• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

program 50 liczb podzielnych przez 4

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
819 wizyt
pytanie zadane 30 listopada 2020 w C i C++ przez majlo Nowicjusz (120 p.)
edycja 30 listopada 2020 przez Arkadiusz Waluk

Potrzebuje programu który mi wyświetli 50 liczb podzielnych przez 4 ale powyżej  2

#include <iostream>

using namespace std;

int i;

int main()
{
    for(int i=1; i<=50; i++)
    {
      if ((i%4==0))
      {
         cout<<i<<endl;
      }

    }

    return 0;
}

to co udało mi sie stworzyć tylko tutaj mam z zakresu do 1 do 50 a potrzebuje 50 liczb

komentarz 30 listopada 2020 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Dodaj coś, co będzie zliczało ilość liczb podzielnych przez 4. Przy każdym spełnienie warunku inkrementuj "to coś". No i zmień na while("to coś"!=50).
komentarz 30 listopada 2020 przez majlo Nowicjusz (120 p.)
tylko nie wiem co mi zliczy
komentarz 30 listopada 2020 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Każdą iterację pętli.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 30 listopada 2020 przez tangarr Mędrzec (154,780 p.)

Liczby podzielne przez 4 możesz przedstawić w postaci 4*N, gdzie N jest dowolną liczbą naturalną.
Czy naprawdę musisz iterować po zbiorze liczb i sprawdzać ich podzielność przez 4 aby znaleźć liczby podzielne przez 4?


 

komentarz 30 listopada 2020 przez majlo Nowicjusz (120 p.)
potrzebuje po prostu 50 liczba podzielnych przez 4 nie musi być w jakimś zakresie
komentarz 30 listopada 2020 przez tangarr Mędrzec (154,780 p.)

Powtarzam, wszystkie liczby podzielne przez 4 otrzymasz ze wzoru 4*N.

To znaczy, że potrzebujesz 50 DOWOLNYCH liczb naturalnych, które podstawisz do tego wzoru.

0 głosów
odpowiedź 30 listopada 2020 przez OFAL Początkujący (260 p.)
edycja 30 listopada 2020 przez Arkadiusz Waluk

dodaj zmienną np. x która będzie liczyć ile liczb już wypisałeś

 

zmień kod w dwóch miejscach

 

tu:

for(int i=1; x<=50; i++)

i tu:

 if ((i%4==0))
      {
         cout<<i<<endl;

         x++;
      }
komentarz 30 listopada 2020 przez OFAL Początkujący (260 p.)
mi działa a niewiele pracy.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,879 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 320 wizyt
pytanie zadane 19 lutego 2021 w C i C++ przez NukaNuka56 Obywatel (1,080 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 805 wizyt
pytanie zadane 21 listopada 2020 w Matematyka, fizyka, logika przez kornelia Nowicjusz (120 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...