• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

python zadane

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
202 wizyt
pytanie zadane 28 listopada 2020 w Python przez qwert 100 Obywatel (1,250 p.)

Witam kłaniam się nisko

Mam problem taki, że chce znaleźć największa liczbę z tablicy ale zamiast niej wyświetla mi się ostatnia liczba 

with open("liczby.txt") as plik:
    for linia in plik:
        print(linia)
linia = linia.rstrip()

print("max wynosi:")
maxx = linia[0]
for i in range(0, len(linia), 1):
    if maxx < linia[i]:
        maxx = linia[i]
print(maxx)

Z góry dzięki za pomoc  

1
komentarz 28 listopada 2020 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)

Na boku:

for i in range(0, len(linia), 1):

zamiast indeksować, lepiej po prostu iterować się po elementach:

for liczba in liczby:

 

komentarz 28 listopada 2020 przez qwert 100 Obywatel (1,250 p.)
Rozumiem spróbowałem w ten sposób i działa dzięki za podpowiedz

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 28 listopada 2020 przez wojtek_suchy Mądrala (6,880 p.)
wybrane 28 listopada 2020 przez qwert 100
 
Najlepsza
maxx = linia[0]
for i in range(0, len(linia), 1):
    if maxx < linia[i]:
        maxx = linia[i]
print(maxx)

Twój algorytm wyszukiwania maximum działa poprawnie, źle wczytujesz liczby  z pliku,

linia = linia.rstrip()

masz poza with open() as plik: powinno to wyglądać mniej więcej tak:

liczby = []                     #tablica trzymajace dane o liczbach z pliku
with open("liczby.txt") as plik:
    for linia in plik:
        print(linia)
    linia = linia.rstrip()      #musimy działać w tym "Tabie"
    liczby.append(int(linia))   #pamietaj ze w pliku tesktowym liczby to string

 

komentarz 28 listopada 2020 przez qwert 100 Obywatel (1,250 p.)
Dzięki wielkie już rozumiem mój błąd
+2 głosów
odpowiedź 28 listopada 2020 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)

Myślę że masz trochę przekombinowane rozwiązanie.

maksymalna_liczba = max(int(linia) for linia in open("liczby.txt", "r"))
print(f"max wynosi: {maksymalna_liczba}")

 

komentarz 28 listopada 2020 przez qwert 100 Obywatel (1,250 p.)
Dzięki, ciekawy sposób rozwiązania na pewno skorzystam :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 181 wizyt
pytanie zadane 1 czerwca 2023 w Python przez wojtek_programista Nowicjusz (170 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 264 wizyt
pytanie zadane 29 stycznia 2023 w Python przez Kubas23 Użytkownik (630 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 434 wizyt
pytanie zadane 6 listopada 2022 w Python przez Matlane Użytkownik (560 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,080 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...