 w Offtop przez bez_szkoly Nowicjusz (240 p.)
Witam, mam 30 lat i niestety nie mam wykształcenia. Przerwalem szkole w 2 klasie gimnazjum.  Aktualnie mam żonę i dwie córeczki jedna ma 4 lata a druga niecały rok. Czas szybko leci do przodu i chce dać dzieciom jak najlepszy przykład. W końcu dzieci biorą najwięcej przykładów od rodziców. Poszedlem szybko do pracy mając 16.lat pracowałem jako pomoc mechanika w warsztacie samochodowym. W wieku 18 lat zacząłem pracę na budowie. Mając 21 lat zacząłem pracę w branży metalowej najpierw byłem ślusarzem, po skończonych kursach spawaczem. Pracowałem w Polsce i za granicą. Po powrocie do Polski nie trafiłem na dobry warsztat lub produkcję spawalnicza blisko domu. Do okoła jakieś małe warsztaty co spawaja wszystko. Wolałbym porządne konstrukcje i lepsze pieniądze.  Nie  wyobrażam sobie pracy w małym warsztacie spawalniczym u szefa  który przyjmuje zlecenia to co klient przyniesie jakieś felgi czy inne małe rzeczy. To nie jest szczyt marzeń. Czuję że stać mnie na więcej. Jak spawac to tylko za granicą tam lepiej doceniają spawaczy. Aktualnie nie wybieramy się za granicę. Jako spawacz nie mam dużego wyboru i żeby utrzymać rodzinę musiałbym pracować właśnie u takiego słabego pracodawcy. Na rozmowach o pracę dawali mi 20 złoty za godz. Niedługo myśląc otworzyłem Firmę remontowa jednoosobową i remontuje mieszkania. Dużo lepszy wybór niż męczarnia w warsztacie u Stefana Z wąsem.  W remontach nie czuję pasji. Wykonuje usługi dosyć dobrze i mam dobre opinie na Fixly  To tez nie jest mój szczyt marzeń. Wykonuje ta prace żeby utrzymać rodzinę. Do remontów musiałem stworzyć stronę internetową i poznałem podstawy html, css później ćwiczyłem z ciekawości c++

Przyznam że podobają mi się kursy z Pana Mirosławem i już do żony powiedziałem że chce zostać programista. Czuję że mi nawet wychodzi szybko wyłapuje swoje amatorskie błędy. Fajna sprawa i frajda duża. Pewnie każdy ma taki zapał jak poznaje programowanie.

Znajduje trochę czasu na naukę po 2 - 3 godz dziennie pomimo  pracy i rodziny. Po prostu wstaje wcześnie i później się kładę wtedy mam extra 2-3 godz.

Pytanie do właścicieli firm it i kierowników czy zatrudnil lub zatrudniłby osobę bez wykształcenia i dał mu szanse po kursach jak np CodersLab?
Możliwe odpowiedzi:
Zatrudniłem (0 głosów)
Zatrudniłbym (5 głosów, 63%)
Idź do szkoły! (3 głosów, 38%)

5 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 13 grudnia 2020 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Jestem przykładem osoby, której udało się przebranżowić z budownictwa na programistę, głównie front-end ale i back-end czy mobile czasami się porobi. Wiem dokładnie co to znaczy mieć rodzinę, w tym małe dzieci i uczyć się samemu :)

I powiem tak - ani razu nie spotkałem się wprost z opinią, że brak wykształcenia informatycznego jest moją wadą.Obecnie, po kilku latach pracy jako programista również nikt nigdy wprost mi nie powiedział, aby brak studiów IT był jakimś minusem... nawet na co dzień pracuję z ludźmi, którzy nie mieli praktycznie nic wspólnego z wykształceniem inf. Co prawda mam ukończoną średnią i studia (budownictwo) ale nie powiedziałbym, aby to było bardzo istotne.

Natomiast powiem Ci nieco z drugiej strony jak to wygląda... obecnie na stanowisko juniora jest wiele chętnych, ale wiele z tych ludzi nie umie praktycznie nic poza tym, co zobaczyli na jakiś kursach youtube czy krótkim szkoleniu, bootcamp itp. W domu praktycznie nic sami nie robią... co więcej, nierzadko słyszałem opinie, że brak czasu, szkoła itp.... i przyznam, że kompletnie tego nie rozumiem, dla mnie to ściema i próba zatuszowania tego, że "no sory człowiek, po prostu mi się nie chce uczyć, wolę iść z kumplami na piwko...". Dlatego też osoby w wieku 25-30+ są nierzadko dobrym kandydatem, ponieważ często widać u nich większe zaangazowanie i chęć faktycznego rozwoju. I taka osoba może faktycznie powiedzieć, że 2h dziennie to dla niej dużo aby wygospodarować dziennie... ale nastolatek bez rodziny to ma czasu aż nad to :)

