• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Strona się nie aktualizuję po wrzuceniu plików na serwer.

0 głosów
865 wizyt
pytanie zadane 17 września 2020 w HTML i CSS przez WildHuman Początkujący (380 p.)
zmienione kategorie 17 września 2020 przez Comandeer
Witam podczas aktualizowania mojej strony internetowej natknąłem się na mały problem. Otóż strona działa tak jakby nie upload'owala wszystkich plikow na serwer. Natomiast gdy wejde na strone przez incognito, wszystko już działa poprawnie. Podejrzewam że to coś związanego z ciasteczkami cookie, ale nie jestem pewien. Poza tym mało wiem o ciasteczkach dlatego się do was zwracam. Byłby w stanie ktoś powiedzieć jak miałoby wyglądać kilka linijek kodu który za każdym razem po wejściu na stronę czyściłby owe ciasteczka? To mój pomysł na rozwiązanie problemu ale nie wiem czy jest dobry. Pozdrawiam.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 17 września 2020 przez Comandeer Guru (607,330 p.)
wybrane 17 września 2020 przez WildHuman

Najlepsza

To nie ciasteczka, a cache. Można go wyłączyć, ale istnieją też lepsze sposoby na radzenie sobie z nim, np. generowanie unikalnej nazwy dla plików CSS/JS albo dołączanie daty do ich nazwy:

<link rel="stylesheet" href="style.css?202009171152">

Tym sposobem przeglądarka będzie myśleć, że za każdym razem to inny plik.

Wyłączenie cache'u jest problematyczne z punktu widzenia wydajności, dlatego lepiej wykorzystać inne sposoby. Chociaż te są nieco upierdliwe, jeśli nie używamy narzędzi typu generator strony statycznej.

komentarz 17 września 2020 przez WildHuman Początkujący (380 p.)
Problem rozwiązany, dzięki wielkie, człowiek grzebie w interecie godzinami, a tu wystarczy zadać pytanie na forum :D
+1 głos
odpowiedź 17 września 2020 przez senpai desu Mądrala (5,720 p.)
To dotyczy C czy C++ ?

jeśli Html to możliwe że strona wykorzystuje jakąś formę keszowania , o jakich plikach piszesz css ? js > jeśli tak można dodać timestamp do nazw ładowanych plików aby po uploadzie przeglądarka wiedziała, że są nowe pliki do pobrania
komentarz 17 września 2020 przez senpai desu Mądrala (5,720 p.)
zazwyczaj dodanie czegoś w stylu ?ts=1234 rozwiązuje problem

style.css?ts=1234

1234 to przykład tu powinna być wartość z timestamp
komentarz 17 września 2020 przez WildHuman Początkujący (380 p.)
Super, problem rozwiązany, dzięki wielkie !!!

Podobne pytania

–2 głosów
2 odpowiedzi 1,934 wizyt
pytanie zadane 1 stycznia 2020 w HTML i CSS przez grudzin Początkujący (320 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 1,385 wizyt
pytanie zadane 9 maja 2016 w HTML i CSS przez Szymon Ciamaga Obywatel (1,980 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 333 wizyt
pytanie zadane 30 października 2016 w Hostingi, domeny, usługi przez Adux Obywatel (1,740 p.)

93,607 zapytań

142,529 odpowiedzi

322,999 komentarzy

63,098 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...