• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nawigacja do podanej sekcji

Object Storage Arubacloud
+1 głos
107 wizyt
pytanie zadane 18 listopada 2020 w HTML i CSS przez K4P3K Początkujący (360 p.)
Co zrobić, aby po naciśnięciu wybranego przycisku z menu nav  strona była scrollowana do wybranego akapitu, ale był on na środku ekranu, a nie u góry ekranu.

https://codepen.io/K4P3K/pen/KKMYRmM

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 18 listopada 2020 przez Bartek12 Mądrala (5,510 p.)
przywrócone 18 listopada 2020 przez Bartek12
 
Najlepsza
<script>
            var duration = 650;
            jQuery(function ($) {
                $.scrollTo(0);

                $(".link1").click(function(){
                     $.scrollTo($('#kontakt'), {
                        duration: duration,
                        offset: {
                            top: -55
                        }
                    });
                })
                $(".link2").click(function () {
                    $.scrollTo($('#projekty'), {
                        duration: duration,
                        offset: {
                            top: -55
                        }
                    });
                })
                $(".link3").click(function () {
                    $.scrollTo($('#o-nas'), {
                        duration: duration,
                        offset: {
                            top: -55
                        }
                    });
                })
            }
            );

            $(window).scroll(function () {
                if ($(this).scrollTop() > 300) $('.scrollup').fadeIn();
                else $('.scrollup').fadeOut();
            }
            );

        </script>

Tu masz mój kod. Zapewnia gładkie przewijanie. Chodzi w nim o to że dodaje parametr offset, który określa margines od góry. Żeby było na środku musisz pokombinować z jednostkami. smiley

Jeśli nie o to ci chodziło to możesz pokombinować z css i parametrem scroll-behavior z tego co pamiętam tam też się dało ustawić margines.

EDIT: zapomniałem napisać, że musisz użyć jquery i jednej biblioteki

<script src="https://cdn.jsdelivr.net/npm/jquery@3.5.1/dist/jquery.min.js"></script>
<script src="//cdn.jsdelivr.net/npm/jquery.scrollto@2.1.2/jquery.scrollTo.min.js"></script>

 

 

 

komentarz 18 listopada 2020 przez Bartek12 Mądrala (5,510 p.)

Przepraszam, że tak chaotycznie jak coś, ale pisze w pospiechu laugh

komentarz 18 listopada 2020 przez trzczy Gaduła (3,280 p.)
Czyli pozostał problem określenia środka akapitu?
komentarz 18 listopada 2020 przez K4P3K Początkujący (360 p.)

@Bartek12, Aktualnie mam problem z podpięciem skryptu do strony ze względu, że dopiero zacząłem używać js.

komentarz 18 listopada 2020 przez Bartek12 Mądrala (5,510 p.)

tak i musisz do każdego elementu menu przypisać odpowiednią klasę lub id.

(w przykładzie klasy: link1,link2,link3)

komentarz 18 listopada 2020 przez Bartek12 Mądrala (5,510 p.)

@K4P3K, w takim razie możesz spróbować z css tak jak napisałem.

Parametr scroll-behavior i jak dobrze kojarzę scroll-margin-top

komentarz 18 listopada 2020 przez K4P3K Początkujący (360 p.)
Okej dziękuję

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 291 wizyt
pytanie zadane 1 stycznia 2019 w JavaScript przez Bakr Mądrala (6,850 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 855 wizyt
pytanie zadane 18 lipca 2015 w HTML i CSS przez niezalogowany
0 głosów
1 odpowiedź 236 wizyt

92,567 zapytań

141,420 odpowiedzi

319,615 komentarzy

61,952 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...