• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zamiana linuxa na windows

0 głosów
1,618 wizyt
pytanie zadane 11 listopada 2020 w Systemy operacyjne, programy przez Kiiins Nowicjusz (200 p.)
Witam

Mam zainstalowany kubuntu 20.04 LtS chciałbym usunąć go całkiem i zainstalowac windows 10

Mógłby ktoś mi rozpisac co powinienem mieć i jak się do tego zabrać ?

Dodam że robię Bootowalny pendrive ponieważ płyta 4.7GB jest za mała na ISO Windowsa

Przy wcześniejszych próbach miałem grub rescue i wracałem do kubuntu za każdym razem

Posiadam:

Live CD mint 18

Płyty 4.7GB oraz Pen 16GB

Czytałem też że można łatwo naprawić to Gparted na płycie.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 11 listopada 2020 przez forumall Gaduła (4,370 p.)
Witam. Napisz, proszę, czy  chcesz usunąć całkowicie Linux z tego dysku ???
komentarz 11 listopada 2020 przez Kiiins Nowicjusz (200 p.)
Tak, nie chce go tam mieć
komentarz 11 listopada 2020 przez forumall Gaduła (4,370 p.)

Czyli jak rozumiem chcesz usunąć całego Linux-a i postawić na tym dysku Windowsa.

1. Jeśli tak: utwórz pen drive bootowanego z Windowsem 10 czy Jaki tam posiadasz. 
  2. Boot Windows z pen drive (ustaw boot w BIOS lub UEFI by uruchomić komputer z USB (instalator Windows)  postępuj zgodnie z tym co się wyświetla. Usuń wszystkie partycje dysku utwórz na nową partycję z przegotowanego Windowsa i to wszystko. 
  3. Tylko pamiętaj, by zrobić BACKUP potrzebnych danych !!! (foto dokumenty i inne istotne materiały) 
  4. Pamiętaj jeśli masz, więcej niż jeden fizyczny dysk to nie usuwaj !!! najczęściej Dysk0 to systemowy Dysk1 jest innym dyskiem fizycznym.
komentarz 11 listopada 2020 przez Kiiins Nowicjusz (200 p.)
Dzięki spróbuje

Podobne pytania

–1 głos
2 odpowiedzi 806 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 534 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 973 wizyt

93,731 zapytań

142,669 odpowiedzi

323,286 komentarzy

63,291 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...