• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ocena strony www [ankieta]

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
446 wizyt
pytanie zadane 10 listopada 2020 w HTML i CSS przez fff Gaduła (3,950 p.)
edycja 11 listopada 2020 przez fff

Cześć ostatnio pouczyłem się trochę css grid ,spodobał mi się, i stworzyłem przykładowy projekt

Prosiłbym o jego ocenę i uwagi, co można poprawić, zmienić.

 

[Chodzi o samą stylizację nie treść]

https://garsc-wiedzy.ml/

 

Strony do oceny

index.html

file.html

search.html

 

 

[Dla ułatwienia umieściłem ją na darmowym hostingu] 

 

 

Możliwe odpowiedzi:
bardzo fajna (2 głosów, 10%)
niezła (7 głosów, 35%)
może być (1 głos, 5%)
przeciętna (2 głosów, 10%)
słaba (1 głos, 5%)
nie mogę na to patrzeć (7 głosów, 35%)

3 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 11 listopada 2020 przez CubeStorm Pasjonat (15,020 p.)
Dodając taki post powinieneś głównie skupić się na krytyce od nas (użytkowników) i skupiając się na niej nie powtarzać głupich błędów i ogólnie próbować stawać się lepszym. Z takiej ankiety nie wyciągniesz żadnych wniosków. Nie mam pojęcia po co dodajesz informację, że masz 15 lat. W ten sposób dalej chcesz unikać krytyki? To takie omijanie głównych wartości, których możesz nabyć dzięki temu forum.

 

1. W "pudełkach" zmieniłbym czcionkę na mniejszą.

2. W wersji na urządzenia mobilne menu nie jest przejrzyste i czytelne dla użytkownika, pomyślałbym tu nad jakimś rozwijanym menu po kliknięciu w ikonkę hamburgera.

3. Zwróć uwagę na konsolę, wyrzuca ona błędy.

4. Podpiąłeś ikonkę strony, która nie jest wczytywana.

5. Na telefonie główna sekcja nie jest wyśrodkowana tylko przyklejona do lewej strony.

6. Dawałbym więcej przestrzeni pomiędzy poszczególnymi elementami, np pomiędzy "pudełkami" i w sekcji "legend".
0 głosów
odpowiedź 10 listopada 2020 przez Stoprocent Użytkownik (930 p.)
Wygląd to kwestia indywidualna jednemu się podoba innemu nie, na pewno to na czym musisz się skupić to semantyka.

1. Nie używasz do tekstu  tagów nagłówków np, na stronie "home" , popularne,najnowsze czemu to sa divy,zastanowił bym się czy nazwy przedmiotów to tez powinny być divy?

2.Podstrona Testy czemu "Szukaj" to div a nie button ?

3. Wydaje mi sie ze ikonki powinny być w span a nie w tagu i.
komentarz 11 listopada 2020 przez fff Gaduła (3,950 p.)
ad 1)

Chciałem początkowo oprócz tekstu jeszcze coś dodać ale z tego zrezygnowałem i już tak zostało, wkrótce to zmienię

b) nazwy przedmiotów - to mam je w span umieścić?

ad 2)

Już poprawione

 

ad3) Jak uczyłem się z kursów Pana M. Zelenta, to też używał do tego znacznika <i> i się do tego już przyzwyczaiłem. Mówisz, że lepiej używać span? Ale i tak to nic chyba nie zmieni.
komentarz 11 listopada 2020 przez Stoprocent Użytkownik (930 p.)
tag <i> nie jest do umieszczania ikonek.
komentarz 11 listopada 2020 przez fff Gaduła (3,950 p.)

teraz już wiem można użyć span ale jak już wcześniej wspomniałem

 Jak uczyłem się z kursów Pana M. Zelenta, to też używał do tego znacznika <i> i się do tego już przyzwyczaiłem.

PASJA INFORMATYKI - film

fontello - strona z ikonkami

 

komentarz 12 listopada 2020 przez Stoprocent Użytkownik (930 p.)
0 głosów
odpowiedź 11 listopada 2020 przez Anedroid Obywatel (1,530 p.)
edycja 11 listopada 2020 przez Anedroid

Ja preferuję strony typu single-page. Mają kilka zalet:

  • mniejsze obciążenie serwera i łącza internetowego
  • szybsze ładowanie podstron
  • zachowanie danych JavaScript
  • możliwość tworzenia płynnego przejścia między stronami
  • dynamiczne adresy URL

Natomiast ich niewątpliwą wadą jest na trudniejsze zaprojektowanie takiej strony. Trzeba zadbać aby każdy link dynamiczny działał również po bezpośrednim odpaleniu, co można sprawdzić np. przeładowując stronę, oraz aby strona działała także bez JavaScriptu, przynajmniej minimum funkcjonalności.

Kiedyś był taki fajny tutorial jak zrobić dynamiczne URL-e, ale niestety nie mogę go znaleźć. Po prostu poszukaj w internecie.

https://mansfeld.pl/webdesign/projektowanie-spa-single-page-app/
http://diveintohtml5.info/history.html

Co do strony, to ja bym jeszcze zrobił żeby po kliknięciu na podgląd dokumentu powiększał się w takim Lightboxie. Chodzi o tą stronę: https://garsc-wiedzy.ml/file.html. A zamiast strony wyszukiwania zrobił wyszukiwarkę na pasku menu po prawej stronie, jak na większości stron. Ale rób jak uważasz, bo ja bardziej się znam na backendzie niż projektowaniu interfejsu dla użytkownika.

