• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Formularze html

+1 głos
1,697 wizyt
pytanie zadane 14 października 2020 w HTML i CSS przez ciachee Nowicjusz (220 p.)
Witam. Uczę się html css i zaczynam js. Mam pytanie próbuje stworzyć mała strone z formularzem. To ogarniam. Tylko jak potem zachować te wszystkie wpisane dane w historię. Bo ten formularz będzie wypełniamy codziennie. A na koniec okresu ma być podsumowany.

Odeslijcie mnie gdzieś do mądrego miejsca. :) dzieki
1
komentarz 17 października 2020 przez VBService Ekspert (256,580 p.)
edycja 17 października 2020 przez VBService

Dodaj (zamień) do projektu wink, oczywiście jak chcesz.

#zapisz, #logowanie,
#zapisz input[type=submit],
#logowanie input[type=submit]
{
	text-align: right;
	margin: 20px 10px;
	margin-bottom: 20px;
	color: rgb(255, 255, 255);
	font-size: 18px;
	padding: 13px;
	text-shadow: 0px -1px 0px rgba(30, 30, 30, 0.8);
	-webkit-border-radius: 3px;
	-moz-border-radius: 3px;
	border-radius: 3px;
	background: rgb(250, 124, 0);
	background: -moz-linear-gradient(39deg, rgb(250, 124, 0) 24%, rgb(0, 0, 0) 74%);
	background: -webkit-linear-gradient(39deg, rgb(250, 124, 0) 24%, rgb(0, 0, 0) 74%);
	background: -o-linear-gradient(39deg, rgb(250, 124, 0) 24%, rgb(0, 0, 0) 74%);
	background: -ms-linear-gradient(39deg, rgb(250, 124, 0) 24%, rgb(0, 0, 0) 74%);
	background: linear-gradient(309deg, rgb(250, 124, 0) 24%, rgb(0, 0, 0) 74%);
	-webkit-box-shadow: 2px 2px 6px rgba(50, 50, 50, 0.75);
	-moz-box-shadow:    2px 2px 6px rgba(50, 50, 50, 0.75);
	box-shadow:         2px 2px 6px rgba(50, 50, 50, 0.75);
}

#zapisz input[type=submit],
#logowanie input[type=submit]
{
  font-size: 0.8em;
  padding: 0.2em 0.5em;
  margin: 0;
  border-radius: 1em;
  cursor: pointer;
  outline: none;
}

#zapisz input[type=submit]:active,
#logowanie input[type=submit]:active
{
  -webkit-box-shadow: none;
  -moz-box-shadow: none;
  box-shadow: none; 
  transform: translateY(1px);
}

w oparciu o Twój kod css, możesz sam spróbować "ostylować" przyciski, to tylko taka luźna propozycja wink

1
komentarz 17 października 2020 przez ciachee Nowicjusz (220 p.)

No pieknie, drazu lepiej :) Zapomnielem o tym kursorze po najechaniu hehehe laugh

1
komentarz 20 października 2020 przez ciachee Nowicjusz (220 p.)
edycja 20 października 2020 przez ciachee

@VBService, poprawione :) https://codepen.io/ciachee/pen/VwjKWGR

komentarz 20 października 2020 przez ciachee Nowicjusz (220 p.)
Czy teraz jak juz mam z grubsza zroboine buttony i formularz html i css powinienem sie zajac baza danych mysql czy raczej php? Czy jedno i drugie aby to wszysko zaczelo dzialac. Powiem szczerze ze ani jednego ani drugiego nie uczylem sie jeszcze. Chodzi mie o to co dalej? :) Gotowcow tez nie chece szukac w necie, chce rozumiec kazda linie kodu.
komentarz 20 października 2020 przez VBService Ekspert (256,580 p.)
edycja 20 października 2020 przez VBService

Żeby pobrać dane z formularza i "wrzucić" je do bazy danych, i php, i sql. Pierwsze zadani(a)e jakie mogę zasugerować, na początek:

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 14 października 2020 przez ScriptyChris Mędrzec (190,170 p.)

