• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z Xamppem

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
325 wizyt
pytanie zadane 24 września 2020 w Bezpieczeństwo, hacking przez Krisuuu Nowicjusz (120 p.)

Witam 

Mam problem z uruchomieniem serwera Apache i MySQL. Jak widać na załączonym zdjęciu ani apache ani MySql nie włącza się . Oczywiście zmieniłem port 80 na 81 i nawet próbowałem na 8080 . Aplikacja jest uruchamiana jak administrator . Jaki może być powód tego ? 

Spróbuje opisać jakie wprowadziłem zmiany by nie było niepotrzebnych pytań :)

Pierwszy z nich jak już mówiłem zmieniłem port 80 na 81 w httpd.conf i w pliku httpd-ssl.conf z 433 na 4330.

I to są wszystkie zmiany jakie dokonałem.

komentarz 24 września 2020 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
Na czerwono są błędy dotyczące nieprawidłowej ścieżki - może tu coś jest na rzeczy.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 24 września 2020 przez senpai desu Mądrala (5,720 p.)
edycja 24 września 2020 przez senpai desu
Przyciskiem netstat można sprawdzić czy czasem port nie jest zajęty, przyciskiem LOG można sprawdzić logi apache. Czy są tam jakieś ciekawe komunikaty ?

Czy w podstawowej konfiguracji dało się uruchomić z domyślnymi ustawieniami?

Czy możesz wyciąć cały text statusu uruchamiania z tego okna na zdjęciu i wkleić? Tam też jest sporo info
komentarz 24 września 2020 przez Krisuuu Nowicjusz (120 p.)

Musiałem zmienić port bo wyskakiwał mi błąd. Po wpisaniu tego błędu znalazłem że port 80 jest najprawdopodobnie zajęty i trzeba zmienić . Po zmianie błąd nie wyskakuje lecz nie chce wystartować . 

Oto wynik z netstatu:

Po wejściu do pliku gdzie znajduje się xampp i odpaleniu setup_xampp.bat wyskakuje coś takiego:

komentarz 24 września 2020 przez senpai desu Mądrala (5,720 p.)
na pierwszym obrazku masz kolumnę service i 2 pierwsze wiersze mysql i apache oznaczone na zielono, sprawdź w usługach (przycisk z prawej strony) czy mysql i apache działają, sprawdź ich status, po zmianie konfiguracji trzeba zrestartować usługi, i chodziło mi o wklejenie textu z okna zarządzania tam gdzie masz wpisy jak :

07:27:33  [main]     Initializing Control Panel

co się dzieje jak klikniesz przycisk start dla apache ?

jaka byłą usługa/ program pod tym zajętym portem?

odnośnie  info z konsoli musisz uruchomić ten skrypt setup_xampp.bat jako admin

znalazłem je w usługach lecz nie działają . Gdy klikne "uruchom " wyskakuje taki błąd 

Po kliknięciu start dla Apache i Mysql nie pojawia się nic tak jakbym w ogóle go nie kliknął .

na co wskazuje ta ścieżka pod oknem? miałeś zainstalowane jakiś inne apache czy ta usługa się doinstalowała razem z xampp?

w oknie konsoli widać, że xampp jest w c:\ program files i tam tez powinna być reszta programów, w oknie na pierwszym obrazku , który zamieściłeś masz scieżkę do mysql w innym miejscu ?? Ile razy to instalowałeś i jakie serwery wcześniej miałeś działające?

Usługa, która się nie chce uruchomić jaką ma ścieżkę do pliku ?

Raz instalowałem i przez pomyłke dałem na dysk D . Lecz skapłem się po fakcie i odinstalowałem i zainstalowałem na C.

ścieżkę ma tą z dysku D lecz tego nie rozumiem bo odinstalowałem ją .

gdy spróbuje wejść na tą ścieżkę wyskakuje to I wyskakuje prawidłowo ponieważ odinstalowałem to z tamtego pliku

jeśli usługa została po wcześniejszej instalacji trzeba ją usunąć, upewnij się, ze folder na który wskazywała da się usunąć, jeśli nie uruchom jako admin wiersz poleceń i użyj polecenia sc aby usunąć błędne usługi :

tu instrukcja

https://www.winhelponline.com/blog/how-to-remove-unwanted-service/

jak pozbędziesz się usług proponuje odinstalować i zainstalować całego xampp raz jeszcze chyba , że po usunięciu usług da się przyciskiem start z panelu xampp uruchomić apache
Wielkie dzięki za pomoc !! Po usunięciu usług , odinstalowaniu xamppa i po ponownej instalacji Apache jak i Mysql ruszył od buta :D Jeszcze raz dziękuje za pomoc

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 370 wizyt
pytanie zadane 13 listopada 2015 w PHP przez jajoxd15 Gaduła (3,740 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 146 wizyt
pytanie zadane 30 sierpnia 2015 w Nasze projekty przez Mavimix Dyskutant (8,420 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 64 wizyt
pytanie zadane 13 marca 2020 w Sieci komputerowe, internet przez XVMan Nowicjusz (120 p.)

92,979 zapytań

141,941 odpowiedzi

321,185 komentarzy

62,303 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...