• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Symfony Mailer - Sender address rejected code: 550 Additional SMTP info: 5.1.8

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
489 wizyt
pytanie zadane 22 listopada 2020 w PHP przez Piotr Zakrzewski Obywatel (1,260 p.)
edycja 23 listopada 2020 przez Piotr Zakrzewski

Witam,

Mam prosty formularz po wypełnieniu którego wysyła się mail. Cały czas wywala mi błąd:

Expected response code "250" but got code "550", with message "550 5.1.8 Sender address rejected".

Używam w Symfony paczki symfony/mailer

Moje ustawienia połącznia w pliku .env.local.php:

'MAILER_DSN' => 'smtp://admin@mojadomena.pl:mojehaslo@mojhost:465',

MailerController:

<?php

namespace App\Controller;

use App\Form\MailerType;
use Symfony\Bundle\FrameworkBundle\Controller\AbstractController;
use Symfony\Component\HttpFoundation\Request;
use Symfony\Component\Mime\Email;
use Symfony\Component\Routing\Annotation\Route;
use Symfony\Component\Mailer\MailerInterface;
use Symfony\Component\HttpFoundation\Response;

class MailerController extends AbstractController
{
    /**
     * @Route("/email", name="mailer")
     * @param MailerInterface $mailer
     * @return Response
     */
    public function sendEmail(Request $request, MailerInterface $mailer)
    {
        $form = $this->createForm(MailerType::class);
        $form->handleRequest($request);

        if ($form->isSubmitted() && $form->isValid()) {

            $contactFormData = $form->getData();
            $email = (new Email())
                ->from('test@o2.pl')
                ->to('admin@mojadomena.pl')
                ->subject('Time for Symfony Mailer!')
                ->text('Sending emails is fun again!');

            $mailer->send($email);
            return $this->redirectToRoute('mailer');
        }
        return $this->render('mailer/index.html.twig', [
            'our_form' => $form->createView()
        ]);
    }
}

 

Swoją drogą wcześniej miałem błąd że wysyłam spam i moja wiadomość jest blokowana :O

Edit: Skonfigurowałem w ramach testu poczte w thunderbird i bez problemu odbieram wysyłam maile korzystajac z tego serwera pocztowego

Edit2:

Stworzylem mała aplikacje poza symfony i tak wyglada log :

test poczty

2020-11-23 11:04:38 CLIENT -> SERVER: MAIL FROM:<piotrzakrzewski89@gmail.com>
2020-11-23 11:04:38 SERVER -> CLIENT: 550 5.1.8 Sender address rejected
2020-11-23 11:04:38 SMTP ERROR: MAIL FROM command failed: 550 5.1.8 Sender address rejected
The following From address failed: piotrzakrzewski89@gmail.com : MAIL FROM command failed,Sender address rejected,550,5.1.8SMTP server error: MAIL FROM command failed Detail: Sender address rejected SMTP code: 550 Additional SMTP info: 5.1.8
Problem in Sending Mail.

 

index.php:

<?php

echo "test poczty<br><br>";
use PHPMailer\PHPMailer\PHPMailer;
use PHPMailer\PHPMailer\Exception;
require('src/Exception.php');
require('src/PHPMailer.php');
require('src/SMTP.php');

$mail = new PHPMailer();
$mail->IsSMTP();
$mail->SMTPDebug = 3;
$mail->SMTPAuth = TRUE;
$mail->SMTPSecure = "ssl";
$mail->Port     = 465;  
$mail->Username = "uzytkownik@mojadomena.pl";
$mail->Password = "haslo";
$mail->Host     = "serwer00000.home.pl";
$mail->Mailer   = "smtp";
$mail->SetFrom('piotrzakrzewski89@gmail.com');
$mail->AddAddress("uzytkownik@mojadomena.pl");    
$mail->Subject = "KONTAKT";
$mail->WordWrap   = 80;
$mail->Subject = "Testowa wiadomość SMTP"; /* Tytuł wiadomości */
$mail->Body = "Witaj, Jeżeli to czytasz, to znaczy, że udało się poprawnie wysłać e-maila za pomocą SMTP!";


$mail->IsHTML(true);

if(!$mail->Send()) {
    echo "<p class='error'>Problem in Sending Mail.</p>";
} else {
    echo "<p class='success'>Contact Mail Sent.</p>";
} 

 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 23 listopada 2020 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
wybrane 23 listopada 2020 przez Piotr Zakrzewski
 
Najlepsza
Jak dla mnie problem tu jest prosty: z tego co pokazujesz mailer loguje się na konto w mojadomena.pl, po czym w nagłówkach wiadomości próbujesz ustawić, że ten email przyszedł od adresu na gmail.com (setFrom). A do tego pewnie po prostu nie ma uprawnień, home sprawdza jako kto chcesz wysłać i nie puszcza. Spróbuj więc wysłać albo z serwera home ustawiając from jako adres na który się logujesz (skrzynka na home) albo odpowiednio odwrotnie - zalogować się na gmaila i wysłać jako from gmail.
1
komentarz 23 listopada 2020 przez Piotr Zakrzewski Obywatel (1,260 p.)
No tak.... podmieniłem nadawcę z odbiorcą i zadziałało w symfony jak i w samym php
0 głosów
odpowiedź 23 listopada 2020 przez Piotr Zakrzewski Obywatel (1,260 p.)
Znalazłem podobny problem tutaj: https://stackoverflow.com/questions/31628727/errors-of-the-smtp-server

Z tego co widzę to też korzystał z hostingu na home.pl i w odpowiedzi napisał że problem był jednak po stronie hostingu ? Czy ktoś może mi podpowiedzieć co i jak ustawić aby to zaczęło działać ? Może ktoś też ma hosting z was na home.pl

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 439 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 170 wizyt
pytanie zadane 17 stycznia 2021 w PHP przez michal_php Stary wyjadacz (13,700 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 113 wizyt
pytanie zadane 28 maja 2019 w PHP przez manager96 Bywalec (2,050 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...