• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

problem z odczytywaniem danych

Fiszki IT
Fiszki IT
0 głosów
42 wizyt
pytanie zadane 5 listopada 2020 w Java przez sobussss Początkujący (350 p.)

Witam, jak mogłbym udoskonalic program , aby kazda kolumne odzielona przecinkiem wpisac do innej listy(badz tablicy). Dane odczytywane sa z pliku, w taki sposob:

Jan, Kowalski, 2100, M, 3

Agnieszka, Cuber, 2900, K, 3

Tomasz, Nowak, 1500, M , 4

Adam, Nowak, 1100, M, 4

Sylwia, Zych, 2100, K, 3 Beata, Dudek, 1900, K, 4

ArrayList<String> listaImion=new ArrayList<>();
ArrayList<String> listaNazwisk=new ArrayList<>();
ArrayList<String> listaPlci=new ArrayList<>();
ArrayList<Integer> listaPlacy=new ArrayList<>();
ArrayList<Integer> listaDzialu=new ArrayList<>();
while(scanner.hasNext()){
  linia=scanner.nextLine();
  String[] tabela=linia.split(","));
}
komentarz 14 listopada 2020 przez sobussss Początkujący (350 p.)

@tangarr,powiem tak, nie dziala ten sposob, poniewaz w kazdej zmiennej jest zapisany tylko jeden, ostatni rekord. Chyba, ze jest to spowodowane nie wywolaniem przeze mnie obiektu typu Osoba i chcialbym,a by ten program byl napisany bez dodatkowej klasy.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 5 listopada 2020 przez tangarr VIP (136,520 p.)

Zamiast listy dla każdego pola lepiej stwórz klasę (ala strukturę) i utwórz jedną listę. W ten sposób na pewno nie pogubisz się na indeksach.

class Osoba {
    public string imie;
    public string nazwisko;
    public string plec; // może nawet enum zamiast stringa
    public int placa;
    public int dzial;
}

ArrayList<Osoba> = new ArrayList<Osoba>();
while (scaner.hasNext()) {
    string linia = scaner.nextLine();
    string [] tabela = linia.split(",");
    if (tabela.length != 5) // zła ilość pól
        break; // lub wyjątek
    string imie = tabela[0].trim(); // usuwamy spacje
    string nazwisko = tabela[1].trim();
    string plec = tabela[2].trim();
    int placa = Integer.parseInt(tabela[3].trim());
    int dzial = Integer.parseInt(tabela[4].trim());

    // przed dodaniem do listy możesz sprawdzić poprawność danych
    
    // tworzenie obiektu klasy Osoba
    // inicjalizacja pól
    // dodanie do listy
}

 

komentarz 5 listopada 2020 przez sobussss Początkujący (350 p.)
Dziekuje bardzo.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 34 wizyt
pytanie zadane 5 listopada 2020 w Java przez sobussss Początkujący (350 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 55 wizyt
pytanie zadane 8 maja 2018 w PHP przez Browarnik123 Użytkownik (830 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 74 wizyt
pytanie zadane 23 lipca 2020 w Java przez sobussss Początkujący (350 p.)
Porady nie od parady
Wynikowy wygląd pytania, odpowiedzi czy komentarza, różni się od tego zaprezentowanego w edytorze postów. Stosuj więc funkcję Podgląd posta znajdującą się pod edytorem, aby upewnić się, czy na pewno ostateczny rezultat ci odpowiada.Podgląd posta

84,835 zapytań

133,644 odpowiedzi

296,137 komentarzy

56,080 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...