• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy są jeszcze szansę zostać progamistą?

+2 głosów
2,359 wizyt
pytanie zadane 23 września 2020 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez blackjack88 Nowicjusz (180 p.)
Witam . Chciałbym dostać parę odpowiedzi i wskazówek dotyczące mojego problemu kariery programisty . Mam 22 lata i dosyć ciężkie życie (nie to co wielu w moim wieku) . Interesuje się elektroniką, informatyką, przyszłością, kodowaniem, językami i uwielbiam angielski (Wszystko co związane z maszynami i nowoczesnością + języki i podróże) . Niestety wpadłem w dosyć spore problemy rodzinne i zaniedbałem swoje pasje trochę przez problemy, trochę przez lenistwo . Skończyłem technikum ale wybrałem kierunek medycyny i niestety nie podoba mi się ten zawód . Uczę się języków programowania na własną rękę z YouTube przed wszystkim internet i ćwiczę sam w domu nabyte umiejętności . Dokupię jeszcze dobre książki . Dobrze mi idzie, wiem że nie będzie to łatwe ale lubię to i jestem prędzej czy później wszystkiego się nauczę aż będę ciągle lepszy przy każdym treningu . Najwidoczniej mam to w genach . Na pewno poznam bardzo dobrze języki programowania c++, html, css, java script, php itp (Wszystko co jest dostępne to się nauczę że zrozumieniem i żadnej rzeczy nie pominę . Mam to umieć i będę to umieć) . Mam zamiar później iść na kurs programowania (O ile do kursów nie trzeba studiów) żeby dostać jakiś dokument że coś skończyłem i ulepszyć swoje umiejętności . W tym problem że nie da rady iść na studia ani dzienne ani zaoczne i teraz mam pełno pytań . Ogólnie to lubię wszystko związane z językami programowania, pisać aplikacje i tworzyć strony internetowe tylko wiedzę muszę podszkolić . Jeśli tylko też miałbym wybór czy mam obsługiwać klientów albo pracować samodzielnie to wole samodzielnie, ale już z dużą wiedzą to i klient nie powinien być niezadowolony .
Czy za pomocą tych kursów mam jakieś wgl szansę znaleźć pracę, będę gorzej spostrzegany że skończyłem kursy a nie studia? Mogę iść nawet na staż lub praktykę na te pierwsze miesiące aby dali szanse . Oczywiście mam namyśli jak będę mieć wysokie umiejętności .
No jak pisałem to lubię też podróżować... Te kursy będą mieli znaczenia zagranicą? Oczywiście też przy wysokich umiejętnościach . Mam na myśli te bogatsze kraje: USA, Niemcy, Szwajcaria, Australia itp. Czy bez studiów to nic z tego?
Możliwa jest praca samodzielna? Po prostu przychodzę do firmy i robię zadania cały dzień? Bez obsługiwania i rozmowy z buraczanym klientem?
Ogólnie to mi nie straszna mi wiedza że sobie nie poradzę bo się nauczę tego chociażbym miałbym stać na uszach ale obawiam się że bez studiów nie będą chcieli wziąć . Czy da się jeszcze zostać programistą? Czy już wszystko stracone albo potrzeba mi dużo czasu nawet do 30tki mimo że mam wielki zapał na to? Jeśli ktoś zna odpowiedź chociażby na jedne pytanie to będzie to duża pomoc dla mnie .

4 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 23 września 2020 przez tangarr Mędrzec (155,180 p.)
Uważam, że nigdy nie jest za późno aby nauczyć się czegoś nowego.
Moim zdaniem żadne kursy nie nauczą cię programowania. Mogą ci co najwyżej wskazać pewną drogę.

Programować nauczysz się dopiero wtedy kiedy zaczniesz pisać jakiś projekt. Wybierz jakąś technologię, wymyśl jakiś projekt o nią oparty i go zrealizuj. Oprócz testowania u siebie poproś kogoś innego o przetestowanie projektu na innym sprzęcie. Takie "wdrożenie" na pewno wiele cię nauczy.

