• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

problem z instalacją node.js na zewnętrznym serwerze (hostinger.pl)

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
789 wizyt
pytanie zadane 9 września 2020 w Hostingi, domeny, usługi przez nowyklemens Początkujący (430 p.)
siema. jestem amatorem.
Lokalnie wszystko mi śmiga, np. vue itp... ale na hostingu hostinger.pl
za żadne skarby nie mogę zainstalować tego node.js i nie działają mi
tam komendy z npm itp... robię to przez różne terminale i na wiele sposobów...
polecicie mi sposoby zainstalowania tego node.js? juz robilem reinstalacje itp...
3 dzien sie z tym mecze, jestem zdruzgotany. ani apt ani nic mi nie dziala na serwerze.
normalnie łączę się przez ssh w terminalu, moge przesylac pliki itp, ale no nie
daję rady z tym node....
komentarz 9 września 2020 przez Stami Gaduła (3,790 p.)
apt ci w ogóle nie działa? (sudo apt install [nazwa np. python])
komentarz 9 września 2020 przez nowyklemens Początkujący (430 p.)
ani sudo ani apt ani nic...

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 9 września 2020 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Jeśli masz hosting współdzielony, to zdaje się, że hostinger.pl nie wspiera tam Node - a jedynie na VPS-ach.

Node.js is not supported on our Shared Hosting packages and can only be run on a VPS server.

komentarz 9 września 2020 przez nowyklemens Początkujący (430 p.)
skoro nie wspiera, tzn w jaki sposób mi to utrudni zycie?
nie mogę korzystac tylko z node? ale podobno node jest potrzebny do wszystkiego...
jakie widzicie alternatywy? moge korzystac z vue, react itp? czy wybierając hostinger.pl
wpierdzieliłem się w bagno?
1
komentarz 9 września 2020 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
Żeby się upewnić czy nie wspiera, to zapytaj supportu Twojej usługi. Jeśli faktycznie nie wspiera, to nie uruchomisz tam kodu JS, który do działania wymaga Node-a, czyli np. odpada budowanie aplikacji za pomocą webpacka, albo postawienie serwera w express. Możesz natomiast budować apkę poza serwerem, a na niego wrzucać już zbudowaną paczkę do serwowania klientom.
komentarz 9 września 2020 przez nowyklemens Początkujący (430 p.)
a jak wrzuce na serwer paczke, na przyklad vue.js zbudowaną lokalnie,
to bedzie wszystko dzialac? jakie pliki musze zmienic?
package.json? bo gdy instaluję duzo paczek lokalnie,
to boję się, że zapisze mi jakąś nazwę na przykład folderu w jakimś
pliku i po przerzuceniu na serwer nie będę wiedział którą zmienić.
Sorry za poziom problemu...
1
komentarz 9 września 2020 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
edycja 9 września 2020 przez ScriptyChris

Jeśli aplikacja nie wymaga do działania Node-a, bo nim jedynie budujesz paczkę, to tak - możesz budować apkę poza hostingiem, a na niego wrzucać gotową paczkę. W takiej sytuacji powinno się obejść bez zmieniania czegokolwiek - bo wszystko będzie zawarte w zbudowanej paczce.

Pamiętaj tylko, że może być konieczne skorygowanie ścieżek assetów, jeśli apka będzie dostępna pod innym URL-em niż w trakcie developmentu. Jeśli korzystasz z jakiegoś module bundlera, to ustawisz to w pliku konfiguracyjnym (w przypadku webpacka, jest to property publicPath), a jeśli proces budowania nie uwzględnia automatycznego podpinania assetów w plikach (w co wątpię), to będziesz musiał zrobić to ręcznie, albo spróbuj dodać lub zmienić URL w meta-elemencie base.

komentarz 10 września 2020 przez nowyklemens Początkujący (430 p.)

udało mi się zainstalować node... hurra...
dodałem takie komendy i zadziałało:

export NVM_DIR="$HOME/.nvm"
[ -s "$NVM_DIR/nvm.sh" ] && \. "$NVM_DIR/nvm.sh"
[ -s "$NVM_DIR/bash_completion" ] && \. "$NVM_DIR/bash_completion"

nvm install node

Już działają mi komendy npm itp :) czyli wszystko działa, tak?
 

komentarz 10 września 2020 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
Hmm, jeśli terminal nie rzuca dziwnymi błędami, to raczej jest ok.

Skoro masz dostęp do Node, to ciekawe czy na pewno masz hosting współdzielony, czy może VPS? A może notka na stronie hostingera jest już nieaktualna...
komentarz 10 września 2020 przez nowyklemens Początkujący (430 p.)

nie wiem jak to sprawdzic. Błędów zadnych nie mam. 
wszystkie komendy dzialaja tak jak lokalnie.
ale jak chce przerzucic startowy projekt vue, 
to jak zwykle mi tak jakby nie łączyło z plikiem html...

pokazuje sie biala strona(w konsoli nie ma bledow)
mam w nim tylko to, jak otwieram w konsoli:

<!DOCTYPE html>
<html lang="en">
  <head>
    <meta charset="utf-8">
    <meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge">
    <meta name="viewport" content="width=device-width,initial-scale=1.0">
    <link rel="icon" href="<%= BASE_URL %>favicon.ico">
    <title><%= htmlWebpackPlugin.options.title %></title>
  </head>
  <body>
    <noscript>
      <strong>We're sorry but <%= htmlWebpackPlugin.options.title %> doesn't work properly without JavaScript enabled. Please enable it to continue.</strong>
    </noscript>
    <div id="app"></div>
    <!-- built files will be auto injected -->
  </body>
</html>

a to moj plik app.vue:
 

