• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wpisywanie wartości z tabeli jeden to tabeli numer dwa

Aruba Cloud PRO i VPS, Openstack, VMWare, MS Hyper-V
0 głosów
127 wizyt
pytanie zadane 2 grudnia 2020 w Java przez nieznajomy121 Nowicjusz (200 p.)

Dzień Dobry.
Projekt budowany przy użyciu spring-boot'a, hibernate, jpa itp, krótko mówiąc mikroserwis. 
Mam w nim kilka tabel, ale konkretnie chodzi mi o dwie. 
Załóżmy taki model:
Tabela foo, do której użytkownik dodaje pewne kwoty oraz 
Tabela bar, w której zapisują się wartości największe i najmniejsze z tabeli foo.

Teraz moje pytanie brzmi czy do tego typu operacji jest wymagane powiązanie relacjami między tymi tabelami,
czy wystarczy napisać query w repozytorium, bo od jakiegoś czasu się męczę z query i jak dotąd żadna 
mi nie działa tak jak powinna, albo w ogóle nie działa. Nie dodaje kodu ponieważ pytanie czysto teoretyczne.

Jeszcze dodam, że po stronie użytkownika tabela foo nie ma z góry określonej wielkości czyli wartość,
która w tabeli bar jest największa za chwilę może być o jeden mniejsza od wpisanej przez użytkownika. 
Oraz jak na razie wszystko jest testowane w postmanie.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc, uwagi, nakierowanie.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 2 grudnia 2020 przez Wiciorny Ekspert (259,870 p.)

Projekt budowany przy użyciu spring-boot'a, hibernate, jpa itp, krótko mówiąc mikroserwis. 

Technologie technologiami, mikro serwis :D to jest całkiem inna sprawa - bo jesli masz moduły niezależne od siebie ale w ramach API działają wspólnie to można wtedy mówić o mikro serwisie 

relacjami między tymi tabelami,

To zależy czego wymaga twoja aplikacja, jak zaprojektowałeś baze, z czego korzystasz? Jeśli faktycznie opierasz się o bazy relacyjne, to taka zasada jest "PODSTAWĄ" musi być- chociaż sama relacja, nie zawsze oznacza "ZALEŻNOŚĆ KONIECZNĄ"  
Pytanie jak wygląda diagram UML bazy i sama projekcja? 
Stawiasz architekturę mikro serwisów a masz problem z 

czy wystarczy napisać query w repozytorium, bo od jakiegoś czasu się męczę z query i jak dotąd żadna

to zdecydowanie nie wiesz czym jest mikroserwis, bo to nie jest aplikacja 'crud' ani jakiś projekt który korzysta z wyżej wymienionych technologi, tylko sugeruje nie mylić pojęć przy pisaniu czegoś takiego  

mi nie działa tak jak powinna, albo w ogóle nie działa. Nie dodaje kodu ponieważ pytanie czysto teoretyczne.

Kodu nie ma, to się nie wywróży 
Tabela z wartościami max/min musi wiedzieć o tym, że dane zostały wprowadzone do tabeli z kwotami. Generalnie przy czymś takim, po każdym dodaniu NOWEJ KWOTY DO TABELI powinno być trigerowane "sprawdzenie" czy stan MAKSYMALNYCH MINIMALNYCH KWOT uległ zmianie 
Bo jeżeli nowe dodanie, aktualizacja wprowadziła wartości graniczne,  to są one nowe .
Pytanie tylko dlaczego trzymasz te wartości w osobnej tabeli, jaki to ma w ogóle sens... 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 106 wizyt
pytanie zadane 12 maja w Java przez Mikołaj Pątkowski Użytkownik (530 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 279 wizyt
pytanie zadane 19 lipca 2020 w Java przez matiibal Użytkownik (620 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 286 wizyt
pytanie zadane 17 marca 2020 w Java przez Placidus Użytkownik (580 p.)

91,824 zapytań

140,490 odpowiedzi

316,950 komentarzy

61,159 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...