Zadania algorytmiczne możesz potrenować na stronach takich jak https://www.codility.com/ https://www.codingame.com/ i wielu innych. Pamiętaj, że takie zadania nie oddają realiów pracy nad prawdziwym projektem.
+1 głos
odpowiedź 23 września 2020 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (290,250 p.)

Na pewno poznam bardzo dobrze języki programowania c++, html, css, java script, php itp (Wszystko co jest dostępne to się nauczę że zrozumieniem i żadnej rzeczy nie pominę

Wątpię, abyś poznał bardzo dobrze te wszystkie języki. A poznanie absolutnie wszystkiego z danego języka, jest myślę że wręcz niemożliwe. Chyba, że mówisz o wyuczeniu się podstawowej składni, ale to zupełnie nic nie daje, liczy się doświadczenie w danym języku i ogólna wiedza na temat technologii. Poleciłbym, więc skupić się na czymś bardziej konkretnym i poznanie tego dobrze.

Mam zamiar później iść na kurs programowania (O ile do kursów nie trzeba studiów) żeby dostać jakiś dokument że coś skończyłem i ulepszyć swoje umiejętności

Raczej nie trzeba studiów na kurs, tak jak i nie trzeba kursu, aby móc się tym zajmować. Być może ktoś zainteresuje się tym, że odbyłeś taki kurs, jeśli nie będzie to pierwszy lepszy bootcamp, ale myślę że znacznie bardziej docenione będą np. własne projekty i pokazane doświadczenie.

Jeśli tylko też miałbym wybór czy mam obsługiwać klientów albo pracować samodzielnie to wole samodzielnie

To już zależy od stanowiska i konkretnej firmy, ale można spokojnie zrobić tak, aby nie mieć wcale kontaktu z klientami.

Czy za pomocą tych kursów mam jakieś wgl szansę znaleźć pracę, będę gorzej spostrzegany że skończyłem kursy a nie studia?

Masz szansę bez studiów jak i bez żadnych kursów. Pewne firmy mogą mieć kryterium jako wykształcenie wyższe, czasem można to nadrobić doświadczeniem, a czasem nic z tym nie zrobisz. Ale ogólnie nie ma problemu, nie jest to wymaganie wszystkich, a powiedziałbym że w mniejszości.

Te kursy będą mieli znaczenia zagranicą? Oczywiście też przy wysokich umiejętnościach 

Tu się nie wypowiem, bo nie mam zagranicznego doświadczenia, ale z pewnością zależy co to za kurs. Jak to wspomniany pierwszy lepszy bootcamp to wątpię, aby ktoś na to szczególnie zwrócił uwagę. Na jakieś lepsze może.

Możliwa jest praca samodzielna? Po prostu przychodzę do firmy i robię zadania cały dzień? Bez obsługiwania i rozmowy z buraczanym klientem?

Możliwa. Jak już pisałem wyżej, zależy jaka firma i jakie stanowisko, ale jak najbardziej możliwe.

ale obawiam się że bez studiów nie będą chcieli wziąć

Niepotrzebnie, bardziej liczą się umiejętności, mniej (albo czasem wcale) studia.

Czy da się jeszcze zostać programistą? Czy już wszystko stracone albo potrzeba mi dużo czasu nawet do 30tki mimo że mam wielki zapał na to? 

Nie widzę problemu, wystarczy systematyczna praca i jak naprawdę dobrze będzie Ci szło to może i w ciągu paru miesięcy możesz mieć już sporą wiedzę i próbować się gdzieś załapać.

0 głosów
odpowiedź 23 września 2020 przez KubenQPL Maniak (62,840 p.)
Pracę w programowaniu akurat jest dostać bardzo łatwo - pod względem formalności. Bo właściwie wystarczy że masz jakieś umiejętności i w sumie sporo firm chętnie zatrudni nowicjuszy, szczególnie jeśli są studentami. Więc ucz się, buduj portfolio i nie bój się wysyłać CV na juniorskie stanowiska. Najgorsze jest stwierdzenie "ja za mało umiem żeby mnie przyjęli" - pozwól im to stwierdzić, jeśli tak będzie to przynajmniej dowiesz się czego jeszcze potrzebujesz żeby dostać pracę.

Idź na kurs jeśli nie potrafisz się sam nauczyć. Bo tak jak mówiłem, żeby dostać pracę nie potrzebujesz studiów ani kursów. Jedynie umiejętności i coś żeby udowodnić że masz te umiejętności (portfolio)
0 głosów
odpowiedź 23 września 2020 przez J0ker Pasjonat (15,420 p.)
Cześć. Oto kilka porad od człowieka starszego o rok:

1. Nie ucz się wszystkich języków jakie Ci przyjdą na oczy ot tak jak z karabinu: c++, html, css, javascript, php (notabene html i css nie są językami programowania). Pomyśl, co chciałbyś robić. To nie jest tak, że każdy z top 10 języków będzie potrzebny każdemu, kto chce programować  którymkolwiek z tych 10. Można być super programistą i zarabiać kokosy umiejąc 1 czy 2 języki, ale na bardzo dobrym poziomie i wiele bibliotek/frameworków do nich.

2. Zapotrzebowanie na programistów jest generalnie tak duże że wielu pracodawców będzie mieć w pędzlu to, że nie masz studiów informatycznych. Ba, znajdą się nawet tacy którzy będą Cię podziwiać za skończenie medycyny. Studia są często wymagane w największych z największych firm typu Microsoft, Google, Apple, ale też nie na wszystkie stanowiska. Ale i tak prawie żaden programista nie dostaje w nich swojej pierwszej pracy.

3. Może nie skreślaj tego medycznego wątku - możesz nauczyć się jakiejś analizy danych, machine learningu i łączyć wiedzę medyczną z informatyczną i pracować w przemyśle biomedycznym, biofarmaceutycznym i tak dalej. Znam nawet ziomka na moich studiach co studiuje równolegle matematykę i medycynę (choć ma przez to mniejszą swobodę w wyborze przedmiotów). Jest założycielem startupu Covid Genomics, poczytaj o nim.

4. Uważaj na te stacjonarne kursy. Są bardzo drogie. Jeden kurs to koszt kilkudziesięciu książek. Większość ich uczestników jest kompletnie zielona, czesto są to ludzie którzy z dnia na dzień,  nie tak jak Ty przez dłuższy okres, podjęli decyzję, że chcą zmienić swoje życie. Nawet w reklamach tych kursów widać, że ich targetem są osoby wykonujące zawody typu kelner czy operator wózków widłowych. Na tych kursach są więc zazwyczaj kompletne podstawy, a więcej niż nauki języka programowania jest tłumaczenia co to macierz, algorytm, sortowanie, graf i tak dalej. Jak już chcesz kupować jakiś kurs to kup na Courserze/Udemy/podobnej stronce kurs video online, nawet jeśli będzie bez certyfikatu.

W ostateczności możesz kupić korepetycje, widziałem, że ostatnio YouTuber Rafael Frącek się w tym reklamował.

Nieoficjalnym certyfikatem programisty jest profil na platformie GitHub - zainteresuj się tym, to jest dużo bardziej cenione niż te bootcampy. I będzie on ceniony też za granicą, podczas gdy takie kursy-bootcampy w ostateczności w Polsce.

Nic nie jest stracone. Możesz być programistą! Powodzenia. W razie dalszych pytań pisz.

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 561 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 289 wizyt
pytanie zadane 20 września 2015 w Java przez uczeń1998 Obywatel (1,930 p.)
0 głosów
9 odpowiedzi 1,148 wizyt

93,423 zapytań

142,420 odpowiedzi

322,637 komentarzy

62,782 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...