• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

dns BIND9 pliki named.conf i plik strefy

Object Storage Arubacloud
0 głosów
650 wizyt
pytanie zadane 2 grudnia 2020 w Sieci komputerowe, internet przez dark41 Użytkownik (760 p.)

witam mam zadanie do wykonania

Napisać przykładowe pliki dla serwera DNS zaimplementowanego w oparciu o BIND9:

named.conf, konfigurujący ten serwer jako serwer podstawowy (master) dla domeny: firma.wsinf.edu.pl oraz plik z rekordami zasobów zawierający rekord SOA (numer seryjny 1, odświeżanie co 1 dzien, ponowna próba po 1 godzinie, rekord NS, rekordy typu A definiujące nazwy www z adresem 100.0.0.1, komp z adresem 100.0.0.100 oraz alias ftp dla nazwy www.

 

// plik named.conf

options {
	directory "/";
        pid-file "named.pid";
        auth-nxdomain yes;
        listen-on {any};
        datasize default;
};             

zone "firma.wsinf.edu.pl" IN {
        type master;
        file "/firma.zone";
        allow-update { none; };
        allow-transfer { any; };
};

// plik strefy

$TTL 86400
$ORIGIN firma.wsinf.edu.pl.
@       IN      SOA     ns1.firma.wsinf.edu.pl. root.ns1.firma.wsinf.edu.pl.
	1          ;; serial
        86400	   ;; refresh
	3600	   ;; retry
        2419200    ;; expire
	432000	   ;; TTL
        )
@               IN      NS      ns1.firma.wsinf.edu.pl.
@               IN      NS      ns2.firma.wsinf.edu.pl.
ns1             IN      A       100.0.0.1
ns2             IN      A       100.0.0.100
www             IN      A       100.0.0.100
ftp             IN      CNAME   www

Czy pliki są poprawne pominąłem pocztę gdyż nie było jej w zadaniu, i mam mały problem z alias ftp co mam wpisać ?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 2 grudnia 2020 przez edwardkraweznik Dyskutant (9,930 p.)
wybrane 3 grudnia 2020 przez dark41
 
Najlepsza

no nie jest dobrze:

root@s1:~# named-checkzone firma.wsinf.edu.pl ppp 
dns_rdata_fromtext: ppp:3: near eol: unexpected end of input
dns_master_load: ppp:4: unexpected end of line
dns_master_load: ppp:4: unexpected end of input
dns_master_load: ppp:6: unexpected end of line
dns_master_load: ppp:6: unexpected end of input
dns_master_load: ppp:8: unexpected end of line
dns_master_load: ppp:8: unexpected end of input
dns_master_load: ppp:9: isc_lex_gettoken() failed: unbalanced parentheses
dns_master_load: ppp:9: unbalanced parentheses
zone firma.wsinf.edu.pl/IN: loading from master file ppp failed: unexpected end of input
zone firma.wsinf.edu.pl/IN: not loaded due to errors.
root@s1:~# 

A prawidłowy plik strefy powinien wyglądać tak:

$ORIGIN domena.pl.
$TTL 172800
@ IN SOA masterns.pl. root.at.domena.pl. (
2020111500 ;Serial
7200       ;Refresh
1800       ;Retry
2419200    ;Expire
86400 )    ;Negative Cache TTL
@ IN NS masterns.pl.
@ IN NS slavens.pl.
;
@ IN A 127.0.0.1

w twoim przypadku błąd z ---> ()

$TTL 86400
$ORIGIN firma.wsinf.edu.pl.
@       IN      SOA     ns1.firma.wsinf.edu.pl. root.ns1.firma.wsinf.edu.pl. (
    1          ;; serial
        86400      ;; refresh
    3600       ;; retry
        2419200    ;; expire
    432000 )    ;; TTL

@               IN      NS      ns1.firma.wsinf.edu.pl.
@               IN      NS      ns2.firma.wsinf.edu.pl.
ns1             IN      A       100.0.0.1
ns2             IN      A       100.0.0.100
www             IN      A       100.0.0.100
ftp             IN      CNAME   www

co do aliasu ftp to normalnie robi sie wpis IN A (może twoj nauczyciel chciał CNAME) <--- nie wiem

EDITL

twój rekord cname jest ok...

zasada jest taka: jęśli po nazwie brak kropki named dodaje ORIGIN.

czyli:

ftp in cname www = www.firma.wsinf.edu.pl

komentarz 2 grudnia 2020 przez dark41 Użytkownik (760 p.)
powinno być rekord NS ma być  100.0.0.1(adres dns) a rekord A 100.0.0.100 (adres domeny)?
komentarz 2 grudnia 2020 przez edwardkraweznik Dyskutant (9,930 p.)
edycja 2 grudnia 2020 przez edwardkraweznik

nauczyciel tego nie napisał...

