• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

jaka książka do c++ ?

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
0 głosów
1,040 wizyt
pytanie zadane 16 sierpnia 2015 w C i C++ przez vanowikv13 Bywalec (2,740 p.)
edycja 17 sierpnia 2015 przez vanowikv13
Jaką z tych książek wybrac ?   Zorientowałem się w pytaniach na forum że praktycznie wszyscy polecają symfonie i pasje Jerzego Gębosza, ale  Pan Mirek nie ma tej książki w polecanych u siebie na kanale.  Zastanawiam się nad tym ponieważ  wy jako społeczność koderska macie swoje zdanie,a pan Mirosław swoje.  Co wybrać ?

Najlepiej jakby ktoś napisał plusy i minusy tych książek.

7 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 16 sierpnia 2015 przez Lafoniz Gaduła (4,370 p.)
Proszę Cię, popraw ten post, bo nie jestem w stanie tego przeczytać, mimo tego, że bardzo bym chciał. Warto poświęcić na to czas, gdyż wtedy istnieje większe prawdopodobieństwo, że ktoś Ci pomoże.
+1 głos
odpowiedź 17 sierpnia 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)

Ja polecam bardzo ten kurs: http://www.cs.put.poznan.pl/arybarczyk/Kurs%20C++.pdf. Jest darmowy i rozbudowany. Choć nie zawiera opisów najnowszych standardów, to po jego przeczytaniu powinieneś praktycznie znać cały język z bibliotekami standardowymi.

+1 głos
odpowiedź 17 sierpnia 2015 przez niezalogowany
Słuchaj, ,,Symfonii C++" nie ma na liście ,,książek wartych uwagi", bo tam są tylko książki z wydawnictwa informatycznego (przeważnie informatycznego) Helion, a Symfonia jest z wydawnictwa EDITION2000, więc nie mogło jej tam być ;) A do tego Pan Mirosław ją zna i w jednym odcinku kursu powiedział o niej co nie co (tak kilkanaście sekund) i ją polecił. A czemu jej nie ma wśród losty książek to już wiesz ;)

No dobra, teraz trochę o książce: jest najlepsza dla początkującego, jak takiego, co C++ już całkiem zna. Jest pisana luźnym językiem, normalnie jakbyś rozmawiał z autorem. Najnowsze wydanie to ,,Symfonia C++ Standard" 3b rozszerzone i poprawione. Jak już przeczytasz te 1100 stron, to będziesz musiał się wziąć za ,,Pasję C++", też oczywiście Jerzego Grębosza.

Mam nadzieję, że już wszystko się wyjaśniło ;)

Pozdrawiam i życzę miłej lektury!
0 głosów
odpowiedź 16 sierpnia 2015 przez Szykem2 Nałogowiec (29,510 p.)

Pan Mirosław nigdy nic nie mówił o symonii(przynajmniej ja nie słyszałem) więc może po prostu jej nie znać ale jest to książka bardzo dobra dla początkującego programisty łatwe do zrozumienia przykłady nie wysublimowana nomanklatura(czytaj prostym i przyjaznym językiem jest napisana) ja jak większość ludzi na forum polecam na początku zaznajomić się z kursem Pana Mirosława i właśnie symfonią(najnowszą) dalej to, thinking in C++ Bruce'a Enkela lub, któraś z pozycji w polecanej literaturze: LINK

komentarz 16 sierpnia 2015 przez mcjulcz44 Użytkownik (810 p.)
edycja 17 sierpnia 2015 przez mcjulcz44
Chodziło razem o to, że ta książka jest już po prostu przestarzała.