Powiem Ci tylko jedną istotną rzecz... już u paru osób widziałem szybkie wypalenie w zawodzie IT, i nie mówię tylko o programistach. Obecnie wiele osób idzie w to głównie dla pieniędzy... a to jest błąd. Ja podjąłem jakiś czas temu decyzję o zmianie branży ale u mnie to był w sumie bardziej powrót do informatyki, która od małego była moim hobby i postanowienie, aby hobby przerodzić w zawód. I spełniam się całkowicie, jestem osobą, która chce się rozwijać i nie wyobrażam sobie pracować przez kilkanaście lat przy jednej maszynie bez jakiegokolwiek rozwoju.

Niestety, zmiana branży to też trochę skok w dół na stanowiska początkowo juniorskie itp. co często wiąże się też ze spadkiem kasy... co prawda szybko można to zmienić, ale jednak trzeba się z tym liczyć w początkowym okresie.

Jeśli chciałbyś jakiś wskazówek itp. to odezwij się na priv, chętnie coś doradzę na podstawie mojego przypadku.
komentarz 13 grudnia 2020 przez niezalogowany
Gratuluje i Szacunek Tomku .
+2 głosów
odpowiedź 13 grudnia 2020 przez Aqua 4 Gaduła (3,220 p.)

Tak jak napisano wyżej:

Najważniejsze jest się nie poddawać

Jeśli chcesz się nauczyć czegoś konkretnego, lepiej ucz się z dokumentacji, książek (najlepiej po angielsku) i ewentualnie jakiś większych tutoriali. U Mirosława znajdziesz tylko podstawy podstaw. Do nauki tworzenia stron polecam Ci tę stronę

Źródło opisane w tym tekscie omijaj szerokim łukiem.

1
komentarz 16 grudnia 2020 przez Anedroid Obywatel (1,530 p.)

Ja bym do tego jeszcze dodał Manual php i Kurs JavaScript dla superbohaterów na którym się praktycznie wychowałem. Mega fajny kurs na początek nauki JS i do tego ciągle jest aktualizowany. Oczywiście potem już tylko MDN, bo nauka programowania ma charakter rozgałęziającego się drzewa, a nie prostej linii. Jakiś temat czy technologia cię zainteresuje - szukasz, czytasz o tym więcej.

+1 głos
odpowiedź 13 grudnia 2020 przez Paweł123 Nałogowiec (33,500 p.)
Najważniejsze jest się nie poddawać :D

Po co chcesz się u kogoś zatrudniać, załóżł sam firmie, u kogoś bedziesz tylko się męczył.
1
komentarz 13 grudnia 2020 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Po co chcesz się u kogoś zatrudniać, załóżł sam firmie, u kogoś bedziesz tylko się męczył.

nie zawsze :) Pracuję z paroma osobami, które miały kiedyś własne małe firmy IT i niektórzy jednak wolą czasem przejść na "etat" albo wziąć 2-3 firmy na b2b jako wykonawca niż samemu męczyć się z klientami, decyzjami biznesowymi, rozliczeniami, kadrami itp. itd.

Często na tym forum mam wrażenie, że dla ludzi liczy się wyłącznie kasa... co wg mnie jest błędem... czasem warto nieco odpuścić ale zyskać spokój, więcej czasu, szczególnie jak masz rodzinę, dzieci itp... Jak masz super prosperującą firmę to spoko, ale jak masz wybór między  w miarę ok firemką a dobrym etatem do czasem lepiej nawet odpuścić te kilka tys ale żyć spokojniej... Własna firma, nie tylko w branży IT to nie taka prosta sprawa...

