• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy ta książka do Javy jest w porządku i warta zakupu? [ankieta]

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
0 głosów
209 wizyt
pytanie zadane 11 października 2020 w Java przez zxcvbnm9 Początkujący (260 p.)
Witajcie.

Uczę się Javy,aktualnie Polski YT i czasem angielski.Niestety potrzebuję porządną książkę,a jej nie mam. Wypatrzyłem tą. Co o niej sądzicie? Warta zakupu? Bo chce się uczyć Javy też z książek,gdyż lubię czytać. Jest ankieta oraz komentarze też możecie dać,dzięki :)

https://helion.pl/ksiazki/java-kompendium-programisty-wydanie-x-herbert-schildt,javk10.htm#format/d

W tych pieniądzach,nie droższa.
Możliwe odpowiedzi:
Tak (3 głosów, 60%)
Nie (2 głosów, 40%)
Inna książka (0 głosów)

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 12 października 2020 przez Wiciorny Ekspert (278,610 p.)

To aktualnie jest trudne pytanie. Generalnie jest tak ogromny kontent w Internecie darmowej i rzetelnej wiedzy, że takie książki tracą na wartości i sensie.
Z drugiej strony, też lubię "papier" i sam fakt książki, nawet zdecydowanie wole czytać papier niż ebook, jednak książki w IT które polecam do czytania to bardziej te które uderzają też o elementy miękkie : 
np. Mistrz Czystego Kodu, czy jakieś Wzorce Projektowe, tam gdzie jest więcej treści nad samym kodowaniem.
Natomiast podana przez Ciebie książka jest typowo KOBYŁĄ programistyczną, na takie książki zdecydowanie polecam WYDANIA ANGLO-JĘZYCZN

komentarz 12 października 2020 przez zxcvbnm9 Początkujący (260 p.)

Tak wiem że internet to kopalnia wiedzy,ale też trzeba wiedzieć jak szukać,co szukać itp.A tak to mam książkę,porządną bazę,nikt mi jej nie zabierze,zawsze można spojrzeć,a też na półeczce w pokoju ładnie świecić będzie laugh Co do anglo-języcznych książek czy wydań to na dzień dzisiejszy nie, z moim angielskim nie jestem w stanie jeszcze czytać na luzaku książki po angielsku.Tak więc Polskie mi zostaje.

Ta książka wydaje się w porządku,poleciłbyś ją czy nie? Bo w tych pieniądzach raczej ciężko coś lepszego raczej, tutaj jest Java 9 w tej książce czy się mylę?

1
komentarz 12 października 2020 przez reaktywny Nałogowiec (44,490 p.)
Schildt jest dobry żeby poznać Jave. Ja poznasz solidne podstawy, to dobra jest Java w Akcji (Manning).
komentarz 12 października 2020 przez zxcvbnm9 Początkujący (260 p.)
No to ja wiem,chodzi o porządne podstawy.Później są inne książki porządne dla już zaawansowanych,dlatego myślę nad tą książką i chyba się na nia zdecyduje.
komentarz 15 października 2020 przez reaktywny Nałogowiec (44,490 p.)
Wbrew pozorom nie ma wiele książek omawiających zaawansowane tematy. Java w Akcji i książka Blocha (Efektywne programowanie. Java) to kolejny etap, ale naprawdę nie ma już wielu zaawansowanych książek. Później to się idzie we frameworki webowe, GUI czy SDK Andka.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 308 wizyt
pytanie zadane 9 lutego 2016 w HTML i CSS przez Krzysztof Kubas Użytkownik (550 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 329 wizyt
0 głosów
4 odpowiedzi 585 wizyt

93,164 zapytań

142,176 odpowiedzi

321,937 komentarzy

62,492 pasjonatów

Advent of Code 2024

Top 15 użytkowników

1. 688p. - dia-Chann
  2. 676p. - CC PL
  3. 675p. - Łukasz Piwowar
  4. 664p. - Marcin Putra
  5. 662p. - Łukasz Eckert
  6. 649p. - Michal Drewniak
  7. 641p. - rucin93
  8. 641p. - rafalszastok
  9. 629p. - Piotr Aleksandrowicz
  10. 621p. - Dawid128
  11. 597p. - Hubert Chęciński
  12. 572p. - ssynowiec
  13. 498p. - Michał Telesz
  14. 437p. - nidomika
  15. 427p. - Adrian Wieprzkowicz
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...