• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy da się stworzyć grę komputerową łączącą w sobie elementy 2D i 3D?

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
237 wizyt
pytanie zadane 4 grudnia 2020 w Systemy operacyjne, programy przez rain.deer Początkujący (430 p.)
Cześć,

moje pytanie zamyka się właściwie w samym tytule wątku - czy jest możliwość stworzenia gry, której będą ze sobą połączone elementy dwu i trójwymiarowe? Np. trójwymiarowe pojazdy w dwuwymiarowej przestrzeni? Jeśli zaś tak, to jaki silnik do gier byłby w tym wypadku najlepszy?
komentarz 4 grudnia 2020 przez MetRiko Nałogowiec (37,110 p.)

Czy da się stworzyć grę komputerową łączącą w sobie elementy 2D i 3D?
Oczywiście, że tak! Tu masz pierwszy lepszy przykład: https://twitter.com/Fabrazz/status/1333810592239423490
Z odpowiednią wiedzą da się zrobić "wszystko".

Lepszym pytaniem byłoby jak zrobić taką grę i w czym, ale to już temat na zupełnie inny post.

komentarz 4 grudnia 2020 przez rain.deer Początkujący (430 p.)
No to są kolejne pytania, jakie przed sobą stawiam. Nie wiem, który silnik wybrać, Unreal? Unity? A może np. Godot? A może jeszcze inny darmowy? Taki, który by dobrze łączył 2 i 3 wymiary w jedno. I nie przyprawił początkującego o siwiznę ze względu na piętrzące się trudności. Te dwa przykłady gier, które się tu pojawiły nie dotykają tak naprawdę sedna problemu, jaki w swojej projektowanej grze chcę poruszyć. Głupio jest "sprzedać" swój pomysł na forum publicznym, więc wolę zachować go dla siebie, ale wydaje mi się dość oryginalny.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 4 grudnia 2020 przez marcin99b Szeryf (84,170 p.)
1 Da sie

2 Każdy do 3D poradzi sobie z 2D, w drugą strone może być problem

Spójrz jak wygląda przykładowo "LittleBigPlanet"
komentarz 4 grudnia 2020 przez rain.deer Początkujący (430 p.)
Czyli odwrotnie oczywiście też się da? Pojazd 2D w świecie 3D?

Moje pytania mogą wydawać się głupie, ale chodzi mi o nieco głębszy problem - o zobrazowanie w grze "szoku" jaki spotkałby świat jedynie dwuwymiarowy gdyby pojawił się w nim pojazd trójwymiarowy. Bardziej konkretnie - o zderzenie fizyki świata 2D i 3D. Nie wiem, czy dobrze to tłumaczę.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,537 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 386 wizyt
–1 głos
1 odpowiedź 589 wizyt
pytanie zadane 25 czerwca 2020 w OpenGL, Unity przez jerk0 Użytkownik (540 p.)

93,326 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,390 komentarzy

62,654 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...