• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ubuntu - terminal nie działa po zmianie języka

0 głosów
959 wizyt
pytanie zadane 26 września 2020 w Systemy operacyjne, programy przez Mała Mi Początkujący (270 p.)
Cześć,

parę dni temu zmieniłam przez terminal w pliku "profile" język z polskiego na angielski, żeby kod działał prawidłowo (wcześniej zamiast kropek pisał przecinki).
Po ponownym uruchomieniu komputera system zapytał, czy chcę wszystko zmienić na język angielski.

Kliknęłam, że tak i... zamiast pulpitu mam pusty desktop (pulpit jest w files jako folder ze wszystkimi głupotami, które na nim miałam), a terminal się nie włącza.

Pomocy, jak to cofnąć/naprawić?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 26 września 2020 przez j23 Mędrzec (195,220 p.)

Pulpit zniknął, bo w polskiej wersji katalog pulpitu nazywa się Pulpit, a w angielskiej - Desktop. Przenieś pliki do nowego katalogu lub - choć nie wiem, czy to zadziała - ustaw w pliku ~/.config/user-dirs.dirs stary katalog. Oczywiście zmiany będą widoczne po następnym logowaniu.

komentarz 26 września 2020 przez Mała Mi Początkujący (270 p.)
Okej, ale co z terminalem? Nie mogę go włączyć.
komentarz 26 września 2020 przez j23 Mędrzec (195,220 p.)
Nie włącza się w ogóle, czy tylko z menu?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 242 wizyt
pytanie zadane 18 marca 2020 w Systemy operacyjne, programy przez Caibi Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 863 wizyt
pytanie zadane 9 grudnia 2017 w Systemy operacyjne, programy przez FatBat Początkujący (340 p.)

93,664 zapytań

142,580 odpowiedzi

323,121 komentarzy

63,189 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...