• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Sprawdzanie, czy pola "select" w ankiecie zostały zaznaczone.

Object Storage Arubacloud
+1 głos
111 wizyt
pytanie zadane 23 listopada 2020 w JavaScript przez Hubertius Bywalec (2,970 p.)

Cześć :)

Mam za zadanie wykonać w Angularze projekt mini nakiety. Pytania są trzy, odpowiedzi są rozwijane z select-a.

Co do struktury projektu:

app.component.html

<app-header></app-header>
<app-main></app-main>
<app-footer></app-footer>

Najważniejsza jest część "main.component.html", bo tam de facto znajduje się ciało ankiety.

<main>
  <div id="container">
      <div class="stylise_all">
          <h1>VR TECH - Students Survey</h1>
          <p>Project No: 610281-EPP-1-2019-1-AL-EPPKA2-CBHE-JP</p>
          <p>*Wymagane</p>
      </div>
      <div class="stylise_all">
          <p>1. Which is your actual knowledge regarding virtual/digital technologies?</p>
          <select>
            <option *ngFor = "let i of first">{{i}}</option>
          </select>
          <br>
          <br>
          <br>
      </div>
      <div class="stylise_all">
          <p>2. During your precedent years of study, have you ever been introduced or trained on VR/AI technologies? *</p>
          <select>
            <option *ngFor = "let i of second">{{i}}</option>
          </select>
          <br>
          <br>
          <br>
      </div>
      <div class="stylise_all">
          <p>3. How often do you engage in digital learning activities? *</p>
          <select>
            <option *ngFor = "let i of third">{{i}}</option>
          </select>
          <br>
          <br>
          <br>
      </div>
      <input type="submit" id="sumbit_button" name="POTWIERDŹ">
  </div>
</main>

Ponadto ważny jest też plik main.component.ts, bo tam w klasie znajdują się  zmienne, które za pomocą *ng iterują w pętlach.

import { Component } from '@angular/core';


@Component({
    selector: 'app-main',
    templateUrl: './main.component.html',
    styleUrls: ['../app.component.scss','./main.component.scss']
})


export class MainComponent {
  first = [" ","1 - Very Low","2","3","4","5 - Very High"]
  second = [" ","1 - Never","2","3","5 - On a daily basis"]
  third = [" ","1 - Never", "2", "3","4","5 - On a daily basis"]
}

Natomiast co do problemu... pozostały mi dwie rzeczy do zrobienia:

1)

" Na formularzu wstaw dynamiczny element tekstowy informujący o ilości ustawionych przez użytkownika pól SELECT (np. liczba pól do uzupełnienia: 3)"

2)

"wciśnięcie przycisku POTWIERDŹ ma wyświetlić ALERT z informacją czy na wszystkich polach SELECT dokonano wyboru."

Co do drugiego to miałem taki pomysł, żeby po wciśnięciu przycisku prześlij zrobić backdrop-a na całą stronę (albo jej większość), który także jak w pierwszy przypadku będzie informował o ilości pozostałych pól select i będzie się pytał, czy na pewno chce już opuścić ankietę.

Moja wiedza z javascript jest zerowa, a jeżeli chodzi o "typescript" (to te polecenia "*ng"?) też pozostawia wiele do życzenia, więc byłbym bardzo wdzięczny za wyjaśnienie poszczególnych skryptów. 

1
komentarz 23 listopada 2020 przez VBService Ekspert (253,300 p.)

Może nie na temat, ale ... wink

. . .
<h1>VR TECH - Students Survey</h1>
. . .
1. Which is your actual knowledge ...
. . .
2. During your precedent years of study, ...     etc.

 . . .
a tu 
<input type="submit" id="sumbit_button" name="POTWIERDŹ">

nawet, jeżeli już używamy w kodzie języka polskiego to bez "ogonków" name="POTWIER" -> name="potwierdz" wink

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 372 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 242 wizyt
pytanie zadane 28 października 2020 w JavaScript przez Krzysztof92 Początkujący (290 p.)
+2 głosów
1 odpowiedź 408 wizyt
pytanie zadane 5 maja 2023 w JavaScript przez mm Użytkownik (890 p.)

92,568 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,630 komentarzy

61,956 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...