Nie chcę Cię oceniać w żaden sposób, ale statystycznie to powiem Ci, że w 99% przypadków tego typu teksty "załóz swoją firmę nie rób dla janusza" mówią ludzie, którzy nigdy nie prowadzili dłużej własnego biznesu...

komentarz 13 grudnia 2020 przez bez_szkoly Nowicjusz (240 p.)
Paweł123 wyłapał szybko że niechętnie pracuję u kogoś.  Napisałem, że lepiej mieć firmę remonty jednoosobową niż pracować u Stefana. Zaraz niżej napisałem żeby odpowiedzieli czy zatrudnią mnie. Bardzo szybko wyłapał i skomentował żartując.  Napisał też zdanie które mocno dodaje sił!
0 głosów
odpowiedź 13 grudnia 2020 przez Wiciorny Ekspert (270,110 p.)
Bez szkoły, czemu nie? Generalnie liczy się osoba, ale czy po kursach? Tutaj już bym się zastanawiał, bo raczej nie patrzy się dobrze na ludzi " po bootcamp", którzy realnie tylko na KURS czy takie coś stawiają, jest to fajne i jest to OK, tylko jeśli za tym idą FAJNE,DOBRE własne projekty, potwierdzające, że wiedza zdobyta - jest wiedza w praktyce u Ciebie, a nie "na kursie"
komentarz 14 grudnia 2020 przez niezalogowany

Wykorzystać wiedzę zdobytą w własnym projekcie ...jest potwornie trudno...(przynajmniej dla mniesadjestem samoukiem) wychodzą braki,do tego strach przed wtopą , własne projekty wymagają dużego skupienia i masę pracy cierpliwości i pokory kreatywności dystansu do siebie ...nerwów angryAle uczą Najwięcej ..!!!

komentarz 2 lutego 2021 przez Adryan Początkujący (320 p.)
No właśnie zawsze jest to pytanie kursy czy nauka samemu z książek i innych darmowych portali. W moim przypadku to postawiłem jednak na kurs bo samemu jest mi ciężko się zmotywować i potrzebowałem kogoś kto mnie pogoni, właśnie robię C i c++ na ALX. Zobaczymy jak mi pójdzie, uzbroiłem się w literaturę i nastawiam się na ciężką pracę i tworzenie projektów, już coś tam powoli wychodzi.
komentarz 3 lutego 2021 przez niezalogowany

Powodzenia!smileyyes

0 głosów
odpowiedź 14 grudnia 2020 przez bez_szkoly Nowicjusz (240 p.)
Mam duże nastawienie żeby uczyć się programowania, wiem że nie będzie łatwo zdaje sobie sprawe z codziennej nauki po kilka godzin.

Na rozmowę o prace będę chciał pójść przygotowany.

Domyślam się ze idąc na rozmowę o prace będę musiał przekonać pracodawcę ze jestem w odpowiednim miejscu.
Ludzie po studiach maja z automatu zapisane ze są osobami  które zmierzają do celu, posiadają samodyscyplinę, chętnie się uczą i nie maja problemu z zapamiętywaniem.

Ja tego nigdzie nie mam zapisane. Chce żeby spojrzeli na mnie z dobrej strony, że jednak potrafię się uczyć pomimo braku szkoły potwierdzając certyfikatem z angielskiego min b2 i kursami  np. z coderslab .

Wyżej przeczytałem, że nie patrzą dobrze na osoby z boot campow. Według mnie lepsze to niż nic.
komentarz 14 grudnia 2020 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

Ludzie po studiach maja z automatu zapisane ze są osobami które zmierzają do celu, posiadają samodyscyplinę, chętnie się uczą i nie maja problemu z zapamiętywaniem.

Nie, absolutnie tak nie jest laugh

komentarz 14 grudnia 2020 przez Whiskey_Taster Pasjonat (15,610 p.)
Zdecydowanie tak nie jest. W zasadzie, to jest nawet przeciwnie. Idziesz na studia i z czasem okazuje się, że przekazywana wiedza to nie jest to, czego oczekiwałeś, bądź łapiesz się na tym, że w zasadzie tak naprawdę to nie chcesz się tym zajmować. Oczywiście nie każdy tak ma, ale nie jest to znowu takie rzadkie. Ludzie nawet w trakcie studiów z nich rezygnują i są z tego wyboru zadowoleni. Nie mówię oczywiście, że studiowanie jest złe - sam studiuję, ale zdecydowanie minąłem się z powołaniem, więc wiem, co mówię ;)

Certyfikat z angielskiego certyfikatem, bardziej Ci się na ten moment przyda po prostu podszkolić angielski, aby móc sobie za jakiś czas czytać literaturę angielską, która będzie zdecydowanie przydatna. Sama znajomość języka już Ci pomoże, bo będziesz mógł wyszukiwać problemów w tymże języku, a na pewno tak się zdarzy.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 416 wizyt
pytanie zadane 25 października 2021 w Sieci komputerowe, internet przez Moziu Początkujący (390 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 234 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 132 wizyt
pytanie zadane 15 października 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez shoehart Nowicjusz (120 p.)

92,568 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,642 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...