• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Indeks dolny C++

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
867 wizyt
pytanie zadane 5 grudnia 2020 w C i C++ przez Karina126 Początkujący (280 p.)
Piszę program i potrzebuję zapisać daną "w1" ale ta jedynka ma być w indeksie dolnym.

Jak to zrobić?
komentarz 5 grudnia 2020 przez tangarr Mędrzec (154,780 p.)
Sprecyzuj pytanie, bo w tej formie jest zupełnie niezrozumiałe.
W języku C++ nie ma czegoś takiego jak indeksy górne czy dolne.
Podaj więcej szczegółów. Jaki program piszesz, z użyciem jakich bibliotek.
komentarz 5 grudnia 2020 przez Karina126 Początkujący (280 p.)
#include <iostream>
#include <cmath>

using namespace std;

int main()
{
       double n, blad;
    cin >> n >> blad;
    if(n>0)
    {
        double w1 = 1;
        double w = n;
        while( abs(w-w1) > blad )
        {
            w = (w + w1)/2;
            w1 = n/w;
        }
        cout << w << endl;
    }
    return 0;
}

 

dostałam go na zadanie na ocenę i ta jedynka przy w ma  być w indeksie dolnym :(
komentarz 5 grudnia 2020 przez Miki Bywalec (2,480 p.)
edycja 5 grudnia 2020 przez Miki
podaj treść zadania bo albo coś źle zrozumiałaś albo was trolluje

nawet jak byś zmieniła w1 to nie wyświetla się w konsoli więc efektu nie będzie widać,  dopisując coś do kodu to go zepsujesz.

Obstawiam, że chodzi mu o zmianę wielkości znaków w edytorze, w którym masz napisany kod czyli np. Code::Blocks

podaj jeszcze jakich programów używacie

Tacy ludzie nie powinni uczyć bo stwarzają sztuczne problemy i zniechęcają do nauki

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 5 grudnia 2020 przez tangarr Mędrzec (154,780 p.)
W C++ nie ma czegoś takiego jak indeksy górne lub dolne.
Identyfikator w1 jest nazwą zmiennej i to od ciebie zależy co on reprezentuje.
Nawet gdyby dało się tworzyć zmienne z indeksami górnymi lub dolnymi to ciągle byłby tylko identyfikator zmiennej. To czy zmienna nazywa się w1, w_z_indeksem_dolnym_1 czy słonik nie zmienia nic w programie.
komentarz 5 grudnia 2020 przez Karina126 Początkujący (280 p.)
ja wiem że to nic nie zmienia w programie, tylko mamy wymagającego nauczyciela który mówi jak dokładnie mamy zrobić. Ostatnio obniżono mi ocenę za to że nie napisałam do kwadratu przy funkcji a to też przecież nic  nie zmienia w programie, dlatego proszę o pomoc

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 156 wizyt
pytanie zadane 10 marca 2022 w HTML i CSS przez Dominiqaa Nowicjusz (130 p.)
+3 głosów
1 odpowiedź 213 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 120 wizyt
pytanie zadane 2 grudnia 2020 w HTML i CSS przez Mavert Nowicjusz (120 p.)

92,455 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...