• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Code review css, html, js

Object Storage Arubacloud
+2 głosów
671 wizyt
pytanie zadane 11 grudnia 2020 w HTML i CSS przez DominikPie Użytkownik (770 p.)

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 12 grudnia 2020 przez niezalogowany

Jak no moje oko i gust to jest bardzo dobrze.smiley Jeśli coś umknęło to przepraszam.

Kilka drobnych uwag.. żeby było jasne nie czepiam się! moją intencją jest pomóc ...cool 

Jeśli chodzi i  skrypt JavaScript, są dwie szkoły : ..pod koniec body lub w sekcji head ale z określonym atrybutem..."defer" niektórzy dodają jeszcze atrybut "async" ale o tym proponuje poczytać...więcej...

https://stackoverflow.com/questions/10808109/script-tag-async-defer

https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/HTML/Element/script

a więc jeśli jest w sekcji head:

<script src="script.js" defer></script>

w znacznikach <img> dodałbym atrybut "alt" który nie jest obowiązkowywink ale ...

https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/HTML/Element/img

W Css dodałbym w resetach jeszcze box-sizing: border-box;

Oczywiście żeby było jasne to tylko moje sugestie angel

Style i Skrypt w oddzielnych plikach co jest moim zdaniem bardzo dobrą praktyką! smiley

W html podoba mi się Twoja Konwencja:  <header>  a następnie  <main>  użyłbym takiej samej!wink  Wiemy że są różne preferencje laugh

Jeśli chodzi o kod JS nie wypowiadam się (na razie).wink Pogłębiam wiedzę..

Btw też korzystałem ( i pewnie skorzystam jeszcze nie raz )z Frontend Mentor bardzo lubię tę stronę!wink

Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego Weekendu !

 

 

komentarz 12 grudnia 2020 przez DominikPie Użytkownik (770 p.)
Również pozdrawiam, dzięki za te kilka rad przez te ostanie dni, naprawdę mi pomagasz :)
komentarz 13 grudnia 2020 przez niezalogowany

Bardzo się Cieszę laugh i bardzo  mi miło że mogłem pomóc !

Podejrzałem poniżej że masz ochotę pouczyć się scss.

Przychylam się w 100%  do tego co napisał Milesq..

Naukę nowej technologi dobrze zacząć od dokumentacji to najczęściej najlepsze źródło informacji ... ! (niestety Często omijane i nielubiane przez nowych użytkowników). Polecam najpierw dokumentacje a później..

Gdybyś jednak chciał więcej cheeky to masz Tutaj dwóch rycerzy ...Polecam zwłaszcza tego pierwszego ..devilenlightened

https://www.youtube.com/watch?v=nu5mdN2JIwM&t=184s

https://www.youtube.com/watch?v=BDOzg4lXcSg&t=912s

Pozdrawiam.

komentarz 13 grudnia 2020 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)

@niezalogowany, tylko że to nie jest jego projekt, a kopia projektu z front-end mentora. 

komentarz 13 grudnia 2020 przez DominikPie Użytkownik (770 p.)
Coś w tym złego? Mario polecił mi tą stronę, więc doskonale o tym wie. W mojej opini to jest bardzo dobra strona doćwiczenia swoic umiejętności front-end'owych. (:
+2 głosów
odpowiedź 12 grudnia 2020 przez Milesq Nałogowiec (32,020 p.)
Jeśli chodzi o JS'a to aż się prosi żeby napisać kod tego zegara w klasie. Ale poza tym fajnie. Dobrze, że dbasz o formatowanie kodu. Widzę, że do setInterval wysyłasz "zwykłą" funkcję, poczytaj może o arrow functions ;) https://kursjs.pl/kurs/super-podstawy/funkcja-strzalkowa.php

Fajnie by też było gdybyś stosował eslint i prettier. Tak jak pisał mój poprzednik, tag script powinien być albo na dole strony, albo mieć atrybut defer.

Jeśli chodzi o CSS'a to też jest dobrze. Poprawiłbym nieco formatowanie. W css'ie przyjeło się stosować dwie spacje zamiast 4 i dużo ułatwiłby ci scss
komentarz 12 grudnia 2020 przez DominikPie Użytkownik (770 p.)
Dzięki za pomoc w js. W sprawie css, mógłbyś dać linki do pogłębienia tematu o scss?
2
komentarz 12 grudnia 2020 przez Milesq Nałogowiec (32,020 p.)
Naukę technologi zawsze zaczynaj od oficjalnej dokumentacji: https://sass-lang.com/guide
1
komentarz 12 grudnia 2020 przez DominikPie Użytkownik (770 p.)
Cześć, poprawiłem trochę kod, ale nie widzę tu sensu stosowania klasy(w moim rozumowaniu z innych języków porgramowania klasy używa się np: gdy mamy kilku użytkowaników itd. w tym programie wydaje mi się to zbędne, ze względu na to, że będzie to użyte tylko raz, jeżeli źle rozumuję proszę o sprostowanie). kod:

const flaps = document.getElementsByClassName('flap');
let {0:dateDeg,1:hoursDeg,2:minutesDeg,3:secondsDeg,4:dateLast,5:hoursLast,6:minutesLast} = new Array(7).fill(0);
const array = [[dateDeg,dateLast],[hoursDeg,hoursLast],[minutesDeg,minutesLast]];
const makeFlip = (deg, num) => {
    deg = deg == 0 ? 360 : 0;
    flaps[num].style = "transform: rotateX("+deg+"deg); transition: transform 1s;";
    return deg;
}
const flip = (last, get, deg, num) => last!=get ? makeFlip(deg, num) : deg;
window.setInterval(function(){  
    const date = new Date();
    for(let i=0;i<array.length;i++){
        const actual = i==0?date.getDate():(i==1?date.getHours():date.getMinutes());
        array[i][0] = flip(array[i][1], actual, array[i][0], i);
        array[i][1] = actual;
    }
    secondsDeg = makeFlip(secondsDeg, 3);
    flaps[0].innerHTML = 23-date.getDate();
    flaps[1].innerHTML = 23-date.getHours();
    flaps[2].innerHTML = 59-date.getMinutes();
    flaps[3].innerHTML = 59-date.getSeconds();
}, 1000);
komentarz 12 grudnia 2020 przez Milesq Nałogowiec (32,020 p.)
Jeśli dałbyś to do klasy, to kod byłby bardziej reużywalny, ale to oba rozwiązania są dobre

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 158 wizyt
pytanie zadane 13 grudnia 2020 w HTML i CSS przez DominikPie Użytkownik (770 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 626 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,796 wizyt

92,555 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,560 komentarzy

61,941 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...