• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Usuwanie użytkownika Rest Api

Object Storage Arubacloud
0 głosów
229 wizyt
pytanie zadane 2 listopada 2020 w JavaScript przez poldeeek Mądrala (5,980 p.)

Chcę zrobić endpoint usuwania użytkowników: 
 

// @route   POST api/users/deleteUser/:id
// @desc    Delete user
// @access  Private
router.post('/deleteUser/:id', accessTokenVerify, isUserExistIdParams, () => {
    
})

i zastanawiam się czy jest sens wprowadzać takie jakby zabezpiecznie, żeby dowolony użytkownik nie mógł w jakiś dziwny sposób usunąć dowolnego innego użytkownika znając po prostu id tego 2 użytkownika... Myślałem o czymś takim, żeby wyciągnać id z accessTokenu (ponieważ mam je tam zaszyfrowane), porównać z id z parametru url i dopiero jeśli są takie same to usuwać użytkownika. Nie wiem jednak czy jest to najlepsza metoda na to i chcę jedynie zapyać o opinię jak się powinno to robić.

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 2 listopada 2020 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
wybrane 2 listopada 2020 przez poldeeek
 
Najlepsza
Jesli chcesz, zeby uzytkownik usunal swoje konto (i tylko on byl w stanie to zrobic), to ja w ogole bym zrezygnowal z parametru w urlu i strzelal DELETE na inny endpoint np. /me/delete.
komentarz 2 listopada 2020 przez poldeeek Mądrala (5,980 p.)
No ale skądś muszę brać id użytkownika do usunięcia. Póki co zmieniłem tylko POST na DELETE, ale i tak korzystam z parametru..
1
komentarz 2 listopada 2020 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)

Myślałem o czymś takim, żeby wyciągnać id z accessTokenu

komentarz 2 listopada 2020 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

strzelal DELETE na inny endpoint np. /me/delete

@kubaapk, a może po prostu DELETE na endpoint /me?

komentarz 2 listopada 2020 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
Jasne, moze i nawet lepiej.
0 głosów
odpowiedź 2 listopada 2020 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)
Zerknij proszę na framework Nest.js. Dostarcza wiele rozwiązań o których piszesz out of the box.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 346 wizyt
pytanie zadane 3 listopada 2019 w Nasze projekty przez ZenekChe Początkujący (250 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 414 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 216 wizyt
pytanie zadane 25 listopada 2019 w JavaScript przez varespol Użytkownik (710 p.)

92,572 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,645 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...