<template>
  <div id="app">
    <img alt="Vue logo" src="./assets/logo.png">
    <HelloWorld msg="Welcome to Your Vue.js App"/>
  </div>
</template>

<script>
import HelloWorld from './components/HelloWorld.vue'

export default {
  name: 'App',
  components: {
    HelloWorld
  }
}
</script>

<style>
#app {
  font-family: Avenir, Helvetica, Arial, sans-serif;
  -webkit-font-smoothing: antialiased;
  -moz-osx-font-smoothing: grayscale;
  text-align: center;
  color: #2c3e50;
  margin-top: 60px;
}
</style>

no i jeszcze main.js:

import { createApp } from 'vue'
import App from './App.vue'

createApp(App).mount('#app')
komentarz 10 września 2020 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Pokaż zawartość pliku webpack.config.js.

komentarz 10 września 2020 przez nowyklemens Początkujący (430 p.)

wiem, ze się ośmieszę, ale nie moge go znaleźć :( 
mam tylko babel.config.js:

module.exports = {
  presets: [
    '@vue/cli-plugin-babel/preset'
  ]
}

a to pockage.json

{
  "name": "public_html",
  "version": "0.1.0",
  "private": true,
  "scripts": {
    "serve": "vue-cli-service serve",
    "build": "vue-cli-service build",
    "lint": "vue-cli-service lint"
  },
  "dependencies": {
    "core-js": "^3.6.5",
    "vue": "^3.0.0-0"
  },
  "devDependencies": {
    "@vue/cli-plugin-babel": "~4.5.0",
    "@vue/cli-plugin-eslint": "~4.5.0",
    "@vue/cli-service": "~4.5.0",
    "@vue/compiler-sfc": "^3.0.0-0",
    "babel-eslint": "^10.1.0",
    "eslint": "^6.7.2",
    "eslint-plugin-vue": "^7.0.0-0"
  },
  "eslintConfig": {
    "root": true,
    "env": {
      "node": true
    },
    "extends": [
      "plugin:vue/vue3-essential",
      "eslint:recommended"
    ],
    "parserOptions": {
      "parser": "babel-eslint"
    },
    "rules": {}
  },
  "browserslist": [
    "> 1%",
    "last 2 versions",
    "not dead"
  ]
}

 

komentarz 10 września 2020 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Ah, bo korzystasz z vue-cli, który webpacka używa pod spodem. Czy użyłeś komendy npm run build żeby zbudować paczkę? I czy w niej jest plik index.html, który zawiera podpięte assety? Plik HTML, który pokazałeś wyżej to jest plik z folderu src?

komentarz 10 września 2020 przez nowyklemens Początkujący (430 p.)
ten html co pokazalem to z src.
musialem zrestartowac terminal, i teraz mi znowu nie dzialaja nvm ani npm...
czy przy każdym uruchomieniu konsoli musze wykonywac te ruchy co sie meczylem?
usuwam wszystkie ppliki z serwera i zaczynam od nowa.
Dziękuję Ci za pomoc i chęci... ale chyba jestem jeszcze za głupi na jakiekolwiek biblioteki.
Ewentualnie mozesz mi jakas rade dac apropo obrania drogi...
musze jakiejs biblioteki zaczac uzywac, lub frameworka... ale jak zwykle pod górkę.
Nie chce tych wordpresow  czy joomli bo tam slabo sie ucze. Laravel?... bo tylko laravel
jest wspierany przez hostinger.pl... Ogolnie to nie potrzebuje duzych projektow...
ale od jakiejs biblioteki bierzacej byloby fajnie zaczac... myslalem o vue... ale.... :(
komentarz 10 września 2020 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Nie znam się na bashu/shellu, ale poniższą komendą ustawiłeś zmienną środowiskową i uruchomiłeś jakieś bashowo/shellowe skrypty nvm-a (menadżer wersji Node-a):

export NVM_DIR="$HOME/.nvm"
[ -s "$NVM_DIR/nvm.sh" ] && \. "$NVM_DIR/nvm.sh"
[ -s "$NVM_DIR/bash_completion" ] && \. "$NVM_DIR/bash_completion"

Wydaje mi się, że powinieneś taką zmienną ustawić w sposób bardziej persystentny , żeby była dostępna zawsze (mimo resetowania/wyłączania systemu). A czy musisz za każdym razem uruchamiać skrypty bashowe - nie wiem. Jeśli tak, to pewnie można to zautomatyzować do jednego skryptu lub jakiejś usługi, ale to już pytanie do osób znających Linuxa.

+1 głos
odpowiedź 9 września 2020 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)

Jeśli nie masz na serwerze node'a, to w takim wypadku możesz z niego serwować zbudowane już aplikacje we vue/react/angular. Budują się one do plików statycznych, które będziesz serwować przez nginx/apache.

Gorzej z aplikacjami backendowymi napisanymi np w Expressie. Aby je uruchomić konieczny będzie node, albo chociaż docker, ale nie spodziewałbym się dockera na takim hostingu laugh

komentarz 10 września 2020 przez nowyklemens Początkujący (430 p.)

udało mi się zainstalować node... hurra...
dodałem takie komendy i zadziałało:

export NVM_DIR="$HOME/.nvm"
[ -s "$NVM_DIR/nvm.sh" ] && \. "$NVM_DIR/nvm.sh"
[ -s "$NVM_DIR/bash_completion" ] && \. "$NVM_DIR/bash_completion"

nvm install node

Już działają mi komendy npm itp :) czyli wszystko działa, tak?

komentarz 10 września 2020 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)

Powinno być okwink

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 237 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 268 wizyt
pytanie zadane 29 maja 2020 w Sieci komputerowe, internet przez Majster6918 Gaduła (4,030 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 203 wizyt
pytanie zadane 7 lipca 2015 w PHP przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,080 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...