• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

tabliczka mnożenia

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
1,842 wizyt
pytanie zadane 30 października 2020 w C i C++ przez ifuknowme555 Początkujący (410 p.)

mam pytanie odnośnie linii w tabliczce mnożenia. Co można zmienić w tym kodzie aby linia pomiedzy wersami sie łączyła z pionową i nie było przerwy. w ten sposób.

u mnie w programie wychodzi to tak: 

poniżej jest kodzik:

void pr2()
{
    const int n=10;
    int i,j;
    char pion =179,poziom=196;
    for(int a=0; a<=10; a++) //pierwszy wers
    {
        if(a==0)
        {
            printf("%3d%c",a,pion);
        }
        else
            printf("%4d",a);
    }
    printf("\n");
    for(int l=0; l<=43;l++)
    {
        printf("%c",poziom );
    }
    printf("\n");
    for(int i=1; i<=n; i++)
    {
        printf("%3d%c",i,pion); //pierwsza kolumna
        for(int j=1; j<=n; j++)
        {
            printf("%4d",i*j);
        }
        printf("\n");
    }

}

 

komentarz 30 października 2020 przez VBService Ekspert (251,210 p.)

Bez tego "zera" na początku wink

. . .
    
printf("\n%4c", pion);
for(int a=1; a<=10; a++) //pierwszy wers
{

. . .

masz 

const int n=10;

warto by go użyć tu, też wink

. . .    

for(int a=1; a<=n; a++) //pierwszy wers
{

. . .

 

komentarz 30 października 2020 przez ifuknowme555 Początkujący (410 p.)
już zrobiłem oczywiście kosmetyczne zmiany typu odstępy ale jest trzeba było się nagimnastykować. :) :) :) :) :)

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 30 października 2020 przez overcq Pasjonat (21,540 p.)

Nie pracuję na Windowsie, a na Linuksie wystarczy zapisać znak ┼ w ciągu tekstowym UTF-8. Ale może te linki pomogą:

https://en.wikipedia.org/wiki/Box-drawing_character

https://stackoverflow.com/questions/388490/how-to-use-unicode-characters-in-windows-command-line

komentarz 30 października 2020 przez ifuknowme555 Początkujący (410 p.)
a jak to w kod wrzucić?
0 głosów
odpowiedź 30 października 2020 przez VBService Ekspert (251,210 p.)
edycja 30 października 2020 przez VBService
void pr2()
{
    const int n=10;
    const int col=4;
    char pion=179, poziom=196, cross='+';

    printf("\n%4c",pion);
    for(int i=1; i<=n; ++i) //pierwszy wers
    {
        if(i==0)
        {
            printf("%3d%c",i,pion);
        }
        else
            printf("%4d",i);
    }
    printf("\n%2c%c%c",poziom,poziom,cross);
    for(int i=1; i<=(n*col); ++i)
    {
        printf("%c",poziom);
    }
    printf("\n");
    for(int i=1; i<=n; ++i)
    {
        printf("%3d%c",i,pion); //pierwsza kolumna
        for(int j=1; j<=n; ++j)
        {
            printf("%4d",i*j);
        }
        printf("\n");
    }
}

wink

 

jakieś 3 miesiące temu (nie pamiętam posta) wink z użyciem ansii w taki sposób

#include <iostream>
#include <stdio.h>

using namespace std;

char ANSI_GREEN[]    = "\u001B[32m";
char ANSI_YELLOW[]   = "\u001B[33m";
char ANSI_UNDERLINE[] = "\033[4m";
char ANSI_RESET[]     = "\u001B[0m";

int main()
{
    int LW = 10;
    int LC = 10;

    printf("\n%sTabliczka mnożenia%s\n", ANSI_UNDERLINE, ANSI_RESET);
    cout << "\n    "; // << ANSI_GREEN;
    for(int i=1; i<=LC; ++i) 
    {
      printf("%s%-3i%s", ANSI_GREEN, i, ANSI_RESET);
    }
    cout << "\n"; // << ANSI_RESET;
    for(int i=1; i<=LW; ++i)
    {
      printf("%s%2i  %s", ANSI_YELLOW, i, ANSI_RESET);
      for(int j=1; j<=LC; ++j)
      {
        printf("%-3i", i*j);
      }
      cout << "\n";
    }
  cout << endl;

  return 0;  
}

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 429 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 678 wizyt
pytanie zadane 12 listopada 2020 w C i C++ przez Fuszion74 Początkujący (310 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 835 wizyt
pytanie zadane 26 czerwca 2020 w C i C++ przez Kacperek_code Obywatel (1,690 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,077 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...