• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

VS Code debugger problem z zatrzymaniem debuggera

Object Storage Arubacloud
0 głosów
558 wizyt
pytanie zadane 4 listopada 2020 w C i C++ przez MONKNOW Użytkownik (720 p.)
Hej, wlasnie konfigurowalem VS Code pod pisanie w C ++ i korzystalem z tego tutoriala https://code.visualstudio.com/docs/cpp/config-mingw
Przy kroku "Start a debugging session" zeznania mojego IDE nie pokrywaja sie z tym co widac w tutorialu. Przy odpaleniu konfigurowanego wczesniej debuggera (F5) Nie dzieje sie nic z nastepujacych, wypisanych w tutorialu rzeczy:

The editor highlights the first statement in the main method. This is a breakpoint that the C++ extension automatically sets for you (Nic mi sie nie podswietla)

The Run view on the left shows debugging information. You'll see an example later in the tutorial. (Nie widac u mnie fioletowego "> msg {...}" tak jak w tutorialu)

At the top of the code editor, a debugging control panel appears. You can move this around the screen by grabbing the dots on the left side.  (Debugging control panel owszem pojawia sie, ale znika po chwili i nie mam mozliwosci zatrzymania go, co uniemozliwia mi oczywiscie przejscie w calosci przez tutorial).

Nie mam pojecia czemu tak sie dzieje, wszystko wykonalem krok po kroku i do tego momentu bylo ok. Jestem na Windowsie 10 64-bit
komentarz 5 listopada 2020 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
Ścieżki do kompilatora i debuggera są poprawne?

Napisałeś, co się nie dzieje, ale nie napisałeś, co się dzieje przy próbie debugowania.
komentarz 5 listopada 2020 przez MONKNOW Użytkownik (720 p.)

Hmm, nie wiem jak sprawdzic czy sciezki sa ustawione..przy debuggowaniu wypisany jest w debug console breakpoint

Thread 1 hit Breakpoint 1, main () at C:\Users\ja\VSCprojects\HelloWorld\HelloWorld.cpp:9

9 vector<string> msg {"Hello", "C++", "World", "from", "VS Code", "and the C++ extension!"};

Potem duzo loadow i na koniec

[Thread 6552.0x2cc4 exited with code 0]

[Thread 6552.0x21e8 exited with code 0]

[Thread 6552.0x147c exited with code 0]

[Inferior 1 (process 6552) exited normally]

The program 'c:\Users\ja\VSCprojects\HelloWorld\HelloWorld.exe' has exited with code 0 (0x00000000).

Czyli chyba dziala... nie mam pojecia na temat tych procesow, chcialem najpierw nauczyc sie programowac, ale widze, ze z samym konfigurowaniem jakiegokolwiek srodowiska do c++ zaczynaja sie schody. To nie pierwszy raz kiedy podchodze do VSC czy Eclipse'a, ostatnio po kilku dniach walki sie poddalem i wrocilem do codeblocksa, ale tam dziala kod, ktory w VS np. nie dziala i chcialbym raczej uczyc sie nowych standardow a nie starych...

1
komentarz 5 listopada 2020 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
edycja 5 listopada 2020 przez j23

ale widze, ze z samym konfigurowaniem jakiegokolwiek srodowiska do c++ zaczynaja sie schody.

Dla jasności: VSC nie jest środowiskiem do C++. To edytor z możliwością skonfigurowania go tak, by udawał IDE.

nie wiem jak sprawdzic czy sciezki sa ustawione

Wystarczyć sprawdzić ścieżki, które masz ustawione w launch.json. Wygląda, że przynajmniej kompilator masz poprawnie ustawiony, no ale warto to sprawdzić.

Kompilujesz z flagą -g?

A i najważniejsze: czy ustawiłeś jakiegokolwiek breakpointa?

komentarz 6 listopada 2020 przez MONKNOW Użytkownik (720 p.)
{
    // Use IntelliSense to learn about possible attributes.
    // Hover to view descriptions of existing attributes.
    // For more information, visit: https://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=830387
    "version": "0.2.0",
    "configurations": [
        {
            "name": "g++.exe - Build and debug active file",
            "type": "cppdbg",
            "request": "launch",
            "program": "${fileDirname}\\${fileBasenameNoExtension}.exe",
            "args": [],
            "stopAtEntry": false,
            "cwd": "${workspaceFolder}",
            "environment": [],
            "externalConsole": false,
            "MIMode": "gdb",
            "miDebuggerPath": "C:\\Program Files\\mingw-w64\\x86_64-8.1.0-posix-seh-rt_v6-rev0\\mingw64\\bin\\gdb.exe",
            "setupCommands": [
                {
                    "description": "Enable pretty-printing for gdb",
                    "text": "-enable-pretty-printing",
                    "ignoreFailures": true
                }
            ],
            "preLaunchTask": "C/C++: g++.exe build active file"
        }
    ]

To jest moj launch.json, sprawdzilem ta sciezke i jest ok, w tasks.json w "args" jest

"-g",
				"${file}",
				"-o",
				"${fileDirname}\\${fileBasenameNoExtension}.exe"

(to chyba oznacza odpowiedz twierdzaca na Twoje pytanie)

No i nie ustawialem zadnego breakpointa sam. Jesli chodzi o VSC to wlasnie na tym mi zalezy zeby udawal IDE :)

1
komentarz 6 listopada 2020 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

Skoro nie ustawiałeś, to go ustaw (np. na funkcji main). Przecież bez ustawionego breakpointa nie zatrzyma się debugger.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

–1 głos
1 odpowiedź 988 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 111 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 398 wizyt
pytanie zadane 10 listopada 2020 w Systemy operacyjne, programy przez viGor Użytkownik (740 p.)

92,551 zapytań

141,397 odpowiedzi

319,528 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...