• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Aplikacje Okienkowe Java, jak zacząć.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,290 wizyt
pytanie zadane 1 października 2020 w Java przez Nickowy3456 Użytkownik (610 p.)
Witajcie.

Mam już za sobą podstawy Javy,potrafię w niej działać.Chcę z tym ruszyć,wiem że jest Swing oraz JavaFx(gdzie podobno jest martwa,według internetu).Pytania:

1) Co wybrać z tych dwóch? Na początek i ogólnie.

2) Gdzie tworzyć? Za pomocą kodu czy wykorzystać pomoc(nie wiem jak to nazwać, mamy menu opcji,przeciągamy,klikamy itp). NetBeans,Eclipse czy może Intelliji(tutaj raczej tylko kodem).

Dajcie rady co i jak.
komentarz 4 października 2020 przez kejm_ Bywalec (2,310 p.)
Najważniejsze byś dobrze zrozumiał obiektowość i używanie abstrakcji etc. Wtedy ani zaden jezyk obiektowy, ani zadne biblioteki w nim napisane nie będą stanowić dla ciebie bariery.

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 1 października 2020 przez Wiciorny Ekspert (270,110 p.)
1. No to na początek, czy ogólnie?
2. Jak chcesz coś tworzyć bez kodu, tak się nie da.
3. Opcje, opcjami, ale to ty programujesz zdarzenia dla twoich okienek, klikania itd bez tego to jest tylko "obrazek" nic nieznaczący.

Coś mi się wydaje, że skup się dalej na samej javie, potem ewentualnie zajmij się JavaFX, jest znacznie prostsza, wtedy zajmij się starszymi technologiami jak Swing :)
komentarz 2 października 2020 przez Nickowy3456 Użytkownik (610 p.)
No wiem że w kodzie się piszę,ale można wszystko samemu kodem ustawić,albo też za pomocą tej "pomocy",gdzie ustawiamy i tworzą nam się wzory funkcji itp,potem kwestia zajęcia się tym i zrobienia interesujących nas rzeczy.Czyli co wybrać JavaFX na początek?
komentarz 2 października 2020 przez Wiciorny Ekspert (270,110 p.)
zdecydowanie praca nad JavaFX będzie lepszym rozwiązaniem aktualnie.
+1 głos
odpowiedź 2 października 2020 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)
JavaFx została usunięta ale tylko z jdk (czyli z paczki, którą instalujesz i pobierasz ze strony oracla, żeby Ci java działała). Jest to nadal rozwijane ale jako osobny projekt:

https://openjfx.io/

Czyli żeby używać np. FX w Java 11 trzeba dociągać dodatkowe biblioteki.
+1 głos
odpowiedź 2 października 2020 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Netbeans + Swing jest tym czego potrzzebujesz.
0 głosów
odpowiedź 4 października 2020 przez kejm_ Bywalec (2,310 p.)
Musisz zrozumieć, że język jest narzędziem. Uczenie się na pamięć używania bibliotek nie ma sensu, od tego mamy java doc.

Powiedzmy, że nauczysz się powtarzać jedno skomplikowane zdanie po mandaryńsku, ale wciaż nie będziesz znał gramatyki, moze nawet nie zoruzmiesz znaczenia pojedyńczych słów z tego zdania... Co z tego, że wygenerujesz gotowy layout w javaFX i narzucisz tam kilka przycisków.... Wciąż nie będziesz rozumiał mechanizmów, które za tym stoją. Znacznie lepiej rozumieć podstawy i pisać świadomy kod niż nauczyć się czegoś na pamięc.
Robiłem ten błąd kiedyś i również chciałem szybko zacząć coś budować, jednak nie tędy droga. Jeśli sądzisz, że nauka programowania wymaga cierpliwości to pomnóz to razy sto.

Przykładowo osobiście rozpisuje już serwery restowe, ale co chwilę wracam do podstaw ponieważ w pracy przewijają się non stop klasy abstrakcyjne, lambdy, interfejsy funkcyjne, generyki etc. Nie trzeba rozumieć tego wszystkiego od razu, ale należy pojąć, że trzeba się tego stopniowo uczyć, żeby biblioteki i frameworki, z których korzystasz były dla Ciebie zrozumiałe. Całe lata zajmuje człowiekowi nadgonienie wiedzy z języka, który ma już tyle lat i został tak bardzo rozbudowany.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 398 wizyt
pytanie zadane 23 maja 2021 w Java przez Beginner555 Obywatel (1,760 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 211 wizyt
pytanie zadane 25 października 2020 w C i C++ przez Marak123 Stary wyjadacz (11,190 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 487 wizyt
pytanie zadane 10 października 2018 w C i C++ przez CursedHunter Nowicjusz (120 p.)

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...