Cześć, ostatnio zacząłem korzystać z VS code, jednak mam dwa pytania - jedno bardziej "błache", natomiast drugie bardziej konkretne:
1) dlaczego podczas gdy ikona VS code na pulpicie jest poprawna, to po uruchomieniu programu na pasku zadań ikona jest deafaultowa(mam na myśli tą białą(jakby kartkę) z zagiętym rożkiem). Być może to przez to, że zmieniłem nazwę folderu, w którym VSC było zainstalowane od początku, ale jednak skrót cały czas działa poprawnie. Jaka jest tego przyczyna, i czy wewnątrz VS code da się jakoś "wskazać" gdzie jest zainstalowany(choć wydaję się to trochę bez sensu, gdyż skoro się uruchamia ze skrótu, to teoretycznie "wie" gdzie jest zainstalowany).
2) wcześniej gdy używałem pyCharm'a , to tworząc nowy projekt foldery venv i .idea powstawaly automatycznie, a plik .py tworzyłem sam, jak utworzyć w ten sposób nowy projekt w VS code, oraz czy te foldery są niezbędne(czy sam plik .py by funkcjonował dobrze), choć wolałbym pozostać przy "starym" wzorcu z folderem venv oraz idea