O jaką historię Ci chodzi? Potrzebujesz, żeby formularz uzupełniał się sam przy kolejnych wejściach na stronę? Do tego możesz posłużyć się atrybutem autocomplete, umieszczonym na kontrolkach formularza.

komentarz 15 października 2020 przez ciachee Nowicjusz (220 p.)
Chodzi o to ze przykładowo jadę samochodem codziennie w trasę i spisuje licznik i ile zatankowalem. Wyliczam sobie ile przejechałem ile użyłem paliwa itp A na koniec miesiąca dostaje gotowy wynik z podsumowaniem. Który np mogę sobie wydrukować czy przechować w pdf
komentarz 15 października 2020 przez ScriptyChris Mędrzec (190,170 p.)

Jeśli masz do dyspozycji serwer, to na nim możesz gromadzić wprowadzane dane i w sumie też pod koniec miesiąca tam robić obliczenia, a na froncie je tylko wyświetlać (po wcześniejszym pobraniu danych z serwera).

Jeśli chcesz to zrobić tylko w przeglądarce, to do przechowania danych możesz użyć LocalStorage, albo IndexedDB (jeśli przypuszczasz, że będzie ich bardzo dużo).

Dziękuję za szybką odpowiedź. Muszę poczytać bo nie mam pojęcia od czego tu zacząć.
komentarz 15 października 2020 przez VBService Ekspert (256,580 p.)
Trzeba tu dodać, że oba te rozwiązania, mają taką "wadę", że dane w ten sposób zapisane, będą dostępne na stronie tylko lokalnie z tego komputera i z tej przeglądarki, gdzie zostały użyte "pierwszy raz" - moment zapisania (utworzenia) "bazy danych". Jeżeli chcesz mieć dostęp do tych danych, gdziekolwiek odpalisz swoją stronę, musisz pomyśleć o użyciu bazy danych na serwerze, gdzie znajduje się strona.
Dziękuje bardzo ale zdecydowanie za szybko zadalem take pytanie, chcialbym cos takiego stworzyc nawet na jednym przykladznie ale nie mam pojecia w ogole o bazach czy podlaczeniu ich do strony, Duzo pracy jeszcze przede mna. Musze poszukac jakies przyklady w necie. Html i css bylo bardzo proste do ogarniecia jak teraz na to patrze. Jakos nie moge sobie poradzic z tym JS. Niby wszedzie jest napsane jak uzywac petli itp ale nie umiem tego sam wymyslec sam na konkretnym wlasnym przykladzie z glowy by cos wlasnego stworzyc.

Moze samo przyjdzie, nie wiem, czas pokaze. Tylko nie wiem czy dam sam rade...
komentarz 15 października 2020 przez VBService Ekspert (256,580 p.)
edycja 15 października 2020 przez VBService

Są dostępne technologie tworzenia aplikacji html np.: HTA, Electron. Gdzie layout aplikacji robisz w html, css, javascript (w HTA dostępne także vbscript), do HTA można podpiąć bazę access-a (*.accdb, *.mdb), lub dane przechowywać w pliku XML. I taką apkę możesz mieć na pendrivie-ie i uruchamiać gdziekolwiek chcesz (gdzie możesz podłączyć pendrive-a).

Tu masz przykład takiej apki. (na obrazku, kawałek kodu w edytorze html, wygląd okna aplikacji i "wygląd" struktury plików w katalogu)

Simple.html --> Simple.hta

komentarz 3 maja 2021 przez Blichar2021 Nowicjusz (140 p.)
Mała sugestia dotycząca fieldseta o nazwie Rodzaj nadwozia. legend zmieniłbym na "Rodzaj pojazdu" i w inpucie zapisał— name="pojazd" value="3.5" i value=">3.5"
1
komentarz 3 maja 2021 przez Blichar2021 Nowicjusz (140 p.)
Jak dla nowicjusza takiego jak ja, to ten kod jest bardzo przejrzysty i czytelny. Proponuję jeszcze wstawiać komentarze przy zamykających divach. Np.

<div class="wiersz">

</div> <!-- koniec wiersz -->

Podobne pytania

–1 głos
1 odpowiedź 591 wizyt
pytanie zadane 10 sierpnia 2021 w Python przez Mateusz_MM Początkujący (430 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 676 wizyt
pytanie zadane 17 czerwca 2019 w HTML i CSS przez mb-dir Mądrala (6,710 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 368 wizyt
pytanie zadane 16 maja 2019 w HTML i CSS przez Destiny Użytkownik (500 p.)

93,742 zapytań

142,680 odpowiedzi

323,299 komentarzy

63,328 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...