• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Petla i silnia

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
807 wizyt
pytanie zadane 22 października 2020 w C i C++ przez Kacper009123 Nowicjusz (140 p.)
edycja 22 października 2020 przez Patrycjerz

Siemka pomógłby ktoś mam zrobic jedną pętle która robi silnie. Czy to jest dobrze?

#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
  int i, j=1, k=1;
  for (i=1;i<=10;i++)
  {
    cout<<i<<", ";
  }
  cout<<endl;

  while (j<=10)
  {
    cout<<j<<" ";
    j++;
  }
  cout<<endl;
  do
  {
    cout<<k<<"| ";
    k++;
  }
  while (k<10);

  return 0;
}
komentarz 22 października 2020 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)

Czy to jest dobrze?

Um... widzę tutaj trzy pętle pokazujące kolejne liczby i tyle. Nie ma tu nic złego (poza formatowaniem/wcięciami), ale nie widzę tutaj ani śladu silni :D

1
komentarz 22 października 2020 przez tangarr Mędrzec (154,780 p.)

@Kacper009123,

1. Zacznij od poprawienia swojego posta zgodnie z instrukcją https://forum.pasja-informatyki.pl/faq#faq1

2. Odpowiedz na pytanie: Jak się liczy silnię?

komentarz 22 października 2020 przez Kacper009123 Nowicjusz (140 p.)

@adrian17, a mógłbys mi wytłumaczyć jak mam to zrobić, nie mam kompletnie pojęcia jak to zrobić, nauczycielka nic nie wytłumaczła i kazała dziś jej to wysłac.

 

komentarz 22 października 2020 przez Kacper009123 Nowicjusz (140 p.)
nie wiem jak sie liczy bo nie wytłumaczyła mi tego nauczycielka

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 22 października 2020 przez tangarr Mędrzec (154,780 p.)

Jestem przerażony twoim lenistwem. Po wpisaniu w google lub na youtubie hasła silnia lub silnia programowanie otrzymasz mnóstwo materiałów wraz z kodami źródłowymi.

Jako, że nie lubisz czytać wklejam link do 3 minutowego materiału, który znalazłem na youtubie https://www.youtube.com/watch?v=ib9G8J1RJmg

komentarz 22 października 2020 przez Kacper009123 Nowicjusz (140 p.)
ale ja mam zrobić pętle która robi silnie
komentarz 22 października 2020 przez Whiskey_Taster Pasjonat (15,610 p.)
Zacznij sobie od definicji silni. Jak masz zrobić coś, czego nie rozumiesz?
komentarz 22 października 2020 przez tangarr Mędrzec (154,780 p.)
Obejrzałeś ten filmik?
komentarz 22 października 2020 przez Kacper009123 Nowicjusz (140 p.)
edycja 22 października 2020 przez Patrycjerz

dobra obczaiłem co i jak, czy teraz jest dobrze?

#include<iostream>
using namespace std;
int main()
{
  int liczba, wynik = 1;
  cout << "Podaj liczbe: ";
  cin >> liczba;
  cout << liczba << "! = ";
  if (liczba == 0) cout << "1\n";
  else
  {
    while (liczba > 0)
    {
      wynik *= liczba;
      liczba--;
    }
    cout << wynik << endl;
  }
  return 0;
}
1
komentarz 22 października 2020 przez tangarr Mędrzec (154,780 p.)
Wygląda dobrze. Osobiście iterację zrobiłbym w drugą stronę.

Ważna uwaga! Stosuj regulamin forum. Kod umieszczaj w bloczkach kodu: https://forum.pasja-informatyki.pl/faq#faq1

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 1,887 wizyt
pytanie zadane 6 marca 2022 w C i C++ przez drogakola Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 189 wizyt
pytanie zadane 20 października 2020 w Java przez Lulex Użytkownik (820 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 119 wizyt
pytanie zadane 26 marca 2020 w PHP przez zOne Początkujący (270 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,079 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...