• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Prośba do programistów Python

Object Storage Arubacloud
0 głosów
203 wizyt
pytanie zadane 5 grudnia 2020 w Python przez BIREXD Obywatel (1,180 p.)

Witam. Ostatnio bawiłem się różnymi dystrybucjamu Linuxa itp. Na systemie Raspbery Pi odkryłem dość fajną gierkę wbudowaną w ten system. Gra się nazywa substitute soccer. Bardzo mi się spodobała gdyż przypomina mi wspaniałe czasy dzieciństwa. Chiałbym ją mieć na windowsie ale nigdzie nie znalazłem odpowiednika. Udało mi się jedynie znaleźć kod źródłowy programu napisanego w Pythonie. Jako iż z tym językiem nie miałem żadnej styczności do tej pory nie potrafię jej skompilować. Mam zatem prośbę do programistów języka Pythona. Czy mógłby mi ktoś ten kod zamienić na plik wykonywalny .exe? Z góry dziękuję.

Pliki do pobrania:   Link

komentarz 9 grudnia 2020 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
jesteś pewien nazwy tej gry? Bo ja na raspbianie tego nie mam. W ogóle google nie zna takiej gry.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 5 grudnia 2020 przez tangarr Mędrzec (154,780 p.)
Pythona się nie kompiluje.
Jeżeli chcesz uruchomić grę u siebie na Windowsie to zainstaluj Python i pip. Nie wiem czy oba pakiety są zawarte w jednym instalatorze (chociaż tak podejrzewam). Potem użyj linii poleceń aby uruchomić pythona i przekaż do niego plik startowy gry.
Gra do działania wymaga biblioteki pygame, skrypt startowy poinformuje cię jak użyć pip do zainstalowania odpowiedniej wersji.
Istnieje możliwość utworzenia pliku exe uruchamiającego grę. Musisz poczytać o projekcie pyinstaller. Nie znam szczegółów ale podejrzewam, że kopiuje do katalogu gry całe środowisko pythona wraz z wymaganymi zależnościami.
0 głosów
odpowiedź 9 grudnia 2020 przez Aqua 4 Gaduła (3,220 p.)
przywrócone 10 grudnia 2020 przez Aqua 4
python -m pip install pyinstaller 
pyinstaller --onefile sciezka/do/pliku.py

Ogólnie plików Python nie konwertuje się do plików exe, bo pliki exe robią się wtedy nienaturalnie obszerne, gdyż muszą pomieścić dodatkową kopię samego Pythona. Jeśli jednak jednak zależy Ci na pliku py->exe wpisz komendy takie jak na górze (lub w zależności od systemu/intencji - trochę zmienione). https://www.youtube.com/watch?v=t51bT7WbeCM

Ja osobiście nie mogę Ci przerobić tych plików na exe, ponieważ nie wiem jakich niestandardowych bibliotek użyłeś w swoim projekcie (jak wyślesz mi ich listę to odeślę exe, ale chyba już wiesz co robić).

Podobne pytania

+2 głosów
1 odpowiedź 205 wizyt
pytanie zadane 21 lipca 2017 w Offtop przez szustka124 Gaduła (4,380 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 201 wizyt
pytanie zadane 5 kwietnia 2017 w Offtop przez szustka124 Gaduła (4,380 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 311 wizyt
pytanie zadane 5 kwietnia 2017 w Offtop przez TheFunny Gaduła (3,420 p.)

92,536 zapytań

141,377 odpowiedzi

319,452 komentarzy

61,920 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...