• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Joomla! - Zbugowany oficjalny framework: Helix Ultimate Framework.

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
673 wizyt
pytanie zadane 12 września 2020 w HTML i CSS przez w2 Obywatel (1,110 p.)
edycja 17 września 2020 przez w2

Cześć,

Już parę dni wcześniej miałem podobnie z innym projektem. Z tego względu że prace nie były zaawansowane, zainstalowałem do pracy na nowo, czysty szablon w nowym katalogu.
Przed chwilą sprawdzałem ustawienia tego projektu strony w przeglądarce, manipulując parametrami- i szablon projektu (znowu) rozjechał się na dobre? Jak to w ogóle możliwe?

Menu mi zjechało do połowy strony, submenu o drugą połowę strony niżej. Żadne czyszczenie cache'u w Joomla! i czyszczenie danych przeglądania w przeglądarce- NIE DZIAŁAJĄ. Co robić?

edit: Widzę błędnie zapisane linie w pliku template.css

#sp-header {
  height: 60;
}

Jak to w ogóle możliwe ze mogę zmienić kod projektu od strony przeglądarki?

edit2. Naprawiłem błędy ręcznie, poprawiając template.css.
Ale pytanie pozostaje. Jak to możliwe że zmiany w ustawieniach przeglądarki, modyfikują oryginalne pliki arkuszy styli? Pracuję na Xamppie + Joomla!
 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 12 września 2020 przez WiktroH Mądrala (6,550 p.)

Na praktycznie każdej stronie da się to zrobić. Właściwie nie potrafię Ci powiedzieć dlaczego; po prostu! smiley Możesz pogrzebać przy frontendzie każdej strony (ale oczywiście tylko lokalnie, nie na cudzym serwerze - po odświeżeniu strona powinna mieć stary wygląd). Do bazy danych ani backendu nic złego nie wrzucisz to czemu nie? Możesz zmieniać kolory, czcionki czy nawet całe paragrafy, linki itp.

komentarz 12 września 2020 przez w2 Obywatel (1,110 p.)
Rozumiem że kluczową rolę odgrywa tu serwer lokalny,. Ok. Ale je nie modyfikowałem w przeglądarce plików *.css.

Odtworzę swoje działanie dokładniej. Bo wciąż nie rozumiem przyczyny.
Mam jednocześnie własny plik: custom.css, i on został zmodyfikowany tuż przed zmianą parametrów strony w przeglądarce. I ta równoczesna zmiana - nadpisała mi plik szablonu: template.css.
To jest b.luźna teoria- ale inaczej nie mogę tego wytłumaczyć.
komentarz 12 września 2020 przez WiktroH Mądrala (6,550 p.)

Dobrze nie zrozumiałem całkiem Twojego działania. Niestety nie mam w takim razie pojęcia, co mogło się stać. sad

komentarz 12 września 2020 przez w2 Obywatel (1,110 p.)
1.Majstrowałem w ustawieniach strony - w przeglądarce. Zmianiałem parametry, które przenosiłem do: custom.css.
2. Zapisałem custom.css.
3. Ponownie zmianiałem parametry w przeglądarce.
4. Po odświeżeniu przeglądarki (myślałem że to zresetuje zmiany)- powstały błędy, i nadpisany z błędami: template.css.
komentarz 12 września 2020 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Może przypadkiem utworzyłeś w przeglądarce workspace i tym sposobem zmiany w kodzie wewnątrz devtoolsów przeglądarki zapisały się w pliku na dysku?

komentarz 13 września 2020 przez w2 Obywatel (1,110 p.)

Sęk w tym że nie otworzyłem. ;/
Będę dokładniej przyglądał się problemowi, bo przypuszczalnie powtórzy się on (statystyka) w ciągu kilku dni (poprzedni błąd był kilka dni temu).

Dopiero zaczynam w Joomla!, więc nie rozumiem wszystkich reakcji tego środowiska.
Inną zaobserwowaną anomalia jest pojawienie się zmiany w projekcie, po kilku godzinach pracy.

Przykład: Wymieniam tło strony (w Joomla>Templates: Styles (Site)>Helix Ultimate> Template Options), i nie widzę natychmiastowych żadnych efektów wizualnych tej zmiany. Dopiero następnego dnia, po właczeniu Xamppa, i zalogowaniu do Joomla!, zmiana się pojawia.
Jakiś kosmos.

 

komentarz 22 października 2020 przez w2 Obywatel (1,110 p.)

Brak natychmiastowych zmian naniesionych w Joomla!, w widoku przeglądarki można naprawić- przez: Wyczyść dane przeglądania->obrazy i pliki zapisane w pamięci podręcznej.

0 głosów
odpowiedź 17 września 2020 przez w2 Obywatel (1,110 p.)
edycja 17 września 2020 przez w2
Wznawiam posta.
1.Edycja pliku: template.css nic nie dała. Problem pojawił się znowu, kiedy poprawiałem ustawienia stopki, bezpośrednio w szablonie (Extensions/Templates: Edit Style)- czyli nie dotyczyło to błędnie wyświetlanego menu.
Plik template.css zapisywany jest okresowo przez Joomla, i jego edycja nie daje trwałych rezultatów (dla szybkości pracy- edytuję plik w Notepad++; może powinienem edytować w menedżerze Joomla?), bo wciąż pobiera dane z jakiegoś źródła (czy to baza danych na Xampp?) i ponownie nadpisując: template.css.

2.Nowy kod wsadzam w plik: custom.css (który powinien nadpisywać wszystkie inne *.css). Niestety szablon na Joomla, pobiera skądś dane i cały czas wywala błąd który opisałem w poprzednim poście (błąd przesuniętego menu).

3. Inne problemy: Niektóre zmiany w kodzie- nie są natychmiast wprowadzane (to okresowość zapisu Joomla?), co irytuje i wprowadza niepewność czy instrukcja została poprawnie wprowadzona. Pomaga wyłączenie Xamppa i restart przeglądarki (czasem czyszczę przechowywane dane w przeglądarce) + dodatkowo czyszczenie cache'u w Joomla! (Jak opisałem wyżej) Ale to robota głupiego.

Jak pracować z plikiem template.css?
Gdzie u źródła zedytować błąd, żeby go wciąż nie wczytywało do template.css?
No i co z problemem (3.). Czy to typowe? Jak to obejść/poprawić?
komentarz 17 września 2020 przez w2 Obywatel (1,110 p.)

Znalazłem błąd.;D Czeski. Winę ponosi projektant frameworka: Helix Ultimate Framework.
Umieścił pod sobą dwie rubryki na wpisywanie danych. Każda ma inną jednostkę. W pierwszej można wpisywać tylko liczbę, a w drugiej liczbę i jednostkę. Dlatego z marszu wpisywałem w obu rubrykach same liczby.
I stąd te 60(bezwymiarowe), miało być wpisane 60px.

No co za oficjalna kaszana.

 

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 245 wizyt
pytanie zadane 5 sierpnia 2020 w JavaScript przez w2 Obywatel (1,110 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 328 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 405 wizyt
pytanie zadane 23 września 2020 w HTML i CSS przez w2 Obywatel (1,110 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,086 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...