I jeszcze jedno: NIE ZABRANIAJ użytkownikom korzystania z adblocka, tak jak to zrobiłeś na swoim portfolio. Oni tego nienawidzą! Nikt nie lubi stron które nap*******ją w ch** reklam które przeszkadzają w czytaniu, lub co gorsza MUSISZ OBEJRZEĆ. Pamiętaj że stron w internecie jest miliony, a użytkownicy wchodzą na nie przede wszystkim aby otrzymać jakąś treść, którą może być artykuł, filmik, galeria zdjęć czy obrazków, etc. Oni nie oglądają strony bo nie mają na to czasu, tylko przelatują ją oczami. W ciągu kilku sekund pierwszego wrażenia (w tym czasu ładowania) większość z nich podejmie decyzję, czy pozostanie na stronie, czy kliknie w kolejny link w Google. Projektuj je tak, aby nie przytłaczały ich nadmiarem treści, aby na pierwszy rzut oka było wiadomo co jest główną treścią, co menu, etc.

komentarz 11 listopada 2020 przez fff Gaduła (3,950 p.)
edycja 11 listopada 2020 przez fff

Ja preferuję strony typu single-page. Mają kilka zalet:

1) Wow! To jest na razie tylko projekt strony, jakbym chciał ją rozwijać to właśnie tak bym zrobił, więc spokojnie.

 

2) Oglądałem też tutorial single-page więc wiem o co Ci chodzi

 

3) modal box

Co do strony, to ja bym jeszcze zrobił żeby po kliknięciu na podgląd dokumentu powiększał się w takim Lightboxie. Chodzi o tą stronę: https://garsc-wiedzy.ml/file.html.

Chodzi ci o taki modalbox, myślałem już nad tym i nie jest to zły pomysł. Może wdroże go później. To ma być przecież tylko podgląd.

 

4)

I jeszcze jedno: NIE ZABRANIAJ użytkownikom korzystania z adblocka, tak jak to zrobiłeś na swoim portfolio. Oni tego nienawidzą! Nikt nie lubi stron które

O jakie portfolio ci konkretnie chodzi?

Nigdy nie zabraniałem, jak już to prosiłem. 

Wiele serwisów tak robi chociażby wp.pl. I ja to szanuję, wyłączam wtedy adblocka, choć też mnie to trochę wkurza   .... , ale szanuję ich pracę.

5)

Projektuj je tak, aby nie przytłaczały ich nadmiarem treści, aby na pierwszy rzut oka było wiadomo co jest główną treścią, co menu, etc.

Starałem się teraz tak zrobić

 

 

 

6) Odnośnie wyszukiwarki, to jeszcze pomyślę (jakbym miał dalej rozwijać projekt), bo miałem z tym problem jak to zaprojektować [filtry, itp.]

 

 

 

komentarz 12 listopada 2020 przez Anedroid Obywatel (1,530 p.)
edycja 12 listopada 2020 przez Anedroid

ad 4.

Chodzi o tą stronę: http://filszu.ct8.pl/. Link do niej dałeś w swoim profilu na tym forum. Zwróć uwagę na poniższe screenshoty. Czy czegoś ci nie przypominają?

Co prawda po tym czasie i tak wyświetla się treść strony, jednak w tym czasie większość użytkowników (którzy nie lubią być do czegoś zmuszani), w tym ja opuści stronę. Skoro link do niej znajduje się w twoim profilu, założyłem że należy ona do ciebie. Po prostu radzę aby nie robić tego samego na nowej stronie którą projektujesz (https://garsc-wiedzy.ml/). Niektóre strony posuwają się nawet do tego, że blokują skróty klawiszowe (e.preventDefault()) aby utrudnić włączenie narzędzi programistycznych i usunąć tablicę zasłaniającą treść, a nawet jak otworzą to strona jakoś to wykrywa i niszczy całą zawartość strony, robią tak żeby strona nie załadowała się bez JavaScriptu, blokują zaznaczanie tekstu żeby nie można było skopiować i blokują prawy przycisk myszy aby utrudnić zapisanie zdjęcia. Tylko że takie działania "w stylu Microsoftu" na niektórych upartych użytkowników nie działają i po prostu nigdy więcej nie odwiedzą oni danej strony. Niektórzy z kolei robią tak aby reklamy były trudne do wykrycia, na co trudniej zwrócić uwagę. Choć najbardziej lubię strony na których w ogóle nie ma reklam i chciałbym aby tak wyglądał internet. Wszystkie strony zaczęły by się ładować i działać dużo szybciej, jak ta którą projektujesz. I piszę to wszystko nie aby cię obrazić, ale skrytykować, dać dobrą radę.

ad 5.

To również była porada, twoja strona na razie jest przejrzysta, i nie ładuje się dosyć szybko, a nie 30 sekund jak niektóre. I za to muszę pochwalić twój projekt. Szybszy czas ładowania zwiększa szansę na wyższą pozycję w wyszukiwarce Google. Chociaż ze stylami i obrazkami jest trochę gorzej (spróbuj to trochę zoptymalizować), ale najważniejsze że treść jest widoczna od razu. Możesz zastosować taki trik, żeby ten obrazek z pięścią na górze załadować w tle żeby był ukryty przez css i pokazać dopiero gdy się załaduje, może nawet z drobną animacją jak fadeIn. Widok przesuwających się od góry pasków przy ładowaniu nie wygląda zbyt ładnie.

Podobne pytania

+1 głos
0 odpowiedzi 321 wizyt
pytanie zadane 28 marca 2021 w HTML i CSS przez janzw4 Bywalec (2,050 p.)
+3 głosów
6 odpowiedzi 583 wizyt
pytanie zadane 3 stycznia 2021 w HTML i CSS przez x_000 Obywatel (1,460 p.)
0 głosów
5 odpowiedzi 225 wizyt
pytanie zadane 29 września 2020 w HTML i CSS przez x_000 Obywatel (1,460 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...