• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Python, szukam książki z ćwiczeniami/projektami

Object Storage Arubacloud
+1 głos
466 wizyt
pytanie zadane 13 września 2020 w C i C++ przez scatman Nowicjusz (130 p.)
Czołem,

Uczę się z poniższym tutorialem:

https://www.youtube.com/watch?v=sxTmJE4k0ho

Jednak brakuje mi ćwiczeń, żeby zastosować zdobywaną wiedzę, czy możecie polecić jakąś książkę pythona, która

będzie zawierała jakieś projekty/ćwiczenia od podstaw?
1
komentarz 13 września 2020 przez wizarddos Nałogowiec (25,930 p.)
Wiem że to nie w kontekście pytania, ale tak na przyszłość umieszczaj pytania w kategorii do której to pytanie należy. W tym przypadku zamiast kategorii C/C++ powinieneś użyć kategorii Python, Django lub Rozwój zawodowy, nauka, szkoła,praca
1
komentarz 13 września 2020 przez J0ker Pasjonat (15,400 p.)

@scatman, polecam założyć sobie konto na stronkach typu LeetCode, HackerRank, Exercism i tak dalej. Tam są setki ćwiczeń na różne poziomy trudności. 

Książki niestety nie potrafię polecić.

komentarz 13 września 2020 przez urbix01 Gaduła (3,290 p.)

@scatman, Nie znam książki, którą mogę polecić ale zdecydowanie odradzam Python na start! Programowanie dla nastolatków Michał Wiszniewski. Książka przeznaczona dla 13-16 latków, jednak napisana bardzo pobieżnie i niedokładnie, tak właściwie to przypomina leksykon. Dobra XD bo się rozpędziłem z tą opinią robie wypad na helion

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 13 września 2020 przez niezalogowany

https://helion.pl/ksiazki/python-instrukcje-dla-programisty-wydanie-ii-eric-matthes,blkpy2.htm#format/d

 

https://automatetheboringstuff.com/

 

Dwie pozycje które powinieneś przepracować !!! Btw Tim to jest dobry Kierunek!!! ;)

Pozdrawiam Serdecznie i owocnego Dnia!!!wink

komentarz 13 września 2020 przez lubie internet Użytkownik (780 p.)

tak, sam mam tą książke i jest bardzo dobra, zawiera wszystko o pythonie a nawet więcej wink

0 głosów
odpowiedź 13 września 2020 przez DawidK Nałogowiec (37,910 p.)

Jeżeli chodzi o projekty to: "14 twórczych projektów dla dociekliwych progranistów", jak sama nazwa wskazuje 14 dosyć dosyć różnorodnych projektów (obrazy 2D, 3D, symulacja życia, sprzetowe), książka wyjaśnia projekty krok po kroku, ale nie ma w niej typowej teorii. Tytuły rodziałów/projektów:

1.Parsowanie list odtwarzania programu itunes

2. Spirografy

3. Gra w życie

4. Generowanie tonów harmonicznych za pomocą algorytmu karplusa-stronga

5. Boidy: symulacja stada

6. Sztuka Ascii

7. Fotomozaiki

8. Autostenogramy

9. Zrozumieć opengl

10. Systemy cząstek

11. Rendering objetościowy

12. Wprowadzenie do arduino

13. Laserowy wyświetlacz arduino

14. Monitor pogody na rasberry pi

komentarz 13 września 2020 przez reaktywny Nałogowiec (40,930 p.)

Znalezione w Sieci:

Games

  1. Chess
  2. 2D zombie survival game
  3. Mario platformer
  4. Battle Ship
  5. Tic-Tac-Toe
  6. Rock-Paper-Scissors
  7. Your own platformer game
  8. A game that explains a programming concept
  9. Hangman
  10. Pacman
  11. Ping Pong
  12. Tetris
  13. Guess my sketch

Cyber Security

  1. non malicious malware (Can't cause harm to a computer)
  2. Keylogger

Networking

  1. Port Scanner
  2. Packet Sniffer
  3. Zip / Postal Code Lookup
  4. FTP Program
  5. Country from IP Lookup

Clone It - fullstack

  1. Rebuild Netflix
  2. Rebuild Facebook
  3. Rebuild Instagram
  4. Rebuild Google Calendar
  5. Rebuild Trello
  6. Rebuild Feather Icons
  7. Rebuild An Anime website

Clone It - HTML and CSS

  1. Every design on Frontend Mentor
  2. Get your favorite designs on awwwards and clone it :)

Personal Tools

  1. Flexbox layout generator
  2. CSS Grid layout generator
  3. Ui interactions, think carousel
  4. CSS loaders
  5. Password Vault (Wouldn't recommend using it as a replacement for well established platform like 1Password)
  6. Your own Personal note taker, (Something like notion or onenote)
  7. Clip-path Generator
  8. Note taking app but for programmers
  9. Budget Tracker
  10. Script that can order you pizza
  11. Kanban board
  12. Write blogs on notion? export notion html to your personal blog

Machine Learning

  1. Password Cracker
  2. Convert Sign language to text
  3. Turn handwritten todos into google calendar blocks, (how todoist can easily convert your todos into google calendar)
  4. A program that can grade your own essay
  5. Personal assistant
  6. Plagiarism word replacer
  7. Insert accurate appointments for online google calendar

Algorithms

  1. Bubble sort Algorithms
  2. Closest pair problem
  3. Binary Search

Graphs

  1. Dijkstra’s Algorithm

Cool Projects

  1. Photography Portfolio
  2. Your personal portfolio
  3. G.P.A Tracker
  4. Emulator for retro games
  5. Your own operating system
  6. CSS Cube
  7. Audio visualizer
  8. Build your own programming language
  9. Game of life
  10. Control Tello drone with node - Wes Bos
  11. Personal Blog
  12. Password generator
  13. File organizer
  14. Page scraper
  15. Alarm clock
  16. Mp3 player
  17. GIF Creator
  18. Your own code editor
  19. Learning platform, like FreeCodeCamp
  20. CSS preprocessor
  21. Execution Context visualizer
  22. Convert markdown to HTML
  23. Desktop GUI
  24. Content Aggregator
  25. Application can produces a recipe for the ingredients you already have in the house
  26. Stock portfolio tracker
  27. Video editor

Simple Projects

  1. Daily Reading plan
  2. Quiz
  3. Etch a sketch
  4. Calculator
  5. Form Validation
  6. Library
  7. Weather website
  8. Todo list
  9. Pomodoro
  10. Grid layout full of pictures of your favorite animal(s)

Online

  1. Online whiteboard, take a look at this website
  2. Gamified Habit tracker
  3. Real time chat application
  4. Video Chat

Bots

  1. Twitter bot
  2. Slack bot
  3. Discord bot
  4. Instagram bot
  5. Build a bot that help people with disabilities
  6. Apply for any linked in job that has "easy apply" form.

Challenges

  1. Roman Numeral Converters
  2. Credit card validator

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 409 wizyt
pytanie zadane 22 listopada 2018 w Python przez Peter_Krze Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 374 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 1,200 wizyt

92,539 zapytań

141,382 odpowiedzi

319,476 komentarzy

61,928 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...