Na szczęście Pan J. Grębosz napisał mi w mailu że pisze kolejną książkę o C++ ;D
komentarz 16 sierpnia 2015 przez Lafoniz Gaduła (4,370 p.)
Pan Mirosław na 99% zna symfonię, kilka pomysłów w jego odcinkach jest opartych na analogiach z symfonii, chociażby analogia z pralką i klasą.
komentarz 17 sierpnia 2015 przez niezalogowany
Gdzie tam 99%, zna ją i tyle! Nawet w jednym odcinku powiedział coś w tym stylu: ,,Teraz przytoczę pewną pezypowieść z ,,Symfonii C++". Oczywiście nie chcę okradać autora z jego własnych dzieł, ale to jest trafna opowieść i bardzo wam tą książkę polecam." Coś w tym sensie ;)
komentarz 17 sierpnia 2015 przez Szykem2 Nałogowiec (29,510 p.)
Ja bym nie powiedzał, że książka jest przestarzała, wszystko jest w niej aktualne tylko nie porusza kwestii związanych ze standardem C++11 i C++14 jak wyrażenia lambda, prawe refenerencje i niestety nic nie ma o szablonach
komentarz 17 sierpnia 2015 przez niezalogowany
@Szykem2 - o szablonach jest, jest dużo, nawet bardzo dużo, bo aż 600 stron, tylko że nie w ,,Symfonii C++", tylko w ,,Pasji C++" ;)
0 głosów
odpowiedź 17 sierpnia 2015 przez Stasiek Kuklewicz Nowicjusz (180 p.)
najpierw oglądnij kurs pana Mirosława, a potem szlifuj ten rozdział w symfonii c++
0 głosów
odpowiedź 17 sierpnia 2015 przez kmieciak_m Mądrala (7,450 p.)

Ja nabyłem książkę Stephen Prata język c++ szkoła programowania i nie żałuję.

Plusy: 

• Czytelna, jasno wyjaśnione zagadnienia 
  • Przykłady, naprawdę dużo programów do analizy
  • Ćwiczenia programistyczne i Pytania sprawdzające
  • Książka ma ponad tysiąc stron więc jeśli czegoś potrzebujesz to na pewno jest to w niej opisane
  • Mimi tysiąca stron łatwo o odnalezienie informacji dzięki indeksowi i zakładce

Minusy: 

• Książka zawiera dużo zagadnień zaawansowanych, które nie są bardzo potrzebne początkującym a tylko potrafią ci pomieszać w głowie (conajmiej mi się tak wydaje jestem początkujący w programowaniu)
  • Porównania składni C z C++ (dla niektórych to plus jednak ocena to byt subiektywny ja języka C nie mam zamiaru się uczyć i dla mnie jest to niepotrzebne)
  • Większych błędów już nie znalazłem 

W ostatecznym rozliczeniu jak najbardziej polecam. 

http://helion.pl/ksiazki/jezyk-c-szkola-programowania-wydanie-vi-stephen-prata,cppri6.htm#spis-tresci

0 głosów
odpowiedź 21 sierpnia 2015 przez ignacjusz Bywalec (2,390 p.)
Ja kupiłem ""C++ szkoła programowania wydanie szóste"
komentarz 21 sierpnia 2015 przez vanowikv13 Bywalec (2,740 p.)
i co o niej sądzisz ?
komentarz 22 sierpnia 2015 przez ignacjusz Bywalec (2,390 p.)
To moja pierwsza książka o programowaniu i wiem że oprócz c++ (jest tam ponad 1000 stron o nim) jest jeszcze kilka fajnych dodatków np. tablica ASCII. Jak dla mnie książka ok

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 9,421 wizyt
pytanie zadane 23 maja 2015 w Java przez robert9620 Stary wyjadacz (11,640 p.)
+1 głos
4 odpowiedzi 1,142 wizyt
pytanie zadane 29 sierpnia 2015 w JavaScript przez ignacjusz Bywalec (2,390 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 659 wizyt
pytanie zadane 13 marca 2021 w C i C++ przez ViniVici Początkujący (300 p.)

93,437 zapytań

142,431 odpowiedzi

322,671 komentarzy

62,802 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...