Witam.
Chciałem się dowiedzieć jakich narzędzi najlepiej użyć do napisania własnego silnika forum, np. takiego jak Mybb.
Wiem doskonale, że "dla chcącego nic trudnego" i można tego dokonać w czystym js i php, ale po się męczyć. Istnieje wiele frameworków, które mają wiele gotowych, prostych i bezpiecznych rozwiązań. Przechodząc do sedna, chcę uzyskać Waszą opinie na temat jakich frameworków byście użyli, chodzi o takie, które według Was oferują najprostszą integrację takich elementów jakie znajdują się na typowym forum. Jeśli chodzi o stack technologiczny to chciałbym użyć php + js, ewentualnie samego js, powiedzcie też czy wybór bazy też będzie miał konkretne znaczenie dla typowego użytkownika? Chodzi głównie o wybór pomiędzy mongodb a mysql, bo to chyba dwie najpopularniejsze bazy.
Oraz kolejne pytanie, czego byście użyli do zablokowania dostępu do kodu dla klienta, który wykupił subskrypcję takiego silnika? Chodzi mi o to, aby klient, który zakupił takie forum nie miał dostępu do "bebechów" forum, aby nie mógł go wysyłać znajomym, czy samemu go odsprzedawać.
Pozdrawiam.