• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Php, wczytywanie wartość do tablicy w podanej ilości.

Object Storage Arubacloud
+1 głos
628 wizyt
pytanie zadane 12 listopada 2020 w PHP przez Maks32 Nowicjusz (200 p.)

Dzień dobry, mam problem z zadaniem. Brzmi ono tak Napisz funkcję o nazwie ListaLiczb (o 3 parametrach: $zakres1, $zakres2, $ilosc) wczytujący do utworzonej wewnątrz funkcji tablicy $tab losowe liczby całkowite z zakresu od $zakres1 do $zakres2 w ilości $ilosc. Zweryfikuj zmienne $zakres1 i $zakres2 tzn. sprawdź czy $zakres1 jest mniejszy od $zakres2. Jeżeli tak nie jest skrypt powinien zamieniać te wartości miejscami. Dodatkowo, jeśli $ilosc nie jest większa od zera, to wyświetlić komunikat o błędzie ("Ilość elementów w tablicy musi być większa od 0.") i przerwać działanie funkcji. Ostatecznie funkcja wyświetla liczby z tablicy w postaci listy nienumerowanej.

Pytanie brzmi jak wczytać dane wartości tyle razy ile podał użytkownik przy wywoływaniu funkcji.

Kod:


<?php 

    function ListaLiczb($zakres1,$zakres2,$ilosc) {

        $tab = array($zakres1,$zakres2,$ilosc);
        echo $tab[0];

    }
ListaLiczb(213123,3123123,5);



?>

 

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 12 listopada 2020 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,360 p.)
Po kolei:

1. Sprawdzasz, czy $ilosc>0. Jeśli nie, funkcja lub wyświetla komunikat o błędzie.

2. Warunek 1 spełniony, wtedy:

a) szukasz mniejszej z liczb $zakres1, $zakres2. Ustawiasz zmienne: $dol_zakresu (mniejsza liczba) i $gora_zakresu (większa liczba).

b) tworzysz pustą tablicę na liczby losowe.

c) w pętli od 1 do $ilosc losujesz liczby losowe z zakresu od $dol_zakresu do $gora_zakresu i wstawiasz je do tablicy.

d) wyświetlasz listę na podstawie danych z tablicy.
komentarz 12 listopada 2020 przez Maks32 Nowicjusz (200 p.)
edycja 12 listopada 2020 przez Maks32
<?php

 

function ListaLiczb($Zakres1, $Zakres2, $ilosc)

{

    if($ilosc<=0){

        echo "Ilość elementów w tablicy musi być większa od 0";

    }elseif ($ilosc>0){

          

        for($i = $Zakres1; $i <= $Zakres2; $i++)

        {

            echo $i . ' ';

        }for($i = $Zakres2; $i <=$Zakres1; $i++)

        {

            echo $i . ' ';

        }

        $tab = array();

    }else {

        

    }

  

}

ListaLiczb(2,5,1);

 

?>
komentarz 12 listopada 2020 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,360 p.)
Nie zadziała. Poszukaj, jak losuje się liczby w PHP i jak zapisuje wartości do tablicy.
komentarz 12 listopada 2020 przez Maks32 Nowicjusz (200 p.)
Ale to wypisuje liczby z zakresu który podaje np 2,5 to wypisuje 2,3,4,5 teraz tylko tylko nwm jak zrobic zeby wpisywaly sie te wartosci jakas okreslona liczbe razy.
0 głosów
odpowiedź 12 listopada 2020 przez VBService Ekspert (253,340 p.)
edycja 12 listopada 2020 przez VBService

nwm jak zrobic zeby wpisywaly sie te wartosci jakas okreslona liczbe razy.

//inicjalizowanie pustej tablicy
$tab = array();
//$tab = []; // od php 5.4

for ($i = 0; $i < $ilosc; ++$i) {
    $tab[$i] = tu_polecenie_php_do_losowania();
}

rand() ]

for ($i = 0; $i < $ilosc; ++$i) {
    echo $tab[$i].' ';
}

Zapomniałeś jeszcze napisac kod do

Zweryfikuj zmienne $zakres1 i $zakres2 tzn. sprawdź czy $zakres1 jest mniejszy od $zakres2. Jeżeli tak nie jest skrypt powinien zamieniać te wartości miejscami.

komentarz 13 listopada 2020 przez Maks32 Nowicjusz (200 p.)
Dzięki bardzo za pomoc.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 484 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 2,321 wizyt
0 głosów
5 odpowiedzi 1,596 wizyt

92,572 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...