• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problemy z instalowaniem Linuxa obok Windowsa na laptopie HP

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
268 wizyt
pytanie zadane 10 listopada 2020 w Systemy operacyjne, programy przez wojtek_suchy Mądrala (6,880 p.)

Cześć,
Postanowiłem ściągnąć sobie Linuxa na komputer obok Windowsa zgodnie z tym poradnikiem, (Pobierany Linux to Elementary OS) niestety gdy Linux się zainstalował i kliknąłem uruchom ponownie komputer, to na ekranie pojawił się błąd, a za nim kolejne, leciały w tysiącach liniach że nie mogą czegoś znaleźć (mniej więcej wyglądały tak [ 135.292409] SQUASHFS error:unable to read page ) po godzinie wywalania błędów zresetowałem laptopa, jedynym miejscem gdzie zrobiłem coś inaczej niż w poradniku było że przeszedłem z opcją 'Install elementary alongside to Windows". Do tego mam UEFI BIOS i tam musiałem zmienić Boot Security na DISABLED. I teraz gdy odpalam komputer od razu włącza się Windows Nie mam żadnego GRUBa który chyba powinien być, mój dysk C jest mniejszy o 100GB bo tyle sobie wziął Ubunt, i jeszcze w tym UEFI jak jest Boot Menager to pod Windows Boot Menager pojawił się ubunt. Co powinienem teraz zrobić żeby mieć działającego Windowsa i Linuxa obok siebie ?

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 10 listopada 2020 przez RafalS VIP (122,820 p.)
wybrane 11 listopada 2020 przez wojtek_suchy

Najlepsza
Ja bym spytał googla haslem "no grub dual boot linux windows" i spróbował kilka pierwszych opcji. Pamietam, że kiedyś pomogło mi to: https://itsfoss.com/no-grub-windows-linux/
komentarz 10 listopada 2020 przez wojtek_suchy Mądrala (6,880 p.)
Działa mi ten Linux, ja klikałem podczas restartu F10 co automatycznie włączało "BIOS setup" i tam BOOT device nie działało ale gdy zacząłem klikać ESC włączył mi się jakiś tryb menu(?) i tam było że F9 to BOOT DEVICE i wtedy jeśli kliknę F9 a później wybiorę Ubunt to wtedy włącza mi się GURD, jak włączam komputer to od razu włącza się Windows da się jakoś zmienić żeby włączał się GRUD?
komentarz 11 listopada 2020 przez RafalS VIP (122,820 p.)
Albo zainstalowałeś grub w jakimś dziwnym miejscu, albo masz kilka dysków i musisz zmienic boot order w biosie.
komentarz 11 listopada 2020 przez wojtek_suchy Mądrala (6,880 p.)
Musiałem zmienić BOOT ORDER w BIOSie, dzięki za pomoc :D

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 2,648 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 7,549 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 488 wizyt

93,335 zapytań

142,330 odpowiedzi

322,411 komentarzy

62,670 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...