• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Python 3 or Python 2?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
8,049 wizyt
pytanie zadane 16 sierpnia 2015 w Python przez goran. Użytkownik (930 p.)
Siema,

jestem początkujący w pythonie.Niedawno dowiedziałem się,że istnieją dwie róże od siebie wersje 2 i 3.Na codeacademy uczą Pythona 2,jedank czytałem,że trójka jest ciągle rozwijana i wspierana.Której wersji powinieniem się uczyć?

4 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 16 sierpnia 2015 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)

3 jest ogólnie lepszy, głównie przez znacznie wygodniejszą obsługę unicode. No i wiele innych rzeczy, jak wygodniejsze rozpakowywanie krotek/list/etc (jeszcze wygodniejsze w nadchodzącym 3.5), brak bałaganu z range() i xrange(), rozszerzona biblioteka standardowa etc.

W zasadzie jedyne dwa argumenty za używaniem Py2 to teraz:

  • masz istniejący kod w Py2
  • potrzebujesz bibliotekę która nie została jeszcze przeportowana do Py3, np. twisted, scrapy (który za dwa-trzy miesiące powinien być przeportowany)
+1 głos
odpowiedź 16 sierpnia 2015 przez Strategiusz Dyskutant (9,220 p.)
Pythona 3, chyba że masz zamiar używać jakiejś biblioteki, która jest tylko na Pythona 2. Zresztą różnice nie są jakieś wielkie i pewnie i tak będziesz je w końcu znał, bo w wielu książkach czy kurasach te różnice są omawiane.

Możesz mieć dwie wersje, a nawet więcej, bez problemu zainstalowane (z bibliotekami to lepiej przez pip w virtualenv.).
+1 głos
odpowiedź 16 sierpnia 2015 przez niezalogowany
Tak, istnieją dwie wersje Pythona, które różnią się od siebie. Nie tak, że każda wygląda zupełnie inaczej, ale różnią się paroma szczegółami ;) Jak już sam napisałeś, to 3 będzie bardziej rozwijana, dlatego ja ci polecam się uaktualniać i zacząć od 3, ale jak chcesz możesz się uczyć dwóch wersji jednocześnie, ale według mnie jest to niepotrzebne. 3 nie ma też niektórych bibliotek tak jak już wspomniano, ale i tak można bez tego przeżyć, tymbardziej, że ty dopiero zaczynasz ;)
0 głosów
odpowiedź 18 sierpnia 2015 przez tizgane Początkujący (280 p.)
Zdecydowanie Python 3. Co prawda w wielu firmach/osrodkach czy gdziekolwiek indziej, gdzie stosuje sie Pythona, uzywa sie jeszcze starych wersji typu 2.7, ale to juz sie zmienia. Poza tym jak ktos wspomnial, nowsza wersja jest duzo lepsza, bardziej funkcjonalna, a poza tym szybko "przejmuje teren" - z tego co gdzies czytalem juz ponad 3/4 bibliotek szeroko stosowanych w 2 jest wspieranych 3. Wybor moim zdaniem jest dosc prosty, szczegolnie ze gdy dotrzesz do momentu gdy Twoje umiejetnosci bedziesz mogl wykorzystac zawodowo, Python3 bedzie jeszcze baardziej rozpowszechniony.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 685 wizyt
pytanie zadane 25 września 2017 w Python przez elzszulc Początkujący (300 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 497 wizyt
pytanie zadane 1 lipca 2017 w Python przez DODO Bywalec (2,950 p.)
+2 głosów
5 odpowiedzi 1,067 wizyt
pytanie zadane 26 grudnia 2016 w Python przez Waasil Początkujący (450 p.)

92,454 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...