• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy wykorzystywane środowisko / IDE w przypadku Javy ma znaczenie [ankieta]

Object Storage Arubacloud
0 głosów
353 wizyt
pytanie zadane 27 listopada 2020 w Java przez NieMamPomyslu Początkujący (300 p.)
Witajcie.

Mam proste pytanie.

Aktualnie jeśli chodzi o IDE co do Javy to są trzy gracze Intellij, Eclipse oraz NetBeans. Niestety Intellij jest płatny (wypasiona wersja),a ja jestem na razie darmowym "graczem",nie stać mnie na kupno środowiska, a tez nie ma to teraz sensu. Zostaje mi Eclipse oraz NetBeans. Wiem że Eclipse wraz Intellij króluje i tylko je się wykorzystuje, natomiast NetBeans mało kto. I właśnie problem taki że ja jestem w grupie NetBeans, fajnie mi się w nim pracuje,pisze. Natomiast co do Eclipse jakoś niezbyt mnie on przekonuje.

I tutaj przechodzimy to sedna, czy to na jakim IDE będe działał, NetBeans czy Eclipse ma znaczenie jeśli chodzi o pracę? Nie pracuję teraz, uczę się Javy, znam podstawy, teraz siedzę przy Lambdzie/strumieniach.Ale chodzi mi o to żeby mieć pełny starter dla web,jakbym chciał Springa czy JEE. Jaka jest wasza opinia, które środowisko rekomendujecie.
Możliwe odpowiedzi:
NetBeans (1 głos, 50%)
Eclipse (1 głos, 50%)
3
komentarz 27 listopada 2020 przez ValgeHunt22 Obywatel (1,160 p.)
edycja 27 listopada 2020 przez ValgeHunt22
Moim zdaniem najlepszy jest intellij jeśli nie masz kasy to wersja community jest za darmo a według mnie bije na głowę netbeans'a. Eclipse jest lepszy od netbeansa ale do intellij'a jeszcze mu brakuje. Myślę że warto uczyć sie na IDE które będziesz wykorzystywał w pracy. Jeśli dobrze ogarniesz sobie darmową wersję intellij'a to jak kiedyś przyjdzie ci pracować z pełną wersja będzie ci łatwiej. Dobre ogarnięcie jednego IDE pozwoli ci także wydajniej pisać kod.
komentarz 27 listopada 2020 przez NieMamPomyslu Początkujący (300 p.)

To że bije to raczej wiadome, no Intellij jest dobry, tylko niestety trzeba wykupić pełną wersję,a jakbym chciał ruszyć JEE czy Spring to tutaj wersja Community nie zda za bardzo egzaminu. Tak więc na dzień dzisiejszy zostaje mi Eclipse lub NetBeans i nie wiem co wybrać indecision

1
komentarz 27 listopada 2020 przez ValgeHunt22 Obywatel (1,160 p.)
Jeśli i tak dopiero zaczynasz to nie ma co myśleć o JEE.
1
komentarz 27 listopada 2020 przez ValgeHunt22 Obywatel (1,160 p.)
Po za tym jak pójdziesz w springa to on zawiera praktycznie to samo co JEE i jeszcze więcej. A wersja community poradzi sobie ze springiem.
komentarz 27 listopada 2020 przez NieMamPomyslu Początkujący (300 p.)
To w skrócie co mi polecicie. Intellij czy Eclipse? Bo NetBeans chyba sobie odpuszczę

Tylko ze Intellij ma taki problem że jest to taki trochę kombajn, coś podobnego jak Visual Studio, Eclipse/NetBeans dużo szybciej działa niż on.Mnie to bardzo irytuje przy nim
komentarz 27 listopada 2020 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)

@ValgeHunt22, community nie wspiera nawet javascirptu i metod, czy dokumentacji tym bardziej nie wspiera springa :) , pytanie co mamy na myśli mówiąc wsparcie, bo oczywiscie projekt w springu postawimy 

komentarz 27 listopada 2020 przez NieMamPomyslu Początkujący (300 p.)
Chyba się jednak zdecyduje na Eclipse, darmowy,a bardzo popularny. Może kiedyś przesiadka będzie na Intellij, zależy jak i gdzie trafie, dzięki ;)

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 27 listopada 2020 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)
Ja korzystam do tego czasu z comunity i do springa on daje rade. Wszystkie komendy możesz sobie wypisać w terminalu.
komentarz 27 listopada 2020 przez NieMamPomyslu Początkujący (300 p.)

Naprawdę?

Czyli co da się obejść płatną wersję? Jakiś link,yt,artykuł co do tego dasz? Bo jeśli jest taka możliwość to nieźle laugh

komentarz 27 listopada 2020 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)

@Paweł Nąckiewicz,  ostatnimi czasy pracowałem komercyjnie :D na  ultimacie, który miałem do open sourcowych generalnie raczej nierelane wpasc, ale przesiadlem sie na community i ubolewam tego ze na projekcie mam js- a ta wersja nawet nie wpsiera skladni :C 

komentarz 29 listopada 2020 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)
Na składnie js już nic nie poradze :) To faktycznie może być problem ale wtedy przychodzi pora na VSCode
+1 głos
odpowiedź 27 listopada 2020 przez ValgeHunt22 Obywatel (1,160 p.)
Ja z czystym sumieniem polecam ci intellij'a no na dysku hdd może chwilę zająć zanim sie załaduje ale w tym czasie możesz pójść sobie kawkę zrobić. Po za tym nie zaobserwowałem większej różnicy w prędkości działania tych IDE.
komentarz 27 listopada 2020 przez NieMamPomyslu Początkujący (300 p.)
No nieźle :o

A wersja Ultimate jakbym sam z siebie chciał wykupić, to ile to kosztuje i to jest abonament czy jak to wygląda?
komentarz 27 listopada 2020 przez ValgeHunt22 Obywatel (1,160 p.)
500 dolców za rok lub 50 dolców miesięcznie.
komentarz 27 listopada 2020 przez NieMamPomyslu Początkujący (300 p.)
Trochę dużo.
komentarz 27 listopada 2020 przez ValgeHunt22 Obywatel (1,160 p.)
No dlatego warto wykorzystać możliwość licencji dla uczniów.
komentarz 27 listopada 2020 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)
jest jest obcja przedłużania :D ewaluacji w nieskończoność :D
Nie wysyłasz skanu legitki bo oni nawet nie wiedza że np. ty Polak masz legitymacje a nie indeks :), logujesz się kontem akademickim

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 307 wizyt
pytanie zadane 29 marca 2021 w C i C++ przez laiklynn.amaia Obywatel (1,060 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 1,075 wizyt
pytanie zadane 22 września 2017 w Inne języki przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,488 wizyt
pytanie zadane 12 czerwca 2017 w Systemy operacyjne, programy przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)

92,565 zapytań

141,418 odpowiedzi

319,602 komentarzy

61,951 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...