• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zapytanie SQL - Wyświetl z którego miasta jest najwięcej pasażerów

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
765 wizyt
pytanie zadane 26 października 2020 w SQL, bazy danych przez ptomeccc Użytkownik (800 p.)

Cześć, ćwiczę SQL i mam problem z jednym zapytaniem. Polecenie w zadaniu jest takie: Z którego miasta jest najwięcej pasażerów. W wyniku zapytania wyświetl tylko miasto i ilość pasażerów z tego miasta.  Nie wiem jak się do tego zabrać. Umiem zliczać ilość pasażerów, ale nie wiem jak wybrać z którego miasta jest najwięcej.

Zacząłbym tak: SELECT COUNT(pasazerowie) FROM `pasazerowie` WHERE - ale nie wiem co dalej. 

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 26 października 2020 przez gmcode Gaduła (3,140 p.)
edycja 26 października 2020 przez gmcode
Pokaz schemat tabel na których chcesz wykonać polecenie

select miasto_kolumna, pasazerowie_kolumna

from tabela_nazwa
order by pasażerowie_kolumna desc
limit ilosc_rekordow
0 głosów
odpowiedź 27 października 2020 przez VBService Ekspert (255,800 p.)

Nie podałeś struktury tabel, piszę z "głowy" wink, ale taki zapis powinien zadziałać:

SELECT MAX(`ile pasazerow`), miasto FROM (SELECT miasto, COUNT(pasazerowie) AS `ile pasazerow` FROM trasy WHERE miasto = miasto GROUP BY miasto)

0 głosów
odpowiedź 27 października 2020 przez areklipno Stary wyjadacz (11,930 p.)

wg mnie wystarczy coś takiego:

select miasto, count(pasazer) ilosc_pasazerow
from pasazerowie
group by miasto
order by 2 desc
limit 1 

jeśli kolumna pasażer zawiera wartości 0 lub większe od 1 powinno być sum(pasazer) zamiast count(pasazer)

komentarz 27 października 2020 przez VBService Ekspert (255,800 p.)
edycja 27 października 2020 przez VBService

@areklipno, zapominałeś o poleceniu sql do tworzenia aliasów AS wink, uprzedzając Twoją odpowiedź, wiem że zadziała, ale to nie jest "dobra praktyka"

select miasto, count(pasazer) as ilosc_pasazerow
from pasazerowie
group by miasto
order by 2 desc
limit 1

Podobne pytania

+2 głosów
2 odpowiedzi 252 wizyt
pytanie zadane 9 marca 2022 w SQL, bazy danych przez Czang Kai Shrek Obywatel (1,990 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 173 wizyt
pytanie zadane 5 grudnia 2020 w SQL, bazy danych przez lumix97 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 276 wizyt
pytanie zadane 23 maja 2020 w SQL, bazy danych przez T100 Obywatel (1,450 p.)

92,973 zapytań

141,937 odpowiedzi

321,171 komentarzy

62,301 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...