• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Przekierowanie ruchu internetowego hosta przez maszynę wirtualną

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
686 wizyt
pytanie zadane 10 września 2020 w Sieci komputerowe, internet przez BeginerX Nowicjusz (120 p.)

Witam 

Chciałem sobie zbudować domowe laboratorium w celach testowo edukacyjnych.

Aczkolwiek nie do końca wiem skonfigurować hosta win10/linux z Vm zeby host mógł łączyć się z siecią tylko przez VM playera.

Chciałbym osiągnąć cos takiego jak na rysunku poniżej.

Bede wdzieczny za pomoc badz wskazowki jak to ogarnac.

Pozdrawiam

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 11 września 2020 przez rafu007 Stary wyjadacz (12,560 p.)
Nie skonfigurujesz tego w ten sposób :) NIC komputera musi odebrać pakiet i dopiero wtedy analizuje czy dany ruch ma iść do VM czy do dalszego procesowania przez host.
0 głosów
odpowiedź 11 września 2020 przez senpai desu Mądrala (5,720 p.)
możesz utworzyć klika maszyn wirtualnych tak aby jedna była bramą dla drugiej
0 głosów
odpowiedź 11 września 2020 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
edycja 11 września 2020 przez Dorion300

Dużo zabawy z przekierowaniem ruchu, uważam, że najlepszym rozwiązaniem będzie "uzewnętrznienie" interfejsu maszyny wirtualnej za pomocą mostkowania.
Wtedy maszyna wirtualna będzie bezpośrednio widoczna z sieci LAN.
Z takowej sieci urządzenia w niej znajdujące będą widziały maszynę wirtualną "obok" hosta.

Kolejnym krokiem jest wymuszenie ruchu poprzez maszynę, tu na VM tworzysz Router, który przekierowuje ruch dalej, na bramkę sieciową sieci LAN. ("Wifi Router")

Następnym krokiem jest "upośledzenie" komputera na tyle, aby traktował ruch poprzez VM jako jedyną słuszną drogę.
Czyli na wirtualnym interfejsie sieciowym (host<->VM) nadanie adresu IP VM jako bramę domyślną oraz pozbycia się z głównego interfejsu sieciowego hosta konfigurację. (zazwyczaj powinno wystarczyć, usunąć adres bramy domyślnej)
Lub też wyłączenie protokołu IPv4 i IPv6 na interfejsie. (Windows)

Wtedy gdy host chciałby skontaktować się np. z serwerami Google (w tym przypadku adres IP zewnętrzny), to musi przekazać pakiet w kierunku bramy domyślnej.
A więc jako tako, że zna tylko jedną bramę domyślną, system przesyłałby pakiet w stronę VM a VM jak to router, który ma bezpośredni dostęp do sieci LAN, przekazuje dalej ruch w stronę kolejnego routera.

Szczerze powiedziawszy, nie testowałem tego, więc nie obiecuję, że to zadziała, ale raczej powinno.
Musisz prawidłowo skonfigurować Router VM, gdyż myślę, że tu najłatwiej spartaczyć sprawę.

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 195 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 122 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 491 wizyt
pytanie zadane 26 kwietnia 2023 w Bezpieczeństwo, hacking przez sisOOO Obywatel (1,430 p.)

93,382 zapytań

142,382 odpowiedzi

322,539 komentarzy

62,740 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...