• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Przydzielanie zasobów - programowanie dynamiczne

Cloud VPS
0 głosów
176 wizyt
pytanie zadane 11 grudnia 2020 w Matematyka, fizyka, logika przez Margot Nowicjusz (120 p.)

Witam

Mam nastepujące zadanie do rozwiązania, używając technik programowania dynamicznego. Udało mi się sformułować problem matematycznie, razem z ograniczeniami, jednak później dochodzę do ślepego zaułka.

Potrzebuję rozwiązania zarówno analitycznie (na papierze) jak i w postaci programu komputerowego, jednak głównie chodzi mi o to aby zrozumieć to co mam zrobić a wtedy z programem nie będzie większego problemu.

Jako że w mojej funkcji kosztu nie występuje informacja o poprzednim stanie to zostaje mi do maksymalizacja funkcja liniowa 2 zmiennych (x, y), czyli jeśli dobrze rozumiem to maksimum jest na granicy z ograniczeniami.

Problem jest taki że nie do końca wiem jak zastosować to w praktyce, przesyłam zdjęcia z moich notatek. Zastanawiałem się czy mogę użyć mnożnika Lagrange'a (Lagrange multiplier) ale to rozwiązanie też nie przyniosło skutków, wydaje mi się że gdzieś w moim rozumowaniu jest błąd, który skutecznie uniemożliwia rozwiązanie tego problemu.

Byłbym wdzięczny za wszelką podpowiedź w kwestii rozwiązania czy to analitycznego czy np w postaci pseudokodu.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 622 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 328 wizyt
pytanie zadane 29 marca 2016 w JavaScript przez Maizyy Nowicjusz (170 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 203 wizyt
pytanie zadane 21 września 2020 w Matematyka, fizyka, logika przez spectral Nowicjusz (160 p.)

93,459 zapytań

142,454 odpowiedzi

322,724 komentarzy

62,837 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...