• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wiele argumentów a poprawność parametrów JS

Object Storage Arubacloud
0 głosów
532 wizyt
pytanie zadane 28 października 2020 w JavaScript przez Wiciorny Ekspert (270,110 p.)

Hej, generalnie wiem na czym polega idea "wielu argumentów" z zastosowaniem ...
ale pojawia się moje pytanie, do tych co dłużej piszą w JS- ja specem nie jestem, czy formalnie ten zapis jest poprawny? 
 

  function pobierzParametry() {
        return {...miejscowoscOdleglosc.pobierzParametry(),...jakiejPomocySzukasz.pobierzParametry()};
    }

i tu się pojawia moje pytanie, czy ktoś może mi to głębiej wyjaśnić? tutaj  można manipulować parametrami jako funkcjami ? bo nie bardzo rozumiem sens drugiego parametru który również, przed sobą ma ... też rozumiem że to dzielenie na tym parametrów? A co jeśli funkcja zwraca tablice a np pojedyncza wartość jaka jest różnica? 
Dziękuje za wyjaśnienie, ewentualnie linki do doca. 

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 28 października 2020 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)
edycja 28 października 2020 przez adrian17

Niezbyt rozumiem co do ma do "wiele argumentów" - tutaj w ogóle nie ma żadnych argumentów. To co pokazałeś, to zbudowanie obiektu z zawartości dwóch innych obiektów (zwróconych przez funkcje) z użyciem operatora '...'.

Czyli:

>>> x = {a: 1, b: 2}
>>> y = {c: 3, d: 4}
>>> {...x, ...y}
{a: 1, b: 2, c: 3, d: 4}

 

komentarz 28 października 2020 przez Wiciorny Ekspert (270,110 p.)

rozumiem że bez zastosowania ",,," otrzymalibyśmy 

{ {a: 1, b: 2}, {c: 3, d: 4} }

 

komentarz 28 października 2020 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)
{ {a: 1, b: 2}, {c: 3, d: 4} }

Coś takiego w ogóle nie istnieje i nie ma sensu składniowego :/

może spróbuj?

>>> {x, y}
{x: {a: 1, b: 2}, y: {c: 3, d: 4}}

 

komentarz 28 października 2020 przez Wiciorny Ekspert (270,110 p.)
jak nie istnieje ? obiekt, w którym znajdują się dwa obiekty? Nie bedzie to tak działać? np. json
komentarz 28 października 2020 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)

...nie, w JSONie też czegoś takiego

{ {a: 1, b: 2}, {c: 3, d: 4} }

nie ma. Obiekt ma klucze i wartości. Może pomyliłeś z tablicą?

+1 głos
odpowiedź 28 października 2020 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

To co pokazałeś korzysta ze spread operatora. Natomiast tak samo wyglądający operator (trzy kropki) w miejscu listy argumentów funkcji jest składnią rest parameters.

Spread operator służy do rozpakowania wartości z tablicy/obiektu.

Rest parameters powoduje spakowanie wszystkich pozostałych parametrów do jednego argumentu. Jest to poniekąd następca pseudo tablicy arguments.

W podlinkowanych dokumentacjach są przykłady - jeśli czegoś nie rozumiesz, to pytaj.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 607 wizyt
pytanie zadane 6 kwietnia 2018 w JavaScript przez JSJerry Początkujący (260 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 383 wizyt
pytanie zadane 11 października 2017 w JavaScript przez SzymonSmith Użytkownik (870 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 841 wizyt
pytanie zadane 8 kwietnia 2018 w C i C++ przez giedymin33 Początkujący (290 p.)

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...