• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

[PHP] filetype() błąd ścieżki

Object Storage Arubacloud
+1 głos
167 wizyt
pytanie zadane 18 października 2020 w PHP przez Marak123 Stary wyjadacz (11,190 p.)

Mam problem z funkcją filetype() jak i is_dir() albo is_file() bo nie wykrywa prawidłowo pliku lub folderu nie wiem dlaczego.

Ścieżka jaką podaje w tych funkcjach to np:

  1. public_html/testyy/C++/projekt_3
  2. public_html/testyy/C++/main.css
  3. public_html/testyy/C++/prezentacja.mp4
  4. public_html/testyy/C++/hfgjgf

Wie ktoś może dlaczego nie wykrywa prawidłowo katalogu lub pliku?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 18 października 2020 przez overcq Pasjonat (21,800 p.)

Ponieważ nie używasz pełnej ścieżki, może z użyciem __DIR__.

komentarz 18 października 2020 przez VBService Ekspert (254,490 p.)
edycja 18 października 2020 przez VBService

$path = "public_html/testyy/C++/";
if (!is_dir_remotely($path)) {
    echo "Podany folder nie istnieje";
}
 
function is_dir_remotely($path) {
  $connection = ssh2_connect('shell.example.com', 22);
  ssh2_auth_password($connection, 'username', 'password');

  $sftp = ssh2_sftp($connection);
  $sftp_fd = intval($sftp);

  $handle = opendir("ssh2.sftp://$sftp_fd/$path");
  return ($handle) ? true : false;
}

pisane z "głowy" w oparciu o How to list files of a directory in an other server using ssh2, więc może być jakiś błąd, ale myślę, że sobie poradzisz z ewentualnymi poprawkami wink

komentarz 18 października 2020 przez Marak123 Stary wyjadacz (11,190 p.)
Ok dzięki dobry pomysł
komentarz 20 października 2020 przez Marak123 Stary wyjadacz (11,190 p.)

@VBService, ogółem właśnie to robiłem ale wyskoczył mi błąd bo ja nie łącze się z serwerem tak jak ty pokazałeś tylko za pomocą biblioteki Net/SFTP.php 

w taki sposób:

$sftp = new Net_SFTP('domain');
$sftp_login = $sftp->login($nazwa, $haslo);

i nie wiem jak otwierać folder przy takim połączeniu bo to co ty dałeś tego opendir() to nie działa.

Wiesz może jak otwierać foldery przy takim połączeniu??

komentarz 20 października 2020 przez VBService Ekspert (254,490 p.)
komentarz 20 października 2020 przez Marak123 Stary wyjadacz (11,190 p.)
aha ok to chyba lipnie szukałem jeżeli tego nie znalazłem. Dzięki
0 głosów
odpowiedź 18 października 2020 przez Ehlert Ekspert (212,950 p.)

Z manuala na tematu argumentu.

Path to the file. If filename is a relative filename, it will be checked relative to the current working directory. If filename is a symbolic or hard link then the link will be resolved and checked.  

 Jeśli w folderze w którym wykonujesz skrypt nie masz folderu public_html to nie pyknie. Podaj mu albo ścieżkę absolutną, albo relatywną do tego co wyrzuca getcwd

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 145 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 222 wizyt
pytanie zadane 2 listopada 2018 w PHP przez htkuba Użytkownik (700 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 248 wizyt
pytanie zadane 20 listopada 2017 w PHP przez Igor Użytkownik (740 p.)

92,674 zapytań

141,576 odpowiedzi

320,046 komentarzy

62,038 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...