• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

jaka książka do c++ ?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
718 wizyt
pytanie zadane 16 sierpnia 2015 w C i C++ przez vanowikv13 Bywalec (2,740 p.)
edycja 17 sierpnia 2015 przez vanowikv13
Jaką z tych książek wybrac ?   Zorientowałem się w pytaniach na forum że praktycznie wszyscy polecają symfonie i pasje Jerzego Gębosza, ale  Pan Mirek nie ma tej książki w polecanych u siebie na kanale.  Zastanawiam się nad tym ponieważ  wy jako społeczność koderska macie swoje zdanie,a pan Mirosław swoje.  Co wybrać ?

 Najlepiej jakby ktoś napisał plusy i minusy tych książek.

7 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 16 sierpnia 2015 przez Lafoniz Gaduła (4,370 p.)
Proszę Cię, popraw ten post, bo nie jestem w stanie tego przeczytać, mimo tego, że bardzo bym chciał. Warto poświęcić na to czas, gdyż wtedy istnieje większe prawdopodobieństwo, że ktoś Ci pomoże.
+1 głos
odpowiedź 17 sierpnia 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,340 p.)

Ja polecam bardzo ten kurs: http://www.cs.put.poznan.pl/arybarczyk/Kurs%20C++.pdf. Jest darmowy i rozbudowany. Choć nie zawiera opisów najnowszych standardów, to po jego przeczytaniu powinieneś praktycznie znać cały język z bibliotekami standardowymi.

+1 głos
odpowiedź 17 sierpnia 2015 przez niezalogowany
Słuchaj, ,,Symfonii C++" nie ma na liście ,,książek wartych uwagi", bo tam są tylko książki z wydawnictwa informatycznego (przeważnie informatycznego) Helion, a Symfonia jest z wydawnictwa EDITION2000, więc nie mogło jej tam być ;) A do tego Pan Mirosław ją zna i w jednym odcinku kursu powiedział o niej co nie co (tak kilkanaście sekund) i ją polecił. A czemu jej nie ma wśród losty książek to już wiesz ;)

No dobra, teraz trochę o książce: jest najlepsza dla początkującego, jak takiego, co C++ już całkiem zna. Jest pisana luźnym językiem, normalnie jakbyś rozmawiał z autorem. Najnowsze wydanie to ,,Symfonia C++ Standard" 3b rozszerzone i poprawione. Jak już przeczytasz te 1100 stron, to będziesz musiał się wziąć za ,,Pasję C++", też oczywiście Jerzego Grębosza.

Mam nadzieję, że już wszystko się wyjaśniło ;)

Pozdrawiam i życzę miłej lektury!
0 głosów
odpowiedź 16 sierpnia 2015 przez Szykem2 Nałogowiec (29,510 p.)

Pan Mirosław nigdy nic nie mówił o symonii(przynajmniej ja nie słyszałem) więc może po prostu jej nie znać ale jest to książka bardzo dobra dla początkującego programisty łatwe do zrozumienia przykłady nie wysublimowana nomanklatura(czytaj prostym i przyjaznym językiem jest napisana) ja jak większość ludzi na forum polecam na początku zaznajomić się z kursem Pana Mirosława i właśnie symfonią(najnowszą) dalej to, thinking in C++ Bruce'a Enkela lub, któraś z pozycji w polecanej literaturze: LINK

komentarz 16 sierpnia 2015 przez mcjulcz44 Użytkownik (810 p.)
edycja 17 sierpnia 2015 przez mcjulcz44
Chodziło razem o to, że ta książka jest już po prostu przestarzała.

Na szczęście Pan J. Grębosz napisał mi w mailu że pisze kolejną książkę o C++ ;D
komentarz 16 sierpnia 2015 przez Lafoniz Gaduła (4,370 p.)
Pan Mirosław na 99% zna symfonię, kilka pomysłów w jego odcinkach jest opartych na analogiach z symfonii, chociażby analogia z pralką i klasą.
komentarz 17 sierpnia 2015 przez niezalogowany
Gdzie tam 99%, zna ją i tyle! Nawet w jednym odcinku powiedział coś w tym stylu: ,,Teraz przytoczę pewną pezypowieść z ,,Symfonii C++". Oczywiście nie chcę okradać autora z jego własnych dzieł, ale to jest trafna opowieść i bardzo wam tą książkę polecam." Coś w tym sensie ;)
komentarz 17 sierpnia 2015 przez Szykem2 Nałogowiec (29,510 p.)
Ja bym nie powiedzał, że książka jest przestarzała, wszystko jest w niej aktualne tylko nie porusza kwestii związanych ze standardem C++11 i C++14 jak wyrażenia lambda, prawe refenerencje i niestety nic nie ma o szablonach
komentarz 17 sierpnia 2015 przez niezalogowany
@Szykem2 - o szablonach jest, jest dużo, nawet bardzo dużo, bo aż 600 stron, tylko że nie w ,,Symfonii C++", tylko w ,,Pasji C++" ;)
0 głosów
odpowiedź 17 sierpnia 2015 przez Stasiek Kuklewicz Nowicjusz (180 p.)
najpierw oglądnij kurs pana Mirosława, a potem szlifuj ten rozdział w symfonii c++
0 głosów
odpowiedź 17 sierpnia 2015 przez kmieciak_m Mądrala (7,450 p.)

Ja nabyłem książkę Stephen Prata język c++ szkoła programowania i nie żałuję.

Plusy: 

  • Czytelna, jasno wyjaśnione zagadnienia 
  • Przykłady, naprawdę dużo programów do analizy
  • Ćwiczenia programistyczne i Pytania sprawdzające
  • Książka ma ponad tysiąc stron więc jeśli czegoś potrzebujesz to na pewno jest to w niej opisane
  • Mimi tysiąca stron łatwo o odnalezienie informacji dzięki indeksowi i zakładce

Minusy: 

  • Książka zawiera dużo zagadnień zaawansowanych, które nie są bardzo potrzebne początkującym a tylko potrafią ci pomieszać w głowie (conajmiej mi się tak wydaje jestem początkujący w programowaniu)
  • Porównania składni C z C++ (dla niektórych to plus jednak ocena to byt subiektywny ja języka C nie mam zamiaru się uczyć i dla mnie jest to niepotrzebne)
  • Większych błędów już nie znalazłem 

W ostatecznym rozliczeniu jak najbardziej polecam. 

http://helion.pl/ksiazki/jezyk-c-szkola-programowania-wydanie-vi-stephen-prata,cppri6.htm#spis-tresci

0 głosów
odpowiedź 21 sierpnia 2015 przez ignacjusz Bywalec (2,390 p.)
Ja kupiłem ""C++ szkoła programowania wydanie szóste"
komentarz 21 sierpnia 2015 przez vanowikv13 Bywalec (2,740 p.)
i co o niej sądzisz ?
komentarz 22 sierpnia 2015 przez ignacjusz Bywalec (2,390 p.)
To moja pierwsza książka o programowaniu i wiem że oprócz c++ (jest tam ponad 1000 stron o nim) jest jeszcze kilka fajnych dodatków np. tablica ASCII. Jak dla mnie książka ok

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 9,166 wizyt
pytanie zadane 23 maja 2015 w Java przez robert9620 Stary wyjadacz (11,620 p.)
+1 głos
4 odpowiedzi 879 wizyt
pytanie zadane 29 sierpnia 2015 w JavaScript przez ignacjusz Bywalec (2,390 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 348 wizyt
pytanie zadane 13 marca 2021 w C i C++ przez ViniVici Początkujący (300 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,083 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...