• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Początki w języku cpp

Object Storage Arubacloud
0 głosów
119 wizyt
pytanie zadane 23 listopada 2020 w C i C++ przez Michał Galericz Początkujący (400 p.)

Niżej napisałem kod który sprawdza czy istnieje trójkąt o wymiarach wpisanych przez użytkownika, ale nie rozumiem co mam zrobić w przykładzie B. Poniżej kodu wysłałem zdjęcie

#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
    int a, b, c, p; // p to zmienna pomocnicza
    cin >> a >> b >> c;

    if (a > b && a > c)
    { // jeśli a jest największe
        p = a;
        a = c;
        c = p;
    }
    else
        if (b > c)
        { // jeśli b jest największe
            p = b;
            b = c;
            c = p;
        }

    if (a + b > c)
        cout << "TAK" << endl;
    else
        cout << "NIE" << endl;

    return 0;
}



komentarz 23 listopada 2020 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
komentarz 23 listopada 2020 przez Michał Galericz Początkujący (400 p.)
Ale jak mam to wpisywać w kod ?
komentarz 23 listopada 2020 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Masz wypisać te wartości? W poleceniu jest "ile", nie "jakie są".

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 23 listopada 2020 przez TOM_CPP Pasjonat (22,640 p.)

Algorytm sprawdzający czy dane trzy liczby mogą utworzyć trójkąt jest prosty i można go ująć w następującej funkcji. (Porównaj go sobie z tym, który stworzyłeś).

bool isTriangle( int a , int b , int c )
{
    return a+b <= c || a+c <= b || b+c <= a;
}

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 715 wizyt
pytanie zadane 31 stycznia 2019 w C i C++ przez gorgonkowa Obywatel (1,810 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 332 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 150 wizyt

92,555 zapytań

141,402 odpowiedzi

319,547 komentarzy

61,939 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...