• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Brak konta administratora w Windows 10

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
960 wizyt
pytanie zadane 17 listopada 2020 w Systemy operacyjne, programy przez Rafael Ale Nie Santi Nowicjusz (140 p.)

Witam, 

Jestem tu nowy i liczę na pomoc. 

O co chodzi? Bawiłem się trochę w nadawanie kontom uprawnienia administratora. Doszło do tego, że odebrałem sobie uprawniania administratora na koncie użytkownika i nie mam możliwości zalogowania się na konto administratora. 

Wszelkie sposoby typu:

- włączenie wiersza poleceń z uprawnieniami administratora nie działają, gdyż nie mam tych uprawnień.

- w panelu sterowania też nic nie mogę zrobić, bo każe mi podać nazwę i hasło konta administratora, do którego nie mogę się zalogować 

Za każdym razem pojawia mi się okno:

Tak jak widać, nie mam nawet możliwości wybrania opcji "Tak", i wyskakuje mi coś takiego za każdym razem, kiedy jakieś polecenie wymaga uprawnienia administratora. 

Liczę na wyrozumiałość i pomoc. 

Z góry dziękuję,

Pozdrawiam ;) 

komentarz 17 listopada 2020 przez techno16 Gaduła (4,780 p.)
Może zapomniałeś hasła? To jest niemożliwe, żeby usunąć administratorowi prawa z innego konta użytkownika. Możesz wstawić jeszcze jakiś screenshot z panelu sterowania (zakładki user accounts)
komentarz 18 listopada 2020 przez Rafael Ale Nie Santi Nowicjusz (140 p.)

Tak wygląda panel sterowania:

Tak wygląda panel zarządzanie komputerem:

A to mam w ustawieniach w zakładce Konta:

Jak widać, w żadnym panelu nie mam możliwości zmiany użytkownika. Nie mogę również otworzyć powłoki PowerShella (oraz CMD) z prawami administratora (wyskakuje mi okienko, które zamieściłem w pierwszym poście).

Cała ta sytuacja pojawiła się gdy wykonałem następujące czynności: 

1. Najpierw włączyłem sobie konto administratora za pomocą wiersza poleceń PowerShell (administrator) i wpisałem: net user administrator /active:yes

2. Potem wszedłem na konto administratora (nie miałem ustawionego hasła) i zmieniłem typ konta Lenovo z administratora na użytkownika standardowego (odebrałem prawa administratora)

3. Znowu przeszedłem na konto domyślne "Lenovo", które już było tylko "użytkownikiem standardowym" i w PowerShell-u wpisałem komendę: net user administrator /active:no

Z tego co pamiętam, to wyglądało to właśnie w taki sposób. I teraz mam problem bo nie mogę przywrócić sobie dostępu do konta administratora. 

Pozdrawiam ;) 

komentarz 29 lipca 2022 przez Bubaaa Nowicjusz (100 p.)
Witam,czy udało się panu przywrócić uprawnienia?

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 611 wizyt
+1 głos
0 odpowiedzi 1,003 wizyt

92,961 zapytań

141,924 odpowiedzi

321,160 komentarzy

62,295 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...