• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Polecenie w Python

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
485 wizyt
pytanie zadane 10 października 2020 w Python przez piotrkowskyyy Początkujący (280 p.)
edycja 10 października 2020 przez piotrkowskyyy

Witam, napisałem prosty program w Python mianowicie kalkulator. Po wprowadzeniu a i b oraz operatora okno konsoli zamyka się i nie mogę zobaczyć wyniku. Czy jest takie polecenie jak chociażby w C++ które pozwala zostawić otwarte okno konsoli po skończeniu programu? Z góry dziękuje za pomoc

 

num1 = float(input("Podaj liczbe a: "))
num2 = float(input("Podaj liczbe b: "))
op = input("Podaj operator: ")


if op=="+":
    print(str(num1) + " " + op + " " + str(num2) + " = " + str(num1 + num2))

elif op =="/":
    print(str(num1) + " " + op + " " + str(num2) + " = " + str(num1 / num2))

elif op =="-":
    print(str(num1) + " " + op + " " + str(num2) + " = " + str(num1 - num2))

elif op =="*":
    print(str(num1) + " " + op + " " + str(num2) + " = " + str(num1 * num2))

else:
    print("Nie ma takiego operatora")

otwierając plik w folderze przenosi mnie do cmd. I po wpisaniu wszystkiego okno się zamyka i nie można zobaczyć wyniku

komentarz 10 października 2020 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Jako, że nie piszę w pythonie na co dzień, to taka wolna myśl, że ostatni else wypisuje się tak szybko, że tego nie widzisz. Otwórz program przez konsole.
komentarz 10 października 2020 przez piotrkowskyyy Początkujący (280 p.)
jeżeli mówisz o typowym wierszu poleceń to nie da się otworzyć :/
komentarz 10 października 2020 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Oczywiście, że się da. python nazwa_programu.py, lub python3 nazwa_programu.py.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 10 października 2020 przez MsMaciek123 Pasjonat (24,760 p.)
wybrane 11 października 2020 przez piotrkowskyyy
 
Najlepsza

Sposób 1:

import os
os.system('pause')

To przystopuje ci program podobnie jak w C++ (np. na filmikach Zelenta)

Sposób 2:
 

input("Nacisnij enter")

Zwykły input, cokolwiek tam wpiszesz to i tak zostanie zignorowane. Program czeka na enter po prostu.

komentarz 11 października 2020 przez piotrkowskyyy Początkujący (280 p.)
Bardzo dziękuję za pomoc
0 głosów
odpowiedź 10 października 2020 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)

W konsoli Python nie zamyka się

Zawsze możesz użyć też Pychama

komentarz 10 października 2020 przez piotrkowskyyy Początkujący (280 p.)
edytowałem post. Może teraz będzie Pan wiedział o co chodzi

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 1,021 wizyt
pytanie zadane 30 stycznia 2019 w Python przez Byczek_ Bywalec (2,570 p.)
+2 głosów
2 odpowiedzi 361 wizyt
0 głosów
4 odpowiedzi 630 wizyt
pytanie zadane 14 kwietnia 2022 w Python przez W1ck Nowicjusz (150 p.)

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,089 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...