• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Cos mi nie dziala z int

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
174 wizyt
pytanie zadane 8 listopada 2020 w C i C++ przez VesakoYT Nowicjusz (120 p.)

 Witam mam problem z Code blocks w kodowaniu  wyskakuje mi: expected initializer before 'int'
 I nie wiem co zrobic poprosze o pomoc! wszystko dobrze napisalem tutaj kod:

#include <iostream>

string login, haslo

int main()
{
    cout << "Podaj login" <<;
    cin login;
    cout << "Podaj haslo" <<;
    cin haslo;
    
    if (login=="admin") (haslo=="szarlotka")
    {
        cout<<"Zostales zalogowany!";
    }
    else
    {
        cout<<"Nie zostales zalogowany";
    }
}

i mam jakies 2, 3 bledy i nie wiem co

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 8 listopada 2020 przez tangarr Mędrzec (154,780 p.)

Po pierwsze: Umieść kod w specjalnym bloczku kodu!

Skasuj linijkę

string login, haslo

Nie zakończyłeś jej średnikiem. A potem w kodzie tworzysz nowe zmienne o takich samych nazwach. Ta linijka jest zupełnie zbędna.

Mam takie pytanie: dlaczego postanowiłeś utworzyć zmienne globalne? Bardzo często ludzie umieszczają tu kody źródłowe zawierające pełno zmiennych globalnych. To jest coś, czego uczą w szkole?

komentarz 8 listopada 2020 przez VesakoYT Nowicjusz (120 p.)
Po co mam usuwac to ja chce stworzyc login i haslo tylko cos z int nie dziala ale sproboje i nie rozumiem bo mam dopiero 11 lat
komentarz 8 listopada 2020 przez tangarr Mędrzec (154,780 p.)

Instrukcje w języku C++ należy kończyć średnikiem. Linia, którą ci wskazałem nie jest zakończona średnikiem. Stąd pojawia się błąd. Kompilator usuwa niepotrzebne znaki i widzi zapis

string login, haslo int main() 

Jeżeli dodasz średnik to kod zacznie się kompilować.

Wydawało mi się, że widziałem w twoim kodzie zapis

cout << "Podaj login" <<;
string login;
cin >> login; 

i dlatego myślałem, że nadpisujesz zmienne.

Poprawiłem twój kod (spójrz na komentarze wyjaśniające poprawki)

#include <iostream>

// dodałem automatyczne używanie przestrzeni nazw std
// bez tego musiałbyś używać dłuższych zapisów std::cout, std::cin, std::string
using namespace std;

// dodałem średnik
string login, haslo;

int main()
{
    // Usunąłem operator wpisywania do strumienia 
    // który nie przyjmował żadnego argumentu
    // Po operatorze << zawsze musi się pojawić jakaś wartość
    cout << "Podaj login ";
    // Dodałem operator odczytu
    cin >> login;
    cout << "Podaj haslo ";
    cin >> haslo;
    
    // poprawiłem wyrażenie logiczne
    // Konstrukcja wyrażenia warunkowego if wymaga podania
    // warunku logicznego w nawiasie.
    // instrukcja wewnątrz nawiasu może się składać z wielu wyrażeń
    // połączonych odpowiednimi spójnikami logicznymi
    // połączyłem twoje dwa warunki spójnikiem and
    // oznacza to, że oba warunki muszą zostać spełnione
    if (login=="admin" and haslo=="szarlotka")
    {
        cout<<"Zostales zalogowany!";
    }
    else
    {
        cout<<"Nie zostales zalogowany";
    }
}

 

+1 głos
odpowiedź 8 listopada 2020 przez draghan VIP (106,230 p.)
Zapomniałeś średnika po definicji zmiennej haslo.

Na przyszłość: do wstawiania kodu na forum służy specjalny bloczek w edytorze, tag 'błąd' jest niedopuszczalny bo niczego nie mówi osobom które będą przeszukiwały kiedyś naszą bazę pytań.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 151 wizyt
pytanie zadane 19 listopada 2015 w C i C++ przez sajferrs Początkujący (360 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 226 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 285 wizyt
pytanie zadane 1 grudnia 2015 w C i C++ przez baszmest Gaduła (3,080 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...