• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak napisać kalkulator w html?

Object Storage Arubacloud
+1 głos
2,428 wizyt
pytanie zadane 6 grudnia 2020 w HTML i CSS przez Kaspaa Nowicjusz (130 p.)

Witam, mam zadanie, żeby zrobić prosty kalkulator, który bedzie na stronie html. Znalazłem kalkulator w js w internecie, lecz kiedy dodam go do mojego skryptu to przestaje działać. Może mi ktoś powiedzieć jak mam to napisać aby wykonywało kilka prostych działań w html? 
Podaje cały skrypt, lecz chodzi mi o miejsce obok: Liczba A i B. Dzieki!

<!DOCTYPE html>
<html lang="pl">
    <link rel="stylesheet" href="style.css" 
			type="text/css" />	
    <head>
        <meta charset="UTF-8">
        <meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1.0">
        <title>Działania matematyczne</title>
    </head>
    
    
<body>

<div id="container"></div>
    
     <div id="logo">
        <img src="obrazy/logo.jpg" alt="Matematyka" width="auto" height="100 px"/>
    </div>

    <div id="title">
        <h1>Pomocnik Matematyczny</h1>
    </div>
    
   <div id="dzialania">
       <a href="dzialania.html">Działania</a>
   </div>
   
    <div id="tabliczka">
         <a href="mnozenie.html">Tabliczka mnożenia</a>
    </div>
    
    <div id="lista">
        <ul>
          <li>dodawanie</li>
          <li>odejmowanie</li>
          <li>mnożenie</li>
          <li>dzielenie</li>
          <li>potęgowanie</li>
        </ul>
    
    </div>
    
    <div id="lewy">
       <br>
        <span style="font-size: 20px">  <b><h3>Proste działania</h3></b></span> <br>
        
        Liczba A: <input type="number" id="a"> <br>
        Liczba B: <input type="number" id="b"> <br>
        
        <input type="submit" value="+" id="dodawanie"     onclick="dodawanie()" />
        
        <input type="submit" value="-" id="odejmowanie"   onclick="odejmowanie()" />
        
        <input type="submit" value="*" id="mnozenie"      onclick="mnozenie()" />
        
        <input type="submit" value="/" id="dzielenie"     onclick="dzielenie()" />
        
        <input type="submit" value="A^B" id="potegowanie"   onclick="potegowanie()" />
        
    </div>
    
    
    
    <div id="stopka">
        Autor: xxx
        
    </div>
   
   
</body>
    
</html>

 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 7 grudnia 2020 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,360 p.)
Starutkie zadanie z egzaminu E14. Pokaż skrypt, pewnie uchwyty  skrypcie nie pasują do identyfikatorów pól,
komentarz 7 grudnia 2020 przez Kaspaa Nowicjusz (130 p.)

W internecie znalazłem coś takiego, ale nie mam pojęcia jak to dołączyć, żeby działało i jak dopisać kolejne działania. 

var liczba1 = document.getElementById("liczba1").value;
var liczba2 = document.getElementById("liczba2").value;
var wynik = "";

function dodawanie() {
    wynik = liczba1 + liczba2;
    document.getElementById("wynik").innerHTML = wynik;
}

 

komentarz 7 grudnia 2020 przez VBService Ekspert (252,660 p.)
edycja 7 grudnia 2020 przez VBService

Zobacz jak trzeba "używać" document.getElementById(...), to wydaję Mi się, że sam się domyślisz jak "sprawić", żeby kod zadziałał. wink

.getElementById - 1 ] [ .getElementById - 2 ] [ .innerHTML ]

... i co ...


var liczba1 = document.getElementById("TU POPRAWIĆ").value;
var liczba2 = document.getElementById("I TU POPRAWIĆ").value;

... gdy masz, w Twoim kodzie (id=?)... wink


Liczba A: <input type="number" id="a"> <br>
Liczba B: <input type="number" id="b"> <br>

... no i nie masz tego elementu w kodzie html: ...("wynik")... = wynik;

+1 głos
odpowiedź 7 grudnia 2020 przez VBService Ekspert (252,660 p.)
edycja 8 grudnia 2020 przez VBService

Podaje cały skrypt,  ...

To co podałeś to właściwie "wygląd" (layout) kalkulatora, kod html. Nie podałeś kodu js-a, który jak piszesz

Znalazłem kalkulator w js w internecie, lecz kiedy dodam go do mojego skryptu to przestaje działać. 

Na początek Moja sugestia do "obsługi" działań matematycznych powinna wystarczyć jedna funkcja, bo u Ciebie jest teraz:
 dodawanie()odejmowanie() itd.

<input type="submit" value="+" id="dodawanie" 
  onclick="dodawanie()" />
         
<input type="submit" value="-" id="odejmowanie" 
  onclick="odejmowanie()" />
         
<input type="submit" value="*" id="mnozenie" 
  onclick="mnozenie()" />
         
<input type="submit" value="/" id="dzielenie"
  onclick="dzielenie()" />
         
<input type="submit" value="A^B" id="potegowanie"
  onclick="potegowanie()" />

Moja sugestia: wink (nazwa funkcji i poleceń - dowolna)

<input type="submit" value="+" id="dodawanie" 
  onclick="oblicz('dodawanie')" />
         
<input type="submit" value="-" id="odejmowanie" 
  onclick="oblicz('odejmowanie')" />

. . . itd
 . . .

function oblicz(polecenie) {

    . . .

    switch(polecenie) {
        case 'dodawanie':
            . . .
        break;
        case 'odejmowanie':
            . . .
        break;
            . . . itd.
    }
}

Druga Moja sugestia to element <input type="submit">, używa się raczej przy tworzeniu np.: formularzy na stronie, choć użycie go w tym kontekście, też nie jest błędem. Proponuję użyć <button>


. . .

<button id="dodawanie" onclick="oblicz('dodawanie')" >+</button>

 

Podobne pytania

–3 głosów
1 odpowiedź 708 wizyt
pytanie zadane 7 listopada 2021 w HTML i CSS przez alpha.netrunner Gaduła (4,690 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 42,690 wizyt
pytanie zadane 2 stycznia 2017 w HTML i CSS przez Szymoonix Nowicjusz (190 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 397 wizyt
pytanie zadane 18 listopada 2021 w JavaScript przez DLFDL Początkujący (270 p.)

92,547 zapytań

141,389 odpowiedzi

319,509 komentarzy

61,931 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...