Każda domena musi być utrzymywana na minimum 2 nameserwerach (podstawowy i zapasowy)

rekordy @ IN NS kierują domenę na te nameserwery.

jęśli nameserwery są w tej samej domenie wtedy wymagane sa jeszcze rekordy IN A

takie:

dns1 IN A jakiśadresip

dns2 IN A jakiśadresip

jeśli nameserwer jest w innej domenie to tylko wpisy IN NS mają być

EDIT:

Przykładowa domena gdzie nameserwery są w innej domenie (brak rekordów IN A)

$ORIGIN mhl.email.
$TTL 172800
@ IN SOA dns.mhelmet.pl. root.mhelmet.pl. (
2020111500 ;Serial
7200       ;Refresh
1800       ;Retry
2419200    ;Expire
86400 )    ;Negative Cache TTL
@ IN NS dns.mhelmet.pl.
@ IN NS dns1.mhelmet.pl.
;
@ IN A 51.68.139.74
@ IN AAAA 2001:41d0:601:1100::3252

domena mhl.email ale ale nameserwery w domenie mhelmet.pl

komentarz 3 grudnia 2020 przez dark41 Użytkownik (760 p.)

Mam własnie problem bo zadania które dostaje nie są dość precyzyjne a kontakt z wykładowcą jest utrudniony

jeśli nie mam podanych adresów dns przez wykładowce mam tylko wpisać deklaracje IN NS

to w takim razie od czego są te adresy:

www z adresem 100.0.0.1 (adres serwera?)

komp z adresem 100.0.0.100 (adres domeny firma.wsinf.edu.pl?)

plik named.conf jest ok?

problem jest z plikiem strefy

$TTL 86400
$ORIGIN firma.wsinf.edu.pl.
@       IN      SOA     dns1.firma.wsinf.edu.pl. admin.firma.wsinf.edu.pl.
	1          ;; serial
    86400	   ;; refresh
	3600	   ;; retry     
    2419200    ;; expire
	432000	   ;; TTL
        )
@               IN      NS      dns1.firma.wsinf.edu.pl.
@               IN      NS      dns2.firma.wsinf.edu.pl.
www             IN      A       100.0.0.1
komp            IN      A       100.0.0.100
ftp             IN      CNAME   ftp

z góry dzięki za pomoc

komentarz 3 grudnia 2020 przez edwardkraweznik Dyskutant (9,930 p.)
edycja 3 grudnia 2020 przez edwardkraweznik

za 30 min odpowiem bo dopiero z pracy przybyłem...

EDIT:

Napisać przykładowe pliki dla serwera DNS zaimplementowanego w oparciu o BIND9:

named.conf, konfigurujący ten serwer jako serwer podstawowy (master) dla domeny: firma.wsinf.edu.pl oraz plik z rekordami zasobów zawierający rekord SOA (numer seryjny 1, odświeżanie co 1 dzien, ponowna próba po 1 godzinie, rekord NS, rekordy typu A definiujące nazwy www z adresem 100.0.0.1, komp z adresem 100.0.0.100 oraz alias ftp dla nazwy www.

No więc

Plik named.conf :
 

options {
directory "/var/cache/bind";
};
zone  "firma.wsinf.edu.pl" {
        type master;
        file "/etc/bind/firma.wsinf.edu.pl-zone";
};

Plik strefy:

$TTL 86400
$ORIGIN firma.wsinf.edu.pl.
@       IN      SOA     master.host.pl. root.firma.wsinf.edu.pl. (
1          ;; serial
86400      ;; refresh
3600       ;; retry
2419200    ;; expire
432000 )    ;; TTL 
;
@               IN      NS      master.host.pl.
@               IN      NS      slave.host.pl.

www             IN      A       100.0.0.1
komp            IN      A       100.0.0.100
ftp             IN      CNAME   www

Ja bym to zrobił tak jak powyżej... Należy zauważyć, że zadanie jest strasznie nieprecyzyjnie opisane przez waszego nauczyciela.

Nie wiem, można także zrobić nameserver w tej domenie wtedy taki plik strefy wyglądałby tak:

$TTL 86400
$ORIGIN firma.wsinf.edu.pl.
@       IN      SOA     dns1.firma.wsinf.edu.pl. root.firma.wsinf.edu.pl. (
1          ;; serial
86400      ;; refresh
3600       ;; retry
2419200    ;; expire
432000 )    ;; TTL 
;
@               IN      NS      dns1.firma.wsinf.edu.pl.
@               IN      NS      dns2.firma.wsinf.edu.pl.
dns1     IN A 100.0.0.10
dns2     IN A 100.0.0.20
;
www             IN      A       100.0.0.1
komp            IN      A       100.0.0.100
ftp             IN      CNAME   www

 

komentarz 3 grudnia 2020 przez dark41 Użytkownik (760 p.)
wielkie dzięki ja też skłaniałbym się do wersji 1 zapytam może dostanę odpowiedz przed terminem oddania zadania

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 171 wizyt
pytanie zadane 15 września 2019 w Sieci komputerowe, internet przez Daniel Mazur Obywatel (1,160 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 261 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 206 wizyt
pytanie zadane 15 października 2020 w Sieci komputerowe, internet przez Eliro Stary wyjadacz (12,160 p.)

92,545 zapytań

141,387 odpowiedzi

319,503 komentarzy

61,930 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...