• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

"Najlepsza nauka javascript'u przebiega poprzez tworzenie aplikacji" Co i jak?

Cloud VPS
0 głosów
496 wizyt
pytanie zadane 25 września 2020 w JavaScript przez Abgar Nowicjusz (120 p.)
Mam pytanie, często przeglądając różne fora spotykam się z pytaniem "Jak najlepiej uczyć się JavaScriptu" i w odpowiedzi najczęściej widnieje "Musisz sobie postawić cel, jakąś aplikację i tworzyć ją, rozwiązując z czasem napotkane problemy". Brzmi to całkiem rozsądnie, jednak ja borykam się z pewnym problemem i nie jestem w stanie zastosować tej zasady. Mianowicie jak mam sobie postawić na celu stworzenie jakiejś aplikacji, skoro nie znam możliwości JavaScriptu i nie wiem czy wymyślona przeze mnie aplikacja w ogóle może zostać napisana w tym języku? Miałbym pomysłów od groma i uwielbiam tego typu wyzwania, ale zwyczajnie nie wiem na ile mogę sobie pozwolić w mojej kreatywności.

Macie jakieś sugestie?
komentarz 26 września 2020 przez Oscar Nałogowiec (29,360 p.)
To typowy problem początkującego programisty. Zaczynasz uczyć się programowania, a od razu chciałbyś napisać jakąś grę, tymczasem dostępne w zasięgu są 'nudne' aplikacje typu zapytaj użytkownika o datę urodzenia i wypisz ile ma lat.  Częściowo dlatego właśnie powstały takie znane problemy informatyczne jak wieże Hanoi, 5 filozofów itp.

Niestety na początku potrzeba trochę cierpliwości. Niech bawi cię właśnie poznawanie możliwości języka.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 25 września 2020 przez tangarr Mędrzec (155,180 p.)
Nie chcę być złośliwy, ale szukanie w google nie boli.

Wpisz do przeglądarki hasło "what can you write with javascript". Otrzymasz https://www.grandcircus.co/blog/10-things-you-can-build-with-javascript/

Jak zapoznasz się z tym artykułem to dowiesz się, że JavaScript jest dziś językiem uniwersalnym. Dzięki technologiom takim jak Node.js możesz używać JavaScript podobnie jak pythona (lub innego języka skryptowego).

Najłatwiej będzie zacząć od interaktywnej strony internetowej, ale równie dobrze możesz napisać grę w RPG Makerze.
–1 głos
odpowiedź 25 września 2020 przez senpai desu Mądrala (5,720 p.)
Tak zacznij od prostej strony jak ta https://www.w3schools.com/ masz tam kilka rozdziałów dotyczacych js
1
komentarz 25 września 2020 przez Comandeer Guru (607,100 p.)

Ale te standardy się nie biorą znikąd i w odpowiednich grupach roboczych siedzą m.in. Polacy. Ba, można się nawet spróbować wkręcić do W3C jako tzw. invited expert.

Zresztą obecnie tworzenie standardów sieciowych jest mocno zliberalizowane i jeśli ma się dobry pomysł, to można go spróbować przepchnąć przez WICG. I zdecydowanie największym wyzwaniem w tym nie jest samo stworzenie standardu, a nakłonienie twórców przeglądarek do jego implementacji.

komentarz 25 września 2020 przez senpai desu Mądrala (5,720 p.)
wszystko jest po angielsku (o tym mówię) każdy język programowania, każdy standard nie ważne ilu obcokrajowców tam siedzi ani ilu naszych, dlatego osobiście nie widzię najmniejszego sensu wyszukiwania czegokoliwek po polsku, oczywiście to moja ideolgia , każdy wybiera swoją drogę ja zawsze bezpśrednio do celu ze 100% skutecznością, więc rady i ideologie innych ludzi przyjmujęz dystansem
komentarz 26 września 2020 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

@Comandeer,

Zresztą obecnie tworzenie standardów sieciowych jest mocno zliberalizowane i jeśli ma się dobry pomysł, to można go spróbować przepchnąć przez WICG.

Wybacz za śmiałość, ale czy próbowałeś załapać się do którejś z organizacji standaryzacyjnych, albo zaproponować wprowadzenie czegoś nowego lub poprawienie tego co jest (skoro można to robić również nie będąc w danej organizacji)? Po Twoich wypowiedziach widać, że specki znasz praktycznie na wylot i potrafisz m.in. na ich podstawie oceniać różne strony i materiały edukacyjne.

Więc - przynajmniej mi - nasunęło się pytanie: skoro dążysz do tego, żeby Sieć była lepszym miejscem (w kontekście semantyki/dostępności itd.), to może warto też "zapukać do źródła" i tam próbować działać od środka? :)

komentarz 26 września 2020 przez Comandeer Guru (607,100 p.)

@ScriptyChris, WHATWG wymaga lojalki, którą de facto musiałaby podpisać firma mnie zatrudniająca. Z kolei pozycja invited experta wiąże się z opłatą członkowską w W3C AFAIR. Zostaje WICG, przy którym też trzeba zostać członkiem – ale tutaj najłatwiej się załapać.

Natomiast co do zgłoszenia własnego standardu: jak na razie nie wpadłem na nic, co byłoby na tyle dobre, żeby to spróbować przepchnąć ;)

komentarz 26 września 2020 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Z kolei pozycja invited experta wiąże się z opłatą członkowską w W3C 

Można to potraktować jako inwestycję. ;)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 600 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 296 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 649 wizyt
pytanie zadane 2 czerwca 2020 w C i C++ przez vishi7 Początkujący (430 p.)

93,485 zapytań

142,417 odpowiedzi

322,765 komentarzy

62,898 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...