Na pewno poznam bardzo dobrze języki programowania c++, html, css, java script, php itp (Wszystko co jest dostępne to się nauczę że zrozumieniem i żadnej rzeczy nie pominę
Wątpię, abyś poznał bardzo dobrze te wszystkie języki. A poznanie absolutnie wszystkiego z danego języka, jest myślę że wręcz niemożliwe. Chyba, że mówisz o wyuczeniu się podstawowej składni, ale to zupełnie nic nie daje, liczy się doświadczenie w danym języku i ogólna wiedza na temat technologii. Poleciłbym, więc skupić się na czymś bardziej konkretnym i poznanie tego dobrze.
Mam zamiar później iść na kurs programowania (O ile do kursów nie trzeba studiów) żeby dostać jakiś dokument że coś skończyłem i ulepszyć swoje umiejętności
Raczej nie trzeba studiów na kurs, tak jak i nie trzeba kursu, aby móc się tym zajmować. Być może ktoś zainteresuje się tym, że odbyłeś taki kurs, jeśli nie będzie to pierwszy lepszy bootcamp, ale myślę że znacznie bardziej docenione będą np. własne projekty i pokazane doświadczenie.
Jeśli tylko też miałbym wybór czy mam obsługiwać klientów albo pracować samodzielnie to wole samodzielnie
To już zależy od stanowiska i konkretnej firmy, ale można spokojnie zrobić tak, aby nie mieć wcale kontaktu z klientami.
Czy za pomocą tych kursów mam jakieś wgl szansę znaleźć pracę, będę gorzej spostrzegany że skończyłem kursy a nie studia?
Masz szansę bez studiów jak i bez żadnych kursów. Pewne firmy mogą mieć kryterium jako wykształcenie wyższe, czasem można to nadrobić doświadczeniem, a czasem nic z tym nie zrobisz. Ale ogólnie nie ma problemu, nie jest to wymaganie wszystkich, a powiedziałbym że w mniejszości.
Te kursy będą mieli znaczenia zagranicą? Oczywiście też przy wysokich umiejętnościach
Tu się nie wypowiem, bo nie mam zagranicznego doświadczenia, ale z pewnością zależy co to za kurs. Jak to wspomniany pierwszy lepszy bootcamp to wątpię, aby ktoś na to szczególnie zwrócił uwagę. Na jakieś lepsze może.
Możliwa jest praca samodzielna? Po prostu przychodzę do firmy i robię zadania cały dzień? Bez obsługiwania i rozmowy z buraczanym klientem?
Możliwa. Jak już pisałem wyżej, zależy jaka firma i jakie stanowisko, ale jak najbardziej możliwe.
ale obawiam się że bez studiów nie będą chcieli wziąć
Niepotrzebnie, bardziej liczą się umiejętności, mniej (albo czasem wcale) studia.
Czy da się jeszcze zostać programistą? Czy już wszystko stracone albo potrzeba mi dużo czasu nawet do 30tki mimo że mam wielki zapał na to?
Nie widzę problemu, wystarczy systematyczna praca i jak naprawdę dobrze będzie Ci szło to może i w ciągu paru miesięcy możesz mieć już sporą wiedzę i próbować się gdzieś załapać.