• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

CRUD Hibernate materiały/tutorial/filmik

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
364 wizyt
pytanie zadane 1 grudnia 2020 w Java przez ariva6152 Użytkownik (570 p.)
edycja 24 stycznia 2021 przez ariva6152
Cześć. Szukam tutoriala najlepiej pod Netbeans z przykładem stworzenia aplikacji CRUD w hibernate. Może być po angielsku. Z tych co znalazłem i próbowałem skorzystać to niestety poległem.

Z góry uprzedzam- programowanie to nie mój kierunek, ale muszę zaliczyc ten przedmiot bo mam go w toku nauczania.

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 1 grudnia 2020 przez Wiciorny Ekspert (280,450 p.)
Hibernate to jest implementacja JPA- nie tworzysz w tym CRUD'a więc, wiem co masz na myśli ale samym Hibernatem utworzysz tylko warstwe dostępu do  danych dla aplikacji :)

Tutorial z spring.io - ta wersja JPA- korzysta z implementacji hibernate https://spring.io/guides/gs/accessing-data-jpa/

Jeśli Netbeans to must be, a podejrzewam, że to pewnie nadane z uczelni to proszę  tutorial ze strony Netbeans
https://netbeans.org/kb/docs/web/hibernate-webapp.html
pamiętaj, że pod hasłem Hibernate zwykle kryje się JPA-Data bo jego domyślną implementacją jest właśnie hibernate
0 głosów
odpowiedź 1 grudnia 2020 przez mibdbz Gaduła (4,300 p.)
Ja się uczyłem z tego:

https://www.udemy.com/course/spring-hibernate-tutorial/

Polecam. Mówi prostym językiem, wszystko od totalnych podstaw.
–1 głos
odpowiedź 14 grudnia 2020 przez Software Wizard Nowicjusz (180 p.)
Jeśli chodzi o metodę ZZZ, to myślę, że to będzie dla Ciebie świetne:

https://youtube.com/playlist?list=PLU2dl_1LV_SQWZI2R_RSEeYm1tfueszOc

Szczerze polecam jednak stworzyć sobie bazę danych i napisać kilka encji, poświęcić na to w sumie, powiedzmy 10h, 20h. Wtedy łatwo wejdzie Ci to do głowy, a satysfakcje z tego, że zrobiłeś coś, co średnio Cię interesuje, też z tego będziesz miał.

pozdrawiam,
Przemek
komentarz 14 grudnia 2020 przez Wiciorny Ekspert (280,450 p.)
przestarzałe nieaktualne treści sory, ale 2014 vs 2020 wersje hiberneta mamy 5++ więc :D wiele rzeczy uległo zmianie, wiele nowych funkcjonalności poprawiło działanie i inaczej się robi niż Od Artura, co nie zmienia faktu że w 2014 świetne kursy to były
komentarz 14 grudnia 2020 przez Software Wizard Nowicjusz (180 p.)

Rozumie, że dzisiaj nie ma już encji oraz relacji? :)
Pytanie dotyczy ogólnego pojęcia o hibernate, także dałem najlepsze źródło, jakie znam. 

Gdyby pytanie zadał ktoś, kto myśli komercyjnie o JPA podałbym pewnie: Vlad Mihalcea albo jeszcze lepiej oficjalną dokumentację.

Z dydaktycznego punktu widzenia wciąż są to dobre materiały w 2020.

komentarz 14 grudnia 2020 przez Wiciorny Ekspert (280,450 p.)
Ale Encje i Relacje to nie jest Hibernate tylko i wyłącznie ?
Myślisz pojęcia- Encje wystepują też po za frameworkiem Hibernate, oraz tak samo mogą wystepować w bazachdanych bezz relacji i to że Hibernate nic nie ma do 'relacyjnej bazy danych' bo można użyć implementacji Hibernate dla mapowania ORM JPA z  użyciem baz MongoDB i nie MyISAM
komentarz 14 grudnia 2020 przez Software Wizard Nowicjusz (180 p.)
Przeczytaj proszę jeszcze raz uważnie pytanie, jakie zadał Ariva.

To co Ty wypisujesz, to tak jakbym zapytał o auto rodzinne, które będzie mało paliło, a Ty zacząłbyś mi opisywać wszelkie aspekty wokół. Oczywiście zgadzam się z Tobą, że hibernate to znacznie więcej niż coś do tworzenia CRUD'a, ale autor pytania jasno zapytał właśnie o to.

Zrozum proszę, że podałem rozwiązanie dokładnie pod to pytanie. Nie wiem po co brnę w tę rozmowę, ale tutaj ją ucinam i na kolejne zaczepki reagować nie będę :).

Pozdrawiam,
Przemek

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 1,210 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 378 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 771 wizyt
pytanie zadane 27 sierpnia 2019 w Java przez Adam Polak Początkujący (430 p.)

93,324 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,390 komentarzy

62,653 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...