• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

CodeBlocks - Język C++ zadanie

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,105 wizyt
pytanie zadane 2 grudnia 2020 w Algorytmy przez kking1232 Początkujący (340 p.)
Cześć!
Mam do wykonania zadanie w CodeBlocks o treści (jestem średni w tym):

Napisz program obliczający liczbę rolek trawy potrzebna do obsadzenia prostokątnej działki o długości a i szerokości b. Jedna rolka przypada na x m2. Wartości zmiennych a i b oraz x wprowadzaj z klawiatury. Zadeklaruj zmienne, dobierając odpowiednio typy danych. Zapisz program w pliku o nazwie Trawa.

Z góry dziękuje za pomoc.
komentarz 2 grudnia 2020 przez wizarddos Nałogowiec (25,930 p.)
dasz swój kod. Coś co już zrobiłeś? Coś z czym masz problem?
komentarz 2 grudnia 2020 przez kking1232 Początkujący (340 p.)
#include <iostream>

using namespace std;

int a, b;

int main()
{
    cout << "Podaj dlugosc a:";
    cin >> a;

    cout << "Podaj szerokosc b:";
    cin >> b;

    return 0;
}

Narazie mam tak ale nie wiem czy dobrze

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 2 grudnia 2020 przez Bun1o Obywatel (1,620 p.)

Tak w skrócie

1. Zadeklaruj zmienne (float to typ zmiennych zmiennoprzecinkowych)

float a, b, x;

Możesz dodać też zmienną całkowitą liczby rolek, ponieważ zapewne liczba rolek ma być całkowita

int liczba_rolek;

2. Wczytaj dane z klawiatury

cin >> a >> b >> x;

3. Oblicz pole i podziel przez x;

4. Wypisz wynik cout'em

cout << liczba_rolek;

Dobrze by było jakbyś jednak sprecyzował z czym masz problem.

komentarz 2 grudnia 2020 przez kking1232 Początkujący (340 p.)
#include <iostream>

using namespace std;

float a, b, x;

int liczba_rolek;


int main()
{
    cout << "Podaj dlugosc a:";
    cin >> a;

    cout << "Podaj szerokosc b:";
    cin >> b;

    cout << liczba_rolek;
    cin >> a >> b >> x;


    return 0;
}

Coś takiego ma być czy coś zmienić?

 

komentarz 2 grudnia 2020 przez Bun1o Obywatel (1,620 p.)

Napisalem odpowiedź zanim wysłałeś kod, więc jak już zacząłeś trzymać się tego, że najpierw wypisujesz proźbe od dane, a potem je wczytujesz to tak zostaw. Czyli dopisz jeszcze, tak samo jak z a i b, kod z x, wtedy

cin a >> b >> x;

jest zbędne.

Liczbe rolek też jeszcze musisz policzyć, zanim go wypiszesz

liczba_rolek = a * b / x;

 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,096 wizyt
pytanie zadane 29 listopada 2016 w C i C++ przez niezalogowany
+1 głos
0 odpowiedzi 223 wizyt

92,539 zapytań

141,382 odpowiedzi

319,481 komentarzy